Vés al contingut

Supermujeres, Superinventoras

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreSupermujeres, Superinventoras

Una de les aquarel·les d'inventores, utilitzada per una de les exposicions divulgatives Modifica el valor a Wikidata
Tipusllibre Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorSandra Uve Modifica el valor a Wikidata
Llenguacastellà Modifica el valor a Wikidata
Publicació2018 Modifica el valor a Wikidata
EditorialLunwerg Editores Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Nombre de pàgines216 Modifica el valor a Wikidata
Públic objectiuinfantesa i juvenil Modifica el valor a Wikidata
Altres
ISBN978-84-16890-59-0 Modifica el valor a Wikidata

Supermujeres, SuperInventoras. Ideas brillantes que transformaron nuestra vida és un llibre de divulgació científica de l'escriptora i il·lustradora Sandra Uve, publicat per Lunwerg (Grup Planeta) el 2018.

El llibre presenta una col·lecció de més de 90 biografies de dones inventores que l'autora recupera de l’oblit per reivindicar el talent i treball d’aquestes dones que, com a representants de moltes altres, no han passat als llibres d’història.

Ha estat traduït al coreà i publicat per la mateixa editorial.[1]

Contingut[modifica]

En els darrers anys han estat múltiples les iniciatives per reduir la bretxa de gènere i augmentar el reconeixement històric del rol de la dona dins la societat. Una de les àrees professionals amb major desequilibri és el de les tecnològiques, conegudes amb les sigles STEM, que representen menys de la quarta part de les carreres universitàries seleccionades per dones.[2] La manca de vocacions resulta especialment greu en el camp de la recerca.[3] Entre altres raons, la manca de referents femenins fa que les nenes no identifiquin aquestes àrees com una sortida professional i, fins i tot, considerin que són professions exclusivament per homes.[4]

Perseguint la idea de comptar amb referents femenins, Sandra Uve va iniciar un projecte de recerca el 2015 sobre dones inventores. Fruit d'aquesta investigació, l'autora ha inventariat prop de 3.000 dones, de les que quasi 300 estan documentades.[5] Des del 2017 fins a la publicació d'aquest llibre, una exposició itinerant amb els continguts d'una mostra de les inventores més populars, va recórrer centenars de biblioteques i centres d'Espanya.[6][7]

El llibre conté una selecció de 96 d'aquestes inventores amb una ressenya sobre la biografia, la idea, l'invent, les patents i les circumstàncies personals a causa dels condicionaments socials i culturals que les van impedir figurar com les autèntiques inventores.[5]

En paraules de l'autora: "És un homenatge a unes dones fortes, somiadores, tenaces, sensibles, intrèpides, les quals van impulsar un diàleg transversal i van desenvolupar noves mirades a la realitat d'altres dones".[8]

Referències[modifica]

  1. «Supermujeres, superinventoras | PlanetadeLibros | Foreign Rights» (en espanyol europeu). [Consulta: 20 febrer 2022].
  2. Gonzalez, Heather B. «[https://sgp.fas.org/crs/misc/R42642.pdf Science, Technology, Engineering, and Mathematics (STEM) Education]». CRS Report for Congress, agost-2012, pàg. 26.
  3. «Informe de la UNESCO sobre la ciència. Encaminats cap al 2030» p. 17. UNESCO, 2015. [Consulta: 20 febrer 2022].
  4. Seró, Laia. «Les altres Marie Curie». Diari ARA, 10-11-2018. [Consulta: 21 febrer 2022].
  5. 5,0 5,1 Gutiérrez, Thaïs. «Inventores? I tant que sí». Diari ARA, 09-03-2018. [Consulta: 20 febrer 2022].
  6. «Sandra Uve homenatja les dones inventores en una exposició». Diputació de Barcelona. Àrea de Cultura. Biblioteques, 2017. [Consulta: 25 abril 2020].
  7. «Exposició "Dones Singulars"». Institut d'Estudis Catalans, abril-2021. [Consulta: 19 febrer 2022].
  8. «Resenya de: Supermujeres, superinventoras: Ideas brillantes que transformaron nuestra vida» (en castellà). Olé tus libros, 2018. [Consulta: 20 febrer 2022].