Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Ferran Mir (discussiócontribucions)

Què cal fer quan diferents fonts donen diferents llocs de defunció d'un personatge? Si mireu el article W. F. R. Weldon (mort el 1906), veureu que a l'infotaula posa com a lloc de defunció Oxford, però al text posa Londres. Quan vas al WD hi ha les dues poblacions i les dues amb referències fiables (un article de revista científica, una enciclopèdia d'estadístics i la base de dades MacTutor). A qui s'ha de fer cas?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que s'hauria d'explicar al text la discrepància. Si hi ha alguna font més fiable que les altres, o si una de les versions és obsoleta i el consens actual està clar, també val la pena comentar-ho per tal d'evitar que algú ho canviï.

Ferran Mir (discussiócontribucions)

Amb personatges antics (medievals o anteriors), ja passa a vegades, i em sembla que el que dius és el correcte: posar les diferents opcions/opinions al text... Però sobre algú mort el 1906? Ja feia molts anys que existien el Registres Civils: és evident que alguna font està equivocada. El problema és saber quina

Ferran Mir (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

L'existència del registre civil ajuda, però no és garantia de gran cosa. Per exemple, un familiar meu té la data de naixement al DNI dos dies després del que diu la partida de naixement per un error de quan li van fer el primer DNI que ningú s'ha dedicat a esmenar en els darrers 30 anys i que s'ha anat propagant a d'altres registres que han de concordar amb el DNI, i alguns dels meus avis (nascuts fa poc més d'un segle) estaven inscrits com a nascuts uns dies després de quan van néixer de veritat. Si qualsevol d'ells hagués esdevingut notable probablement tindrien biografies amb dates contradictòries segons d'on les haguessin tret cada autor, tot i que evidentment només una data seria correcta.

O sigui, això passa amb tota mena de dades en qualsevol època. Podem investigar entre les fonts i de vegades arribem a una conclusió clara, com quan totes les fonts més detallades donen la mateixa dada i només fonts molt terciàries que es copien les unes a les altres van repetint l'altra versió, però si només tenim fonts de valor semblant dient coses diferents no podem fer altra cosa que posar-les totes.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Hola Ferran Mir. Malgrat l'obituari, crec que com diu el Pere prlpz no en tenim prou per retirar l'altra afirmació. Pot ser perfectament un error (com pot ser-ho Oxford). Jo mantindria ambdues afirmacions.

ESM (discussiócontribucions)

Jo tampoc apostaria per fer efectiu el canvi. Com a exemple complementari, mira la discussió de Jaume Morera i Galícia.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Una mica d'acord amb tots. Veient el que tenim fins ara, el més probable és que morís a Londres i l'enterressin a Oxford. Ara bé, donat que un periodista que escriu obituaris no té per què ser més fiable que un historiador que escriu biografies, jo esmentaria que hi ha fonts que donen una altra versió.

Ferran Mir (discussiócontribucions)

Naturalment, es poden fer tots els esments que volgueu. Però la realitat és que a la Infotaula només apareix un lloc de defunció encara que a WD n'hi hagi més. No sé com escull el lloc de defunció la Infotaula quan a WD n'hi ha més d'un. Suposo que deu posar el primer. I si fos així, en aquest cas, penso que caldria posar a WD, Londres en primer lloc per ser el més probable.

ESM (discussiócontribucions)

Això es fa donant més importància a la declaració de Wikidata. Quan edites una declaració, just al costat de la caixa on es posa el valor de la propietat hi ha com tres botons apilats (dos de blancs als extrems i un de blau al centre). Si marques en blau el primer botó, la declaració serà "preferida"; si marques el tercer, la declaració serà "deprecated" (no em surt en català correcte). Això va bé per gent que té càrrecs, per donar-los rellevància quan els ocupen i treure'ls quan ja no els tenen. Espero haver-me explicat!

Ferran Mir (discussiócontribucions)

Ves per on! Sempre m'havia preguntat per a que servien aquells tres botons! Perfecte, ja he aprés una cosa nova. Gràcies.

Resposta a «Dos llocs de defunció (sic)»