The Good Nurse

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaThe Good Nurse
Fitxa
DireccióTobias Lindholm Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióDarren Aronofsky i Scott Franklin Modifica el valor a Wikidata
GuióKrysty Wilson-Cairns Modifica el valor a Wikidata
MúsicaBiosphere Modifica el valor a Wikidata
FotografiaJody Lee Lipes Modifica el valor a Wikidata
ProductoraProtozoa Pictures i FilmNation Entertainment Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorNetflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena2022 Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Subtitulat en catalàSí 
RodatgeStamford Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enThe Good Nurse: A True Story of Medicine, Madness, and Murder (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gènerethriller, cinema biogràfic i pel·lícula basada en un llibre Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAR Modifica el valor a Wikidata

Lloc webnetflix.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt4273800 Filmaffinity: 755760 Allocine: 234057 Rottentomatoes: m/the_good_nurse Letterboxd: the-good-nurse Metacritic: movie/the-good-nurse TMDB.org: 541134 Modifica el valor a Wikidata

The Good Nurse és una pel·lícula dramàtica estatunidenca del 2022 protagonitzada per Jessica Chastain i Eddie Redmayne com a dues infermeres, una que sospita que l'altra és responsable d'una sèrie de morts de pacients.[1] La pel·lícula està basada en el llibre de crims reals del 2013 de Charles Graeber sobre l'assassí en sèrie Charles Cullen. Està dirigida per Tobias Lindholm i escrida per Krysty Wilson-Cairns. La pel·lícula també és protagonitzada per Nnamdi Asomugha, Kim Dickens i Noah Emmerich.[2][3] S'ha subtitulat al català.[4]

The Good Nurse va tenir la seva estrena mundial al Festival Internacional de Cinema de Toronto l'11 de setembre de 2022 i es va estrenar en una selecció de cinemes el 19 d'octubre de 2022, abans de la seva estrena en línia el 26 d'octubre de 2022 a Netflix.[5] La pel·lícula va rebre crítiques positives.

Argument[modifica]

La pel·lícula situa la història l'any 2003. L'Amy Loughren, la protagonista, és mare soltera i treballa d'infermera a la Unitat de Cures Intensives (UCI) del Parkfield Memorial Hospital de Nova Jersey. Ningú ho sap, però té problemes cardiovasculars; pateix cardiomiopatia, una malaltia del cor. Desgraciadament, no disposa d'una assegurança mèdica que li cobreixi l'operació que necessita, i té por de ser acomiadada si notifica la malaltia. La falta d'assegurança l'obliga a seguir treballant durant quatre mesos més per poder adquirir-la i pagar un trasplantament de cor. Al cap de poc coneix a Charles Cullen, un nou infermer a qui presenta l'hospital i amb qui comparteix horaris. Tots dos es fan amics i Charlie descobreix la cardiomiopatia de l'Amy, però li guarda el secret i l'ajuda en tot moment.

Quan una de les pacients (Ana Martinez) de l'hospital atesa pels dos infermers, mor inexplicablement, la junta administrativa de l'hospital comença una investigació i es posa en contacte amb la policia estatal. Els detectius Danny Baldwin i Tim Braun procedeixen a investigar. No obstant això, Linda Garran, gestora de riscos de l'hospital que encapçala la investigació, resta importància ràpidament al cas i el tanca al·legant que la mort no va ser intencionada i que el motiu per denunciar-la va ser simplement per complir amb el protocol sanitari. Els detectius desconfien d'aquesta decisió i continuen treballant en el cas. Repassen els currículums dels sanitaris i es fixen en el de Charlie Cullen i descobreixen que va estar condemnat l'any 1995 per càrrecs menors i que ha estat en molts hospitals.

Amy és interrogada pels policies, que la informen de tot el que se li va administrar a la pacient, i veu que va ser administrada insulina malgrat que no fos diabètica ni la necessités. Els policies li fan preguntes sobre el Charlie, però l'Amy el defensa. Així i tot, els detectius segueixen investigant i intenten contactar amb els hospitals en els quals el Charlie va treballar anteriorment, però cap d'ells accedeix a proporcionar-los informació sobre Cullen. L'hospital comparteix finalment la seva investigació amb els policies per ajudar-los, però aquests s'adonen que està molt poc desenvolupada i que no els aporta res de nou. Les tensions amb l'hospital acaben fent que l'entrada a l'edifici els sigui prohibida i que no puguin parlar amb els sanitaris.

La vida continua a l'hospital i poc temps després Kelly Anderson, una altra pacient, mor també de manera inexplicada. Amy se sorprèn i descobreix que a ella també se li va administrar insulina la nit anterior. Comença a sospitar alguna cosa i es posa en contacte amb una vella amiga, la Lori, que també és infermera i va treballar amb el Charlie en un altre hospital. Ella explica a la protagonista que durant l'estança del Charlie a l'hospital va haver-hi moltíssims codis d'alerta i morts sobtades, i que després que se n'anés, amb prou feines tenien un codi al mes.

Amy segueix indagant en el cas i es dirigeix al magatzem de l'hospital, on comprova que diverses bosses de sèrum han estat punxades i contaminades amb insulina. Llavors, la protagonista avisa els detectius de les proves que ha trobat i aquests es posen en contacte amb el marit de la difunta Kelly Anderson, que accedeix a exhumar el cos de la seva dona mitjançant una autòpsia per tal de comprovar si contenia insulina al cos. L'autòpsia confirma les sospites d'Amy. A l'hospital, l'administració acomiada el Charlie sota el pretext que el seu currículum conté discrepàncies.

Els detectius tracen un pla i organitzen una trobada entre l'Amy i el Charlie a una cafeteria per tal d'intentar que ell confessi els seus crims, però quan ella li demana explicacions sobre el seu acomiadament, ell respon agressivament i no diu res. La policia el deté, però no aconsegueixen que confessi res. L'Amy s'ofereix per parlar-hi i hi té una conversa afectuosa on li demana que digui la veritat. Charlie acaba dient: "ho vaig fer", i quan l'Amy li pregunta el motiu, ell respon: "perquè no m'han aturat".

Al final de la pel·lícula, un epíleg explica que el Charlie Cullen real va ser condemnat a 18 cadenes perpètues consecutives per l'assassinat de 29 pacients, però que es calcula que el nombre real d'homicidis podria ascendir a 400. També detalla que Amy Loughren va poder sotmetre's a la cirurgia que necessitava i que viu amb les seves filles a Florida.

Repartiment[modifica]

Eddie Redmayne, el 2022

Producció[modifica]

El projecte es va anunciar el novembre de 2016, amb Tobias Lindholm dirigint la pel·lícula i Krysty Wilson-Cairns escrivint el guió. La productora Lionsgate estava inicialment configurada per a distribuir la pel·lícula.[6] L'agost de 2018, Jessica Chastain i Eddie Redmayne van iniciar negociacions per a protagonitzar la pel·lícula.[7]

No es va anunciar cap desenvolupament addicional a la pel·lícula fins al febrer de 2020. Es va confirmar que Chastain i Redmayne protagonitzarien el film i que Lionsgate ja no va participar en el projecte.[8] Netflix va entrar en negociacions per a comprar els drets de distribució mundials de la pel·lícula per $25 milions.[9]

El març de 2021, Nnamdi Asomugha es va unir a l'elenc, i Noah Emmerich i Kim Dickens van fer-ho a l'abril.[10][11]

El rodatge va començar el 12 d'abril de 2021 a Stamford, Connecticut.[12]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]