Vés al contingut

Timo Riiho

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTimo Riiho

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 d'octubre de 1950
Kymi (Finlàndia)
Mort2 de juny de 2021
Catedràtic
1981 – 2021 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatFinlandesa
Formació professionalUniversitat de Helsinki
Activitat
Camp de treballLingüística i filologia romànica Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciólingüista, romanista, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Hèlsinki Modifica el valor a Wikidata

Timo Riiho (Kotka, Kymi, Finlàndia, 7 d'octubre de 1950 - 2 de juny de 2021) va ser un professor finès de les llengües de la península Ibèrica [1][2]. Era catedràtic de llengües ibero-romàniques i va treballar al Departament de Filologia Hispànica de la Universitat de Helsinki [3]. Estudiós de la situació lingüística del finès, així com del basc, el català o el gallec [4][5].

Va ser un de fundadors de l'Institut Iberoamericà de la Universitat i de l'Institut Iberoamericà de Finlàndia a Madrid, el director del qual va ser entre els anys 2002 i 2006 [6].

Relació amb el basc[modifica]

Amb l'ajuda d'un amic, va començar a aprendre basc com un passatemps clandestí a principis dels anys setanta. Més tard, l'any 1980, va aprendre millor basc durant una estada d'immersió de tres mesos al Santuari d'Arantzazu [7][8] .

L'any 1984 va participar a les jornades organitzades per Euskaltzaindia a Eibar . Com a lingüista, el verb basc semblava terrible, complicat, però meravellós alhora. Juntament amb això, també estimava l'arcaicitat de la llengua basca [9][10][11][12].

Va tenir una estreta relació amb Txillardegi, i va fer nombroses visites al País Basc per donar conferències (més de 30.000 oients en total). En una entrevista al programa Euskalonski d'Euskal Telebista, Timo Riiho va revelar que Finlàndia i la llengua finlandesa van ser una font d'inspiració per a Txillardegi, per crear un basc unit i per proposar una política lingüística per ampliar l'ús del basc. En veure com van crear una llengua cultural amb el finès a Finlàndia, va voler aplicar aquest model al País Basc.

Timo Riiho i Pello Reparaz al programa de televisió Euskalonski d'ETB1 (24/09/2019) [10]

Referències[modifica]