Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Guerra d'edicions a Wikidata per Municipis del País Valencià

23
Albertvillanovadelmoral (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Me l'he trobat altres cops a Wikidata.

Començo per fer d'advocat del diable: hi ha molts arguments per dir que no hi ha diferència entre municipis del mateix estat i que Municipi de Catalunya (Q33146843), Municipi de Galícia (Q2276925), Municipi del País Valencià (Q123754112) i Municipi d'Espanya (Q2074737) s'haurien de fusionar en una sol ítem amb l'etiqueta "municipi", amb l'estat a la descripció per poder desambiguar amb les divisions administratives similars d'altres estats.

Per altra banda, que existeixi Municipi de Catalunya (Q33146843) facilita molt algunes consultes i llistes automàtiques que fem servir la Viquipèdia (i potser en complica d'altres que fem servir menys).

L'argument per conservar Municipi del País Valencià (Q123754112) hauria de ser que se'n pot dir alguna cosa (o sigui, se li pot posar alguna propietat) que no tingui Municipi d'Espanya (Q2074737), i ara mateix n'hi ha tres però no gaire importants. De fet Municipi de Catalunya (Q33146843) està pitjor.

I sobre el proponent, aquest usuari es dedica a treure municipi de Catalunya i municipi de Galícia aleatòriament i no està per raons. Altres vegades va a la seva tossudament amb altres coses. En qualsevol cas, compte que hem d'anar als fets i deixar que es retrati ell.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per cert, aquest desgraciat incident pot ser il·lustratiu, perquè hauria de començar la votació a Viquipèdia:Presa de decisions/2023/Sobre dret de vot i la principal novetat d'una de les propostes és permetre el vot a la Viquipèdia en català a usuaris com aquest per ser actiu a Wikidata tot i no haver editat mai a la Viquipèdia en català. De fet, serà informatiu veure en aquesta discussió d'esborrat a Wikidata a quins editors els estaríem donant el vot aquí.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

He passat per la discussió i he ordenat una mica el format perquè s'entenguin les intervencions. També he afegit un enllaç permanent a l'avís de possible vandalisme que li van fer a ESwiki, perquè l'enllaç genèric a la seva discussió ja no apuntava enlloc, perquè s'havia arxivat.

No serà fàcil perquè aquest item s'acaba de crear i resulta molt llaminer ficar-se amb ell. Ja ho va intentar amb Illes Balears (veure discussió) i va acabar amb una solució salomònica que encara ens dona problemes per encaixar article i infotaula.

Crec que cal reforçar la necessitat de tenir-ho amb arguments que no són habituals en altres indrets, com ara que, en ser Espanya un estat tan descentralitzat, els territoris tenen característiques reguladores que els diferencien i que això, a més de fer necessaris aquests tractaments, fa que altres editors desconeixedors de la rica pluralitat d'Espanya actuïn de forma incorrectament homogeneïtzadora. En el cas de Catalunya està clar que tenim una divisió territorial pròpia atorgada per l'estatut; no domino el tema del País Valencià.

Altre cosa, a efectes pràctics he observat que tenim propietats com Categoria de Commons (P373) o Llista de l'element (P2354) que d'altra forma quedarien sense item on enllaçar-los.

Avui no em podré dedicar, però crec que caldria preparar i executar la recàrrega que comenta en @Pere prlpz, perquè en aquest moment cap municipi està enllaçat.

Per carregar-los altre cop, s'ha de fer simultàniament amb deixar denuncia a la discussió que el proponent incompleix una de les normes de les peticions d'esborrat i que per aquest motiu s'ha revertit la seva acció: Do not blank items in anticipation of deletion. In particular, do not remove sitelinks, even if you have requested deletion of the underlying project page or if you think that sitelinks of this type should not have Wikidata items.

Seguim,

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si algú vol posar altra vegada la instància de municipi del País Valencià a tots els municipis, si no m'he equivocat l'enllaç al PetScan és https://petscan.wmflabs.org/?al_commands=P31%3AQ123754112&page_image=any&links_to_no=&minlinks=&pagepile=&language=wikidata&sitelinks_yes=&namespace_conversion=keep&cb_labels_yes_l=1&cb_labels_no_l=1&search_filter=&interface_language=en&since_rev0=&links_to_all=&before=&edits%5Banons%5D=both&langs_labels_yes=&cb_labels_any_l=1&negcats=&active_tab=tab_other_sources&ores_prediction=any&search_max_results=500&wikidata_label_language=&subpage_filter=either&ns%5B0%5D=1&show_redirects=both&combination=subset&edits%5Bbots%5D=both&manual_list_wiki=&labels_yes=&ores_type=any&sitelinks_no=&project=wikimedia&show_disambiguation_pages=both&after=&sparql=SELECT+%3Fitem%0D%0AWHERE+%7B%0D%0A++%3Fitem+wdt%3AP31+wd%3AQ2074737.%0D%0A++%3Fitem+wdt%3AP131*+wd%3AQ5720.%0D%0A++MINUS+%7B%3Fitem+wdt%3AP31+wd%3AQ123754112%7D%0D%0A%7D&ores_prob_to=%C2%AEexp_filter&edits%5Bflagged%5D=both&format=html&langs_labels_no=&wikidata_item=no&manual_list=&labels_no=&doit=&al_commands=P31%3AQ123754112

Només cal anar anar a baix a la dreta i prémer el botó "Start QS" per obrir el QuickStatement amb les comandes adients (fins aquí es pot provar sense risc perquè per executar les comandes encara falta com a mínim un altre botó).

Tot i que no costaria gaire afegir-l'hi, no hi he posat la comanda de treure la instància redundant de municipi d'Espanya perquè amb aquesta mena de vandalisme prefereixo procupar-me poc per les redundàncies en comptes d'alimentar el troll. A més, habitualment em preocupen poc les redundàncies a Wikidata.

I compte que deixo aquí l'enllaç al PetScan comptant que es farà servir amb seny. L'Amador ja deia com fer-ho avisant per tal de deixar clar qui és el vàndal i qui no.

Quetz72 (discussiócontribucions)

La divisió territorial del País Valencià inclou la comarcalització per llei, amb la darrera modificació vigent des de l'1 de gener de 2023 [1]. Tanmateix, no sé perquè no apareix a Comarques d'Espanya (anteriorment ja hi havia vigent una altra llei, que és la que va definir fa temps p.ex. la comarca ja desapareguda d'Horta Oest). Per tant és un motiu prou clar per justificar la diferència. --

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Tornant als arguments de la discussió, les raons que estem remenant aquí es relacionen amb el criteri 3 de d:Wikidata:Notability, que és que l'element serveix per una necessitat estructural, i es resumeixen en que els municipis valencians estan més ben descrits si hi ha un element "municipi valencià". Aquests arguments tenen l'inconvenient que són debatibles perquè també es poden trobar arguments per dir que els municipis estan més ben descrits amb un sol element de municipi espanyol i el resultat de tot plegat pot ser incert.

Ara bé, crec que tindríem un argument força més fort fent servir el criteri 2 de notablilitat, o sigui, element descrit per fonts fiables. L'element Municipi del País Valencià (Q123754112) seria notable si tingués una o més declaracions amb referències, i aquestes declaracions no fossin certes per Municipi d'Espanya (Q2074737).

Lopezsuarez (discussiócontribucions)

És increïble les coses que esteu dient aquí sobre mi. Això sí que són atacs directes, sense avisar-me perquè no pugui defensar-me.


Jo no he atacat ni amenaçat aquest usuari, i algunes de les coses que esmenteu tenen anys. L'únic que he realitzat a Wikidata és evitar que propageu el vostre nacionalisme innat fora d'aquesta Wikipedia en català. Cal posar límits a les edicions idiològiques, com evitar la paraula “Espanya”.

Lopezsuarez (discussiócontribucions)

Per cert, al vostre company Albert Villanova del Moral, que menteix en dir "guerra d'edicions", "necessito ajuda", ja li han reprès a Wikidata per aquest mateix fet:

@Albertvillanovadelmoral Tinc nota que esteu fent aquestes edicions amb AVMbot i sembla que no pertanyen a cap de les tasques aprovades per a aquest bot. Expliqueu aquí per què no hem de bloquejar el bot per a operacions no permeses. Bovlb

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Lopezsuarez: Algunes edicions com treure aleatòriament municipi de Catalunya o de Galícia espatllant les llistes automàtiques de topònims i altres articles, si no són vandalisme s'hi assembla molt.

Entestar-se a convertir un item sobre una masia en un item sobre una urbanització perquè a eswiki hi ha un article sobre la urbanització (en comptes de crear un item diferent) és una acció que es pot descriure descriure perfectament com "Altres vegades va a la seva tossudament amb altres coses", per no fer servir paraules més gruixudes.

I sistemàticament canviar les imatges dels municipis per versions retallades de la mateixa imatge (normalment força pitjors perquè passem d'una panoràmica del poble a un tros de baixa resolució i poc representatiu de la panoràmica) per tal de poder posar "España" al títol de la imatge no sé com s'hauria de descriure.

En tot cas, encantat de sentir-te. Benvingut.

Lopezsuarez (discussiócontribucions)

Pere, amb tots els meus respectes, ¿qué té que ver això amb el que està parlant aquí? És evident que lo que a Albert li molesta es que los municipios de la Comunidad Valenciana sean "municipios de España". És totalment innecessari que existeix un altre ítem per als de la Comunitat Valenciana (i per a Aragó, Galícia o Catalunya, per cert) perquè no hi ha cap diferència. En tot cas, estem parlant a Wikidata. De ahí viene mi sorpresa de que estemos en la Wikipedia en catalán buscando "ayuda" y poniéndome a parir a mí por los pobres "municipios del País Valenciano".

Quetz72 (discussiócontribucions)

Això que comentes és pressuposar mala fe, i personalment no en veig cap (així d'entrada). De la mateixa manera que jo no penso pas de tu que et molesti que hi posi Municipi del País Valencià/municipality of the Valencian Community. Municipi del País Valencià és una subclasse de Municipi d'Espanya (i no veig que @Albertvillanovadelmoral hagi trencat aquesta taxonomia), i això és útil per a moltes llistes automàtiques. De fet, el que no té sentit és és que s'hi posi Municipi d'Espanya si hi ha un ítem de la taxonomia més proper a l'ens local. Exactament igual que hi ha el Municipi d'Aragó o municipi de Galícia, i no hi ha el Municipi d'Andalusia perquè a ningú li ha interessat crear-lo (segurament perquè no té versió lingüística pròpia a la wikipedia). Tingues present que l'estructura de topònims valencians està regulada per llei, i els seus ítems són part de Comarca del País Valencià [LLEI 8/2022, de 29 de desembre]. No hi veig doncs el problema.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Això era la resposta a "És increïble les coses que esteu dient aquí sobre mi. Això sí que són atacs directes, sense avisar-me perquè no pugui defensar-me."

Per la resta: és veritat que tots els tipus de municipi a Espanya es podrien fusionar en un sol item "municipi" (la resta és per desambiguar), però també és cert que això complica moltes cerques i llistes automàtiques perquè quan hem de fer servir més d'un arbre gaire gran de seguida es pengen per excés de temps. Tenir Municipi de Catalunya (Q33146843) és útil per moltes llistes que altrament serien complicades de fer funcionar, i pots veure als historials què passa cada cop que l'elimines aleatòriament d'un municipi de Catalunya.

Amb les llistes per estats hi ha menys problema perquè hi ha la propietat Estat (P17) que és molt eficient però que els territoris que no són estats no tenen.

Docosong (discussiócontribucions)

Indiferentment dels conceptes, les formes de l'editor no ajuden gaire com tampoc els seus precedents en altres llocs interwikis. Un petit atac sempre és un atac i això s'ha de fer constar a Wikidata:Administrators' noticeboard. La seva primera resposta ja seria motiu de bloqueig per manca de viquietiqueta.

Albertvillanovadelmoral (discussiócontribucions)

Moltes gràcies per tota la informació i els consells.

Decididament, l'assetjament no és tolerable i cal denunciar-lo. Gràcies per qualsevol informació de com fer remuntar aquest incident.

D'altra banda, m'agradaria cridar la vostra atenció sobre el fet que utilitzem molt les dades de Wikidata, a les infotaules, llistes automàtiques, etc. Pense que tal vegada caldria implicar-nos més per garantir que no tenim disrupcions a la Viquipèdia per cause d'edicions vandàliques a Wikidata. No sé si ja heu discutit sobre aquest tema. Si podeu indicar-me algun enllaç.

Gràcies de nou.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Fins on sé, el tema de com vigilar Wikidata és complicat perquè tant amb la llista de seguiment o els canvis recents de Wikidata, com amb les llistes seguiment i els canvis de la Viquipèdia amb les opcions de Wikidata activades, surten moltíssims canvis irrellevants que fan inútils aquestes eines per detectar els canvis interessants (interessants per ser vandàlics o interessants per qualsevol altre motiu).

Per les dades utilitzades en llistes automàtiques, el que em funciona és tenir la llista automàtica a la llista de seguiment. Les dades utilitzades en les infotaules són més difícils de seguir.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Amadalvarez Sobre : per eficiència, per no posar sal a la ferida i per no perllongar innecessàriament un conflicte tancat, crec que no cal demanar a ningú que reverteixi a mà les seves edicions quan tornar a posar "municipi del País Valencià" als municipis del País Valencià (traient-ne "municipi d'Espanya" o no) es pot fer ràpidament amb PetScan i QuickStatements.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bé, el que sé és que jo endreço les meves cagades, fins i tot les involuntàries. Però si algú altri ho vol fer, no diré pas res.

Lopezsuarez (discussiócontribucions)

No hi ha cap consens per mantenir aquest ítem i, repeteixo: és totalment innecessari. Aquest ítem no ha existit mai fins fa unes quantes setmanes i no hi ha hagut cap problema. Deixeu les coses tal com estan.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Ja has proposat l'esborrat de l'item a Wikidata i t'han dit que no. Aquest és el consens a Wikidata.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

I per quan tinguem endreçat Wikidata, deixo l'enllaç al PetScan amb les llistes automàtiques del País Valencià (de moment dues) que haurem de comprovar si segueixen funcionant. https://petscan.wmflabs.org/?psid=26695904

Resposta a «Guerra d'edicions a Wikidata per Municipis del País Valencià»