Torre del Colomer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Torre del Colomer
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióAl segle xi
Característiques
Estil arquitectònicArt romànic
Altitud922,2 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBaix Pallars (Pallars Sobirà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPeramea
Map
 42° 20′ N, 1° 03′ E / 42.33°N,1.05°E / 42.33; 1.05

Les restes de la Torre del Colomer, o dels Colomers, estan situades a la vila Peramea, dins de l'antic terme de del mateix nom, a la comarca del Pallars Sobirà.

Són a l'extrem meridional de la vila de Peramea, al sud de la capella de Sant Sebastià i Sant Roc.

Es tracta d'una torre subsidiària del Castell de Peramea, de la qual no es tenen notícies documentals. És una construcció de planta circular, d'un diàmetre de 4 metres i murs de prop d'un metre de gruix. Pel nord està envoltada d'un mur. Cap de les parets s'alça més de dos metres, dins del recinte, però l'amplada dels murs de la torre fan pensar en una construcció d'una alçada considerable. Tot plegat és en bastant mal estat, però permet observar un petit recinte de defensa que tancava la vila de Peramea pel sud.[1]

Referències[modifica]

  1. Bolòs; Busqueta 1993.

Bibliografia[modifica]

  • Bolòs i Masclans, Jordi; Busqueta i Riu, Joan-Josep; Puigferrat i Oliva, Carles. «Torre dels Colomers de Peramea». A: El Pallars. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993, p. 215-216 (Catalunya romànica, XV). ISBN 84-7739-566-7. 
  • Pagès, Montserrat; Castilló, Arcadi. «Gerri de la Sal - Peramea». A: El Pallars, la Ribagorça i la Llitera. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1984 (Gran geografia comarcal de Catalunya, 12). ISBN 84-85194-47-0. 

Enllaços externs[modifica]