Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Pcm (discussiócontribucions)

Bon dia. M'estic trobant amb tot un seguit d'edicions poc clares dels bots. gent nascuda fora dels seus països o en una ciutat que quan ell/a va néixer pertanyia a un altre país ha passat a ser considerat persona d'un país que mai ha defensat ni militarment, ni esportivament ni res. Uns exemples: Silvano Abbà, italià nascut a Ístria en un moment en què allò era Itàlia. va lluitar a la guerra com a italià, va competir als Jocs Olímpics com a italià, però ara se'l considera també croat. Sam Bennett, nascut a Bèlgica, però irlandès a tots els efectes, un bot el va convertir en vencedor en ciclista belga.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Cito a en @Pere prlpz, que és qui fa anar aquest bot.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Aquest és el criteri habitual des de fa molts anys excepte a l'únic lloc on tenim una categorització històrica aprovada i implementada, que és l'àmbit catalanoparlant, que la vam aprovar l'any 2007 i després de 15 anys de feina comencem a tenir-la implementada. Per la resta, totes les biografies estan posades a les categories per origen del lloc on van néixer o d'on van ser.

Per exemple, com que hi tenim una categorització històrica, la categoria gironins està en cap subcategoria d'espanyols i els gironins no els tenim dins d'espanyols pel sol fet de ser gironins, sinó que tenim una categoria separada Categoria:Gironins contemporanis dels que si que van en categoria d'espanyols.

En canvi, en altres llocs, no tenim una categorització històrica, i tots els de la categoria:Persones del comtat d'Ístria o Categoria:Persones de Zadar els tenim dins de la categoria:Croats per origen i les altres categories de croats.

Una altra categorització és possible, i de fet tenim el principi general aprovat que permet proposar i implementar categoritzacions històriques per altres llocs. Si t'interessa aquesta, només cal les ganes i el temps de fer-ho. Potser d'aquí uns anys quan estigui raonablement acabada la de l'àmbit catalanoparlant valdrà la pena proposar-ne d'altres si ningú ho ha fet abans.

Pcm (discussiócontribucions)

Molt bé, però llavors resulta que pel sol fet de néixer en una ciutat fora del teu país es considera aquella persona d'una nacionalitat que no és real. En l'exemple del ciclista que he posat ell és irlandès, però nascut a Bèlgica. Resultat, és considerat un ciclista belga que guanya curses. No, ell no és belga, és irlandès. I com aquest cas n'hi ha molts més. Veikko Hakulinen, finlandès de la Carèlia, considerat per la viquipèdia en català un esquiador rus. D'aquests canvis que ha fet el bot és del què em queixo, perquè es posa informació incorrecta.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Aquest bot no posa la informació, o sigui, no posa ningú en cap categoria on no sigui. Amb l'excepció de l'àmbit catalanoparlant, tenim totes les categories de gent de cada ciutat categoritzada sencera dins del país on és actualment la ciutat, i també en totes les categories territorials intermèdies. El bot d'intersecar categories només el col·loca els articles en categories més concretes dintre de les que ja són. Si creus, per exemple, és un error que la gent nascuda a Bruges sigui a la categoria de belgues, el primer que cal és proposar a on s'han de categoritzar les categories de gent de Bruges.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

El problema, crec jo, és que una cosa és la ciutat de naixement i una altra la ciutadania. Hi ha molts països, com ara Espanya, on el fet de néixer-hi no t'atorga la nacionalitat. Per tant, una persona nascuda a Madrid no té per què ser una persona espanyola.

No sé quin és l'acord al que es va arribar, si les categories tipus "filòsofs francesos" fan referència als filòsofs amb nacionalitat francesa, als filòsofs nascuts dintre dels límits fronterers que hi havia aleshores o als filòsofs nascuts a l'actual França. I, sobretot, imagino que canviar aquest acord a hores d'ara suposaria una feinada espantosa.

Estarem d'acord en què el bot generalitzi, ja que hi haurà un 99,9% de categoritzacions automatitzades bones, però opino que hauríem de poder revertir el 0,1% restant sense que el Perebot passi novament a refer-lo.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Fins ara i des de fa molts anys les categories per origen les tenim volgudament ambigües. Altres viquipèdies separen les categories de persones relacionades amb un lloc i les de persones nascudes en aquell lloc (i sovint no mantenen gaire bé les unes ni les altres) però nosaltres tenim una sola categoria per tot.

Ara bé, el problema (si hi ha un problema) no té a veure amb el bot sinó que és més profund. Si els nascuts a París són parisencs però no tots són francesos, aleshores la categoria de parisencs no pot anar dins de la categoria de francesos sinó que uns parisencs hi aniran i uns altres no. Aleshores si algú creu que no tots els parisencs són francesos el que cal és que proposi com es decideix quins sí i quins no i com dividim la categoria de parisencs entre parisencs francesos i parisencs d'altres llocs.

Que mentre encara estem categoritzant tots els parisencs dins de francesos, que a algú que tenim a la categoria de francesos i a la de bibliotecaris el posem a la categoria de bibliotecaris francesos no és un problema, és en tot cas la conseqüència d'un problema que ja existeix i que si algú no l'ha vist ha estat perquè ha decidit ignorar-lo (per exemple no clicant mai els botons de cerca per gènere de cada categoria) i que ara pot veure i, si vol, proposar arreglar.

Resposta a «Edicions poc clares dels bots»