Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

He vist un article que deu estar fet per un estudiant, que considero que hauria d'estar en la seva pàgina de proves i no com article ja publicat (ni tan sols té la plantilla «editant»). És encara un esborranys i hi té notes pròpies, indica coses que hi ha d'inserir i fins i tot hi escriu «PREGUNTAR AL PROFE BIOQUIM». I la pàgina de discussió hauria de ser també una pàgina de l'usuari i no un esquema dels aspectes que vol tractar en l'article.

Si és un article que fa com a treball del curs, ¿no hauria hagut de rebre instruccions per part del professor que li fa fer aquesta tasca?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Que no tingui la plantilla editant és bo. Si és expressament vol dir que han entès de què va la Viquipèdia, que això és una feina col·laborativa i que no es tracta tenir un article privat i posar-li plantilles per tal d'editar-lo tot solets i que no els hi toqui ningú, com si estiguessin fent una redacció per l'escola, que és el que fan alguns novells.

Que editi a l'espai principal tres quarts del mateix.

Que hi tingui notes i alguna cosa que no hi ha de ser tampoc és tan greu perquè van crear l'article fa tres dies i des d'aleshores i estan fent algunes edicions al dia. Ara bé, si vols endreçar-lo, treure aquestes notes, traspassar el que calgui a la discussió o dir-los amb un missatge que poden trobar les notes a l'historial, tu mateixa.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Pere prlpz, si l'estudiant que està fent l'article entengués que és una feina col·laborativa i que d'altres potser es posaran a editar l'article que ha començat, em fa l'efecte que no hi posaria notes com la de preguntar al professor de bioquímica o que en un lloc determinat vol inserir un esquema o una imatge. A més, que no tingui la plantilla «editant» pot fer pensar a qui vegi l'article que l'autor l'ha donat per acabat per part seva. Per això penso que un esborrany com aquest és més adequat que estigui en una pàgina de proves.

Pel que fa a la pàgina de discussió, segons la Viquipèdia, «L'objectiu de les pàgines de discussió és facilitar l'intercanvi d'opinions entre els col·laboradors, amb l'objectiu de millorar els articles o el funcionament de la Viquipèdia en general. Per tant, hi són pertinents qüestions, crítiques, comentaris, propostes per canviar el text, etc.» En el cas de l'article que esmento no hi ha cap intercanvi d'opinions, ni avisos com el que es posa quan es una pàgina traduïda.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Esmentava la pàgina de discussió per si hi voles posar alguna qüestió, crítica, comentari, o proposta, com la de que s'ha de treure els comentaris del text, o encara millor, la de que has tret els comentaris del text. Copiar aquests comentaris a la discussió és una opció, també.

I la plantilla editant primer hauríem de decidir què vol dir. En aquest cas potser voldria dir "ja sabem que l'article està a mitges", però no fa gaire algú la volia fer servir per dir "no editeu l'article en els propers minuts que l'estic editant jo i no vull haver de resoldre un conflicte d'edicions". Si no sabem què vol dir val més que no l'hi posem.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

La discussió és un lloc de treball i pot tenir totes les remarques, indicacions, línies de treball i consells que hom cregui necessaris per a que facin millorar l'article (ja siguin anotacions per a un mateix o una llista de referèmcies futures). Fins i tot si no hi estàs d'acord, per què no li ho trasllades a l'alumne? Com a col·laborador en assignatures universitàries des de fa 5 anys i amb gairebé 800 alumnes, l'únic que puc dir és que és més senzill i productiu enviar-li un missatge a l’alumne en qüestió o guiar-lo fent-li ping amb l'@ que no pas lamentar-se a la Taverna on ni professor ni alumne ho veuran.

La mentorització d'alumnes per a que editin (i romanguin) a la Viquipèdia és una tasca a sis mans i una de fonamental és el suport amb les dues mans dels viquipedistes. Dur el tema a la Taverna sense haver provat d’ajudar abans o contactar l’usuari (estudiant) en qüestió i aconsellar-lo no soluciona gens el problema @Mercè Piqueras —i ho dic sense que sigui cap dels +100 que tinc al meu càrrec enguany a la UAB.

Per altra banda, el fet de suggerir d'editar en una pàgina de proves és una versió al meu parer molt tradicionalista que afortunadament no tots els qui gestionem viquiprojectes docents (i menys universitaris) seguim. Perquè per fer-lo en un espai no col·laboratiu i després bolcar-lo sense poder rebre participació real en directe, que ho facin en un Google Drive i com a mínim els 3-4 alumnes es poden solapar editant sense conflictes d'edició i també se’ls pot avaluar amb l'historial del Drive.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Per altra banda, poques crítiques al meu parer se li poden fer al Viquiprojecte:Bioquímica UB, que té una dècada de trajectòria i una línia de treball consolidada amb més de 1000 alumnes i 1.000 articles (alguns dels quals s'han quedat després al projecte). Si n'hi ha, és tan fàcil com fer ping a l'alumne perquè hi posi la plantilla, posar-la tu mateixa i si no descriure el problema a la pàgina de discussió del viquiprojecte.

Resposta a «Publicació d'esborranys»