Teorema de Landau-Yang

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En mecànica quàntica, el teorema de Landau–Yang és una regla de selecció per a partícules que decauen en dos fotons reals. El teorema, que rep el seu nom dels físics teòrics Lev Landau i Chen Ning Yang que el van proposar, afirma que una partícula massiva amb espín 1 no pot decaure en dos fotons.[original 1][original 2]

Un fotó s'ha d'interpretar com una partícula amb espín 1, sense massa i sense graus interns de llibertat. El fotó és la única partícula coneguda amb aquestes propietats.

Les regles de selecció, indicant quines desintegracions són permeses i quines prohibides, i amb quina probabilitat els fotons tenen una polarització determinada, depenen de l'espín S i de la paritat P de la partícula que es desintegra:

Espín Paritat Polarització dels fotons de decaïment
de la partícula mare paral·lela ortogonal
transició prohibida
transició prohibida
transició prohibida

Conseqüències[modifica]

El teorema té diverses conseqüències en física de partícules. Per exemple:

  • El mesó ρ no pot desintegrar-se en dos fotons, a diferència del pió neutre, que gairebé sempre decau en aquest estat final (98.8% de probabilitat).[1]
  • El bosó Z no pot decaure en dos fotons.
  • La desintegració del bosó de Higgs en dos fotons, observada amb la seva descoberta el 2012, indica que aquest bosó escalar no pot tenir espín 1.[2][3]

Referències originals[modifica]

  1. Selection Rules for the Dematerialization of a Particle into Two Photons. Bibcode: 1950PhRv...77..242Y. DOI: 10.1103/PhysRev.77.242.
  2. The moment of a 2-photon system; Dokl. Akad. Nauk SSSR 60, 207–209, 1948.

Referències addicionals[modifica]

  1. Particle Data Group. «Light Unflavored Mesons». [Consulta: 4 agost 2012].
  2. ATLAS collaboration. «Observation of a New Particle in the Search for the Standard Model Higgs Boson with the ATLAS Detector at the LHC». Submitted to Phys. Lett. B. [Consulta: 4 agost 2012].
  3. CMS collaboration. «Observation of a new boson at a mass of 125 GeV with the CMS experiment at the LHC». Submitted to Phys. Lett. B. [Consulta: 4 agost 2012].