Administrador de sistemes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sysadmin)
Infotaula ocupacióAdministrador de sistemes
Tipus d'ocupació
professional de l'informàtica i informàtic de xarxes i bases de dades Modifica el valor a Wikidata
Camp de
treball
system administration (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Andre Dalle, administrador de sistemes de la National Capital Freenet (1998-present) a Ottawa, Canadà.

Un administrador de sistema, administrador de sistemes o sysadmin (de l'anglès «system administrator») és una persona dedicada al manteniment i funcionament d'un sistema informàtic i/o xarxa. Els administradors de sistemes poden ser membres d'un departament de tecnologia de la informació (TIC).

Les tasques d'un administrador de sistema són molt àmplies i varien molt d'una organització a una altra. Els administradors de sistemes solen ser responsables de la instal·lació, suport i manteniment de servidors o altres sistemes informàtics, i la planificació i resposta als talls en el servei i altres problemes. Altres tasques poden incloure scripting o programació lleugera, gestió de projectes per a projectes relacionats amb sistemes, supervisió o entrenament dels operadors d'ordinador, i sent l'assessor per problemes d'ordinador, més enllà del coneixement del personal de suport tècnic. Un administrador de sistema ha de demostrar una barreja d'habilitats tècniques i la responsabilitat per fer bé la seva feina.[1]

Camps relacionats[modifica]

Moltes organitzacions fan servir altres llocs de treball relacionats amb l'administració de sistemes. En una empresa més gran, aquests poden ser llocs independents dins d'un departament d'assistència informàtica o Serveis d'Informació (IS). En un grup més petit, poden ser compartits per alguns administradors, o fins i tot per una sola persona.

  • Un administrador de base de dades (database administrator o DBA en anglès) manté un sistema de base de dades, i és responsable de la integritat de les dades i de l'eficiència i el rendiment del sistema.
  • Un administrador de xarxes manté una infraestructura de xarxes com ara commutadors i encaminadors, i diagnostica problemes o el comportament d'ordinadors connectats a la xarxa.
  • Un administrador de seguretat és un especialista en seguretat informàtica i de xarxa, incloent l'administració de dispositius de seguretat com tallafocs, així com consultes sobre mesures generals de seguretat.
  • Un administrador de webs manté els serveis del servidor web (per exemple, Apache o IIS) que permeten l'accés intern o extern als llocs web. Les tasques inclouen la gestió de diversos llocs, l'administració de la seguretat i la configuració dels components i programari necessaris. Les responsabilitats també poden incloure la gestió del canvi de programari.
  • Un operador informàtic realitza un manteniment de rutina, com ara canviar cintes de còpia de seguretat o substituir els discos fallits en una matriu redundant de discs independents (RAID). Aquestes tasques solen requerir presència física a la sala amb l'ordinador o del servidor i, tot i que menys que les tasques d'administració de sistemes, poden requerir un nivell de confiança similar, ja que l'operador té accés a dades possiblement sensibles.

Referències[modifica]

  1. «Qui és l'administrador de sistemes informàtics?» (PDF). Arxivat de l'original el 2009-02-05. [Consulta: 14 juny 2010].

Per a més informació[modifica]

Unions tecnològiques i enllaços relacionats[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Administrador de sistemes