Tema de Usuari Discussió:Tiputini

Townie (discussiócontribucions)
Tiputini (discussiócontribucions)

Benvolgut @Townie, la pàgina a la qual m'adreces, com a referència de la "política vigent sobre categorització", té la plantilla "obsolet" penjada, amb data del 2017.

Townie (discussiócontribucions)

Precisament aquesta part està actualitzada, i fa uns mesos en @KRLS: es va cuidar d'actualitzar la part referida a categorització per gènere fa uns mesos amb el resultat de la presa de decisions.

Tiputini (discussiócontribucions)

Aleshores, Townie, segons aquest nou consens, quin són els criteris acordats per la comunitat que justifiquen les categories de dones de la llista creada a Viquiprojecte:Categorització/Dones (enllaços en blau). I en tot cas, em podries adreçar a quines pàgines de discussió o a quina presa de decisions, es va pactar mantenir aquestes categories de dones i altres no?

Townie (discussiócontribucions)

Aquest consens no és pas nou, simplement es va acabar formalitzant en una presa de decisions el darrer cop que es va obrir el meló; pots consultar-ne discussions a la secció d'antecedents a la presa de decisions. El criteri emprat és el del consens: no categoritzar per gènere.

La majoria de categories de l'enllaç que m'has passat es van mencionar en discussions prèvies, i obeeixen altres criteris. Per exemple, si vols categoritzar per registre vocal, per definició caldrà diferenciar entre veus femenines i veus masculines. De la mateixa manera que si classifiques per premis, a les categories de "millor actriu" hi haurà dones i a la de "millor actor" hi haurà homes, però a la de "millor director" hi haurà persones de tots els gèneres. O si vols categoritzar jugadors de futbol per equip o competició, és evident que Alèxia Putellas i Sergi Busquets juguen en lligues diferents.

En el cas d'inventores, no hi ha cap diferència entre un inventor home i una inventora dona més enllà del seu gènere, així que en aquest cas la categorització és per gènere i, per tant, segons les polítiques de la Viquipèdia, no es pot fer. Segons la darrera presa de decisions, tots els inventors es categoritzen en una sola categoria paraigua, i es pot destriar per gènere fent servir la plantilla {{Consultes per gènere}}.

Tiputini (discussiócontribucions)

GràciesTownie (A). La teva resposta no m'aporta res de nou, és la frase que es fa/feu servir sempre una vegada i altra. Pensava que com administrador tindries eines de cerca que donarien llum a aquest tema i em facilitarien la tasca d'anàlisi. No passa res, ja continuaré fent l'estudi pel meu compte, tal com em suggereixes.

Townie (discussiócontribucions)

No sé a quina frase et refereixes, si concretes més potser puc mirar de desenvolupar més. Pots consultar les eines que tenen els administradors aquí.

Unapeça (discussiócontribucions)

Benvolgut @Townie,

Estic igual de confosa que la @Tiputini, pel que fa als motius pels quals unes categories de dones es respecten i les altres no. La veritat és que com més analitzem aquesta qüestió més evident ens sembla que el criteri és que no hi ha criteri. Intentaré explicar-me. He llegit una i altra vegada l’argument que homes i dones futbolistes poden classificar-se en categories diferents perquè juguen en lligues distintes. D’acord. Però què passa, llavors, amb els jugadors i jugadores de waterpolo, tennis, tennis taula i un llarg etcètera d’esports en què dones i homes competeixen en lligues diferents però a la Viquipèdia estan en una sola categoria? I, si això no és prou incongruent, ens trobem amb casos com els jugadors d’escacs, que se separen en categories diferents, tot i que juguen a la mateixa lliga. I el garbuix encara esdevé més pertorbador quan arribem als esports en què els participants no concursen en lliga però sí en competicions separades, com els nedadors i els atletes, però tornen a incloure’s tots plegats en una sola categoria.

Em sap greu, no entenc per què hi pot haver categories de primeres dames però no de presidentes, o d’autores de còmic però no de pintores, per posar només dos exemples no esportius. Unes dones sí i altres no? I, d’altra banda, clama al cel que existeixin categories com «Nedadors de natació sincronitzada», «Feministes catalans» o «Presidents de l’Institut Català de les Dones» que únicament (o gairebé) tenen dones. Com deia, tot plegat és molt desconcertant.

També confon el fet que uns administradors revisin una categoria i la donin per bona i altres l’esborrin. Francament, la sensació és que hi ha una manca de criteri i que cadascú va a la seva, o bé que la normativa no és prou clara i provoca que cada administrador en pugui fer una lectura diferent.

Viquipèdia és desigual a l’hora de tractar homes i dones, ho veiem diàriament en la quantitat de biografies (malgrat tots els esforços, molt lloables, el percentatge no millora), en les redaccions esbiaixades (per no dir denigrants), en la manca d’articles relacionats amb les dones, en la catalogació en categories i en molts d’altres aspectes. Aquest darrer cas, el de les categories, no només porta dècades d’endarreriment respecte a la realitat (biblioteques, centres de documentació i altres viquipèdies ja fa dècades que han normalitzat aquesta desigualtat), sinó que vulnera de manera perillosa la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes. I en això cal anar molt en compte i, considero, hem de posar tots els esforços al nostre abast per posar-hi remei. Si cal parlar, en parlem, però no estic d’acord en permetre que, en nom d’una presa de decisions, es trepitgi el dret de les dones a ser visibles a la Viquipèdia esborrant sistemàticament les seves categories. Respecto el funcionament de la presa de decisions però, com ja he dit en altres ocasions, quan es porta a decisió una qüestió que afecta un dret fonamental (el dret de les dones de figurar a la Viquipèdia en les mateixes condicions que els homes), i quan aquesta decisió esdevé l’únic argument per defensar aquesta desigualtat, em sento insultada. I no sóc l’única.

Vull pensar que aquesta situació no es perllongarà gaire temps més i aviat els viquipedistes oblidaran que mai va existir una norma com aquesta. M’agrada ser positiva. Les i els viquipedistes que defensem les categories en femení malauradament ens sentim molt menystinguts i violentats per aquesta situació (per part de molt pocs viquipedistes, tot s’ha de dir) però cada vegada tenim més suport de la societat que tampoc entén aquesta desigualtat. I és que la societat avança i la realitat s’imposa però la Viquipèdia es queda tristament enrere. Crec que la Viquipèdia ha de ser capaç de reflectir la nostra realitat i espero que no trigarà a fer-ho; no en va, si el propòsit de la Viquipèdia és recopilar tot el saber, amagant les dones en categories masculines no l’estem acomplint perquè hi ha una part del saber que s’oculta. I, suposo, la majoria de viquipedistes estareu d’acord amb mi en que el saber de la meitat de la Humanitat és també important.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Encara no hem traduït aquesta política al català, però l'esperit de Do not disrupt Wikipedia to illustrate a point és perfectament aplicable a aquesta situació: no creeu categories que sabeu que infringeixen les polítiques vigents a manera de protesta. Us prego que feu servir els canals establerts per plantejar-hi esmenes. Tant el sistema de presa de decisions com La Taverna estan a la vostra disposició. Gràcies i bon cap de setmana.

Tiputini (discussiócontribucions)

@Leptictidium la teva intervenció en aquesta discussió no respon les preguntes que s'hi han plantejat i per a les quals he demanat ajuda. Townie ja m'ha suggerit que es una feina que he d'investigar pel meu compte i així ho faré. Només entenc la teva intervenció com una excusa per dir la teva, vingui o no al cas, a més com que me l'adreces directament a mi, ja que és la meva pàgina de discussió, aclarir-te que NO soc una editora novella. Conec perfectament l'enllaç al qual m'adreces i conec les polítiques viquipedistes. Si us plau no intervinguis en el meu espai de discussió fent-me un discurs alliçonador, de la mateixa manera que jo no envaeixo el teu.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Leptictidium, a mi, el que em va sobtar quan ho vaig saber és que l'existència de categories de dones a la Viquipèdia sigui una cosa que calgui decidir per votació. És un criteri adoptat en les millors biblioteques del món i ningú no en fa escarafalls. Em costa d'entendre que en el catàleg de la Biblioteca de Catalunya puguis buscar dones astronautes, aviadores, biòlogues, cantants, cartògrafes, directives, economistes, filantropes, folkloristes, futbolistes, guionistes, inventores, novel·listes, periodistes, primatòlogues, sacerdots, tennistes, transsexuals i un llarguíssim etcètera i que la majoria d'aquestes categories estiguin prohibides a la nostra Viquipedia, una entitat que ha nascut el s. XXI. Per sort per a la Viquipèdia, la seva activitat es fa a base del voluntarisme perquè, si hagués de dependre de subvencions, possiblement això seria un motiu perquè els hi deneguessin.

Per altra banda, no és únicament les categories allò que caldria esmenar en la Viquipèdia. Molts articles que tracten de dones tenen un biaix sexiste, n'ha fet referència @Unapeça. Aquest defecte no és exclusiu de la Viquipèdia catalana i quan es publiquen articles traduïts d'altres llengües caldria revisar-ho; no s'hi val dir que estava així en el text original.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Sense ànim de dir que una cosa es troba al mateix nivell que l'altra, sinó únicament per il·lustrar la meva defensa del sistema de presa de decisions de la comunitat: si m'ho haguessis preguntat fa uns mesos, a mi també m'hauria sobtat que una cosa tan evident per a mi com la coherència terminològica en el si d'un mateix text o conjunt de textos, que és pràctica habitual en fonts fiables de primeríssima línia, es discutís a la Viquipèdia i que s'hagués de decidir per votació. I, tanmateix, així ho va decidir la comunitat. Es va dur a terme la presa de decisions i la meva proposta va perdre per una majoria aclaparadora.

Com apuntava més amunt, la coherència terminològica és un criteri adoptat per les millors fonts en català, i ningú no en fa escarafalls. Això em dóna dret a passar olímpicament de la presa de decisions i començar a reanomenar totes les «dacses» a «blats de moro» i totes les «estrelles» a «estels»? Crec que no. Acato el resultat de la presa de decisions i, si en algun moment crec que el parer de la comunitat pot haver canviat, aleshores ja n'obriré una de nova.

Pot ser que tinguem opinions discrepants en aquest tema i d'altres, però el que compartim és l'interès a respectar els consensos assolits pels nostres co-viquipedistes i no intentar capgirar-los amb campanyes de pressió externes.

Finalment, estic d'acord que hi ha articles amb biaixos sexistes i que això s'ha de corregir. Podria suggerir humilment que comencem per aquí, on estic segur que trobarem consensos molt més amplis, i ja revisitarem el tema de les categories el dia que hi hagi signes que el punt de vista de la comunitat ha canviat des de la presa de decisions del 2018?

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

No vull seguir debatent, entra d'altres coses perquè això és la pàgina de discussió d'una usuària i no un lloc per debatre de manera general. Entenc que hi intervingués @Unapeça per al·lusions, però em sembla que ni @Leptictidium ni jo hi hauríem hagut d'intervenir. Disculpeu-me.

Unapeça (discussiócontribucions)

Tampoc tinc cap interès en seguir debatent a la pàgina de discussió d’una companya i esmerçaré les meves energies a buscar resposta a les preguntes que es fan i que no s’han respost (a no ser que esborrar encara més categories de dones que feia anys que existien es consideri una resposta).

Però sí que respondré un parell de qüestions. En primer lloc, estic d’acord amb el @Leptictidium quan diu que la incoherència terminològica no està al mateix nivell que les categories de dones. Sens dubte: la primera és un criteri, com bé diu, i les segones són un dret de les dones a figurar en igualtat de condicions respecte als homes i a ser visibles. Ho avalen lleis a nivell local i internacional que estan per damunt de les normes i de les preses de decisions de la Viquipèdia. Els que les defensem no passem per damunt de consensos perquè sí (per un criteri no ho faríem), sinó perquè s’està atemptant contra els drets de les persones.

En la mateixa línia, i en en tant que de nou ens trobem davant d’un dret fonamental, qualsevol viquipedista té dret a protestar de la manera que li sembli adient, quan li sembli adient i on li sembli adient, sempre i quan ho faci de manera pacífica, no atempti contra els drets dels altres viquipedistes i no insulti ni menystingui ningú. Ser viquipedista no va contra la llibertat d’expressar les seves protestes allà on consideri oportú; coartar les llibertats de les persones no és una pràctica gaire honorable.

Agraeixo la informació sobre els consensos a la Viquipèdia però, de la mateixa manera que les meves companyes, fa prou temps que hi volto com per conèixer-les.

I, per acabar, ja fa anys que molts viquipedistes vam començar a treballar per corregir el biaix sexista dels articles. Aquesta feina ja està en marxa i em consta que se seguiran fent esforços al respecte. Per això seguim reclamant categories de dones.

Townie (discussiócontribucions)

@Tiputini: Reitero el meu oferiment si puc donar un cop de mà de qualsevol manera. Com he dit abans, no sé ben bé a quina frase et refereixes, així que ara mateix m'és difícil dir-te res de nou que et pugui ajudar.

@Unapeça: El fet que no existeixin categories com «Jugadores de tennis taula femení» té una explicació relativament senzilla: ningú s'hi ha posat encara. També és cert que caldria eliminar categories com «Autores de còmic» (veig que ja s'ha fet), o moure categories com «Primeres dames» a «Consorts de governants». Pel que fa als escacs, existeix el Campionat del món d'escacs femení i el títol de Gran Mestre Femení. La Viquipèdia no està acabada, és normal que encara hi hagi serrells per anar polint.

Els administradors ens hem de guiar per les polítiques aprovades per la comunitat. Personalment, em sembla que el criteri de «no categoritzar per gènere» és bastant clar. Veig evident que la Categoria:Inventores és un clar cas de categorització per gènere, mentre que Categoria:Amazones no ho és. Si s'ha d'aclarir, s'aclareix, però el fet és que la decisió de la comunitat presa per un ampli consens és no categoritzar per gènere.

Pel que fa a entrar en temes legals: això és la Viquipèdia en català, no la Viquipèdia de Catalunya. En tot cas, em pregunto com seria la Viquipèdia en turc si els viquipedistes turcs haguessin de fer cas a les lleis d'un dictador autoritari, o si a la Viquipèdia en persa haguessin de dir que l'homosexualitat és una malaltia mental.

En tot cas, em sorprenen els suposats motius pels quals s'infringeix aquesta llei. S'està parlant que no s'està complint la «igualtat efectiva» o «el dret de les dones de figurar a la Viquipèdia en les mateixes condicions que els homes» quan homes, dones i persones no binàries precisament es categoritzen de la mateixa manera, en una mateixa categoria sense establir cap mena de diferenciació. Més igual, impossible.

I finalment, m'agradaria repetir el que ha comentat en Lepti: el respecte al consens és el fonament de la Viquipèdia sobre el qual es construeix tota la resta, hi estiguem d'acord o no.

Resposta a «Inventores»