Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

KajenCAT (discussiócontribucions)

Aquests dies estava escrivint articles sobre consolats una mica aleatoris ubicats a Barcelona. Us volia preguntar si algú sap on es podria trobar més informació sobre els consolats a Catalunya més enllà dels canals de recerca habituals.

Això m'ha sorgit arran el Consolat de Croàcia a Barcelona. Tot i que les fonts més recents daten la presència consular croata a la ciutat l'any 2002, en l’hemeroteca de La Vanguardia sortia una notícia de la seva existència almenys l'any 1952 quan en aquells moments era la República Socialista de Croàcia, que formava part a Iugoslàvia, i Pascual Trullols Canals com el cònsol. M'imagino que es tractava d'un consolat "regional", però el problema és que no aconsegueixo informació sobre el seu inici i fins quan.

Algú és capaç d'aconseguir més informació? Gràcies

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Un consolat de Croàcia el 1952, vols dir que era de la República Socialista de Croàcia i no de l'estat independent de Croàcia? El franquisme va donar refugi als ústaixes i fins i tot Ante Pavelić va morir a Madrid. No seria estrany que el reconeixement hagués continuat prou temps com per que el 1952 encara hi hagués consolats oberts. El que sí que seria estrany és que una entitat que no és un estat sobirà tingués consolats.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

I no has enllaçat la notícia que volies dir (suposo que per afegir dificultats a que et puguem ajudar i així fer més apassionant el buscar una resposta) però si és http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2005/06/06/pagina-11/32810887/pdf.html?search=consulado%20croacia%20barcelona el text deixa clar que està parlant de la "nación mártir" de Croàcia i de l'església i el primat de Croàcia que pateixen la "dura persecución del régimen marxista de Tito" i que el que celebren amb una missa és l'onze aniversari de la fundació de l'estat (1952-11=1941). O sigui, està clar que parlen dels ústaixes i que la colònia croata son exiliats ústaixes.

Per altra banda, el cònsol, Pascual Trullols duu un nom no gaire croata, cosa que em fa pensar que més que un cònsol devia ser un cònsol honorari, que normalment sol ser un ciutadà del país on exerceix i que ni cobra sou ni necessita infraestructura, pel que per que existeixi cal poca cosa més que un voluntari amb ganes de penjar-se la placa a la porta del seu despatx i participar de tant en tant en actes com aquest aniversari, i segurament fer networking, com diríem ara.

Hi ha un llibre al Google Books que confirma que Pascual Trullols era cònsol honorari, tot i que com que només en veig una pàgina sense context no sé si la resta del llibre et pot donar gaire informació més per l'article.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
KajenCAT (discussiócontribucions)

Perdona Pere, se m'havia oblidat enllaçar la notícia, i sí, era aquesta. Té tot el sentit el que dius.

He volgut indagar més i he descobert noves coses que t'agradaran molt, especialment perquè puc confirmar gran part de la teva hipòtesi. El consolat efectivament va obrir les seves portes en el període de l'Estat independent de Croàcia (estat titella de l'Alemanya nazi) i, pel que sembla, així va romandre inclús després del canvi del règim amb la protecció franquista (tot i que no ho especifiqui). També he descobert (https://ahcbdigital.bcn.cat/hemeroteca/visualitzador/ahcb-d043263) més o menys quan es va constituir, la seva ubicació i el tipus de consolat: general, la qual cosa, el cònsol, que era també Pascual Trullols, no era pas cònsol honorari, sinó general.

A més a més, a través de la mateixa font també sabem que anys enrere el senyor Trullols havia anat al Rotary International de Barcelona i fou el tresorer de Cámara Sindical de Madera (que ni idea la veritat).

Pere prlpz (discussiócontribucions)

No m'he mirat la font però la Cambra Sindical de la Madera devia ser el sindicat vertical durant el franquisme. A la pràctica com si fos el gremi del sector de la fusta.

KajenCAT (discussiócontribucions)

Ara la qüestió és fins quan va durar i si va haver-hi algun altre cònsol més a part de Trullols.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)
KajenCAT (discussiócontribucions)

Moltes gràcies. A part de La Vanguardia i els diaris recollits a https://ahcbdigital.bcn.cat/hemeroteca, no em deixo pas cap diari que cobrís les notícies sobre Barcelona/Catalunya, oi? Realment, no sé on més buscar.

Resposta a «Recerca sobre consolats - Croàcia»