Encaminador

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Router Avaya

Un encaminador[1] (en anglès router) és un dispositiu de xarxa de nivell 3 del model OSI. Pren la informació del nivell de xarxa (adreça IP) per a prendre les decisions d'encaminament: escollir el camí o ruta més adequada per on reenviar les dades rebudes. La successió de decisions de diferents routers possibilita l'arribada de la informació des del seu origen fins al sistema informàtic de destí.

Tot encaminador disposa d'una taula d'encaminament que informa dels camins que han de prendre els paquets en funció de certs paràmetres (origen, destí, congestió, seguretat...). Aquestes taules poden ser estàtiques (introduïdes manualment) o dinàmiques (RIP, BGP...).

Routers ADSL[modifica | modifica el codi]

Router ADSL Zyxel amb xarxa sense fils i commutador de 4 ports

Els sovint anomenats "routers ADSL" són més aviat gateways residencials (passarel·la residencial).

Mentre que la funcionalitat és similar a la d'un router, els gateways residencials fan servir network address translation en lloc de routing. En lloc de connectar ordinadors locals directament a la xarxa remota, un gateway residencial ha de fer aparèixer els ordinadors locals com un sol ordinador.

La seva funcionalitat és connectar les xarxes locals (anomenades LAN) que són les que conformen els ordinadors, amb les xarxes extenses (anomenades WAN) que són les que habitualment es contracten a proveïdors de servei.

A diferència de la majoria de routers, els routers ADSL només tenen una interfície de sortida, la que va cap al proveïdor de servei.

Diferència amb els commutadors[modifica | modifica el codi]

Mentre que els commutadors són per agrupar ordinadors a dins de la mateixa xarxa informàtica, els encaminadors són per donar-los connexió a una xarxa externa, i anar traduint els paquets d'un protocol a l'altre (si és necessari).

A vegades es dóna aquesta confusió perquè un aparell de xarxa concret pot fer les dues funcions: commutador i encaminador, de manera que permet connectar molts ordinadors a una xarxa externa.

Encaminadors per a programari[modifica | modifica el codi]

Amb els programes adequats, un ordinador normal pot fer d'encaminador. S'acostuma a utilitzar BSD (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD) o Linux

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Encaminador Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «Encaminador». Cercaterm del TERMCAT. Institut d'Estudis Catalans, Generalitat de Catalunya i Consorci per a la Normalització Lingüística.