Universitat Kore d'Enna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióUniversitat Kore d'Enna
(it) Università degli Studi di Enna "Kore"
(la) Studiorum Universitas Hennae Modifica el valor a Wikidata

La Biblioteca de Kore di Enna, símbol de la Universitat
Dades
Nom curtUNIKORE i UKE Modifica el valor a Wikidata
Tipusuniversitat Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2004
FundadorCataldo Salerno Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre deORCID Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu 
PresidènciaCataldo Salerno
RectorGiovanni Puglisi
Director generalSalvatore Berrittella
Empleats150 Modifica el valor a Wikidata
DivisionsFacultat d'Enginyeria i Arquitectura
Facultat d'Economia i Dret
Facultat de Ciències Humanes i Socials
Facultat d'Estudis clàssics, llingüistica i Formació
Filial

Lloc webhttp://www.unikore.it
Facebook: UKE-Universita-Kore-Enna-pagina-ufficiale-280235171992647 Twitter (X): unienna Modifica el valor a Wikidata

La Universitat Kore d'Enna, també coneguda per l'acrònim UKE, en italià Università Kore di Enna, és una universitat fundada el 2004 a Enna, la capital de la província d'Enna, al centre de Sicília, a Itàlia.

La Universitat Lliure d'Enna Estudis "Kore" (també coneguda com la Universitat Kore d'Enna o amb l'acrònim UKE), és una universitat italiana no estatal, que va néixer gràcies a la iniciativa de la Província d'Enna i altres autoritats locals de la mateixa província i, finalment, la va promoure la Fundació de la Universitat Kore d'Enna (o Fundació Kore, una fundació privada) el 2004. La seva creació ja estava prevista, aquell mateix any, en el text de la DM MIUR n. 284 de 15 de setembre, fent referència al Pla Nacional de Desenvolupament del sistema universitari per al període 2004-2006.[1]

La institució de la Universitat Lliure de Kore d'Enna va esdevenir com a tal amb Decret Ministerial de 5 de maig de, de 2005 n. 116, publicat al Diari Oficial de la República Italiana el 13 de maig de 2005,[2] amb el qual se li va concedir la personalitat jurídica, es va aprovar el reglament i se li va donar l'autorització per expedir títols acadèmics amb estatus legal. El nom original complet és Libera università degli studi della Sicilia centrale "Kore" di Enna. La universitat es troba a la localitat siciliana d'Enna, i porta el nom de la figura mitològica de Kore.

Història[modifica]

Del Consorzio Ennese Universitario (CEU) a la Fundació Kore[modifica]

La Universitat d'Enna va néixer des del nucli original del Consorzio Ennese Universitario (CEU), fundat el 1995 i presidit fins a 2003 per Cataldo Salern. El consorci es va formar inicialment per la província d'Enna, el Municipi d'Enna i la Cambra de Comerç. Més endavant es va unir els municipis d'Agira, Assoro, Barrafranca, Centuripe, Leonforte, Nicòsia, Piazza Armerina, Regalbuto i Valguarnera Caropepe, tots ells a la província d'Enna.

El CEU va activar a Enna una extensió descentralitzada dels programes de postgrau de la Universitat de Palerm i de la Universitat de Catània. L'extensió universitària d'Enna -gràcies a les facilitats que li foren concedides, els serveis per als estudiants i la centralitat geogràfica de la ciutat- aviat va agafar força consistència per a convèncer el CEU i poder sol·licitar al Ministeri l'establiment d'una nova universitat.

La regió de Sicília on, des de fa diversos segles, operen tres universitats (a més de la Universitat de Catània i la de Palerm, també la Universitat de Messina), va donar suport al pla per a la que havia de ser la seva quarta universitat ubicada a Enna, amb la Llei de 3 de maig de 2001, n. 6.[3]

El projecte de la Fundació Kore va rebre al juliol de 2004[4] l'opinió favorable del Comitè Nacional per a l'Avaluació del Sistema Universitari (o CNVSU, òrgan assessor del Ministeri d'Educació) i, posteriorment, del mateix ministre d'Educació. UKE es va convertir en una realitat el 5 maig 2005k, després de la signatura del decret de fundació pel ministre d'Educació, Universitats i Investigació, Letizia Moratti.

El procés d'autonomia[modifica]

La Universitat Lliure Kore d'Enna va iniciar les seves activitats independents en el curs acadèmic 2005/2006. El procés d'autonomia de la UKE ha estat lent i gradual. En el primer any acadèmic, a més dels cursos de grau de Kore, a Enna van continuar funcionant també els de les universitats de Palerm i Catània. L'autonomia completa de la Universitat de Kore no es va aconseguir fins al final del 2015.

El nou estatut, amb l'aprovació del Ministeri d'Educació, fou expedit el 22 de febrer de 2016, i publicat a la Gaseta Oficial de la República italiana n. 53 de 4 de març de l'any 2016.[5]

En l'actualitat[modifica]

El centre de recerca d'Enginyeria aeroespacial de la Universitat amb el seu simulador de vol

El 2015 la Universitat d'Enna era la tercera universitat no estatal del país quan a nombre de mestres i quan a nombre de matriculats. En pocs anys la UKE s'ha convertit en una universitat moderna d'avantguarda, amb uns recursos per al seu funcionament, que arriben en més del 90% de les quotes dels estudiants. La UKE destaca per la seva investigació científica.[6] La Universitat es regeix per una fundació i un consell d'administració, amb personatges de prestigi de la cultura siciliana, dels negocis, les finances i la ciència.[7]

Denominació i símbols[modifica]

La Universitat "Kore" d'Enna, és l'única universitat de Sicília que no ha estat establerta per un Papa o un rei, sinó pel seu mateix territori que ha dissenyat i creat les seves instal·lacions. La denominació "Kore" prové del nom de la deessa grega Proserpina o Perséfone, filla de Ceres (l'efígie va ser triada com un element de l'emblema de la província d'Enna en el moment de la seva creació en 1926), xifra que es lliga a bona part del passat mític de Sicília i del territori d'Enna, en particular.[8]

Estudis[modifica]

La Universitat Kore d'Enna té quatre facultats amb 18 programes de llicenciatura, una Escola de Doctorat i Mestratge. En els camps educatius i científics, és la universitat no estatal amb l'oferta educativa més important en les àrees d'Arqueologia, Arquitectura, Economia, Educació, Dret, Enginyeria, Llengües estrangeres, Psicologia, Educació Física i Esports.[9]

Referències[modifica]

  1. «Decreto Ministeriale del 15 settembre 2004, n. 284 - Atti Ministeriali MIUR». Govern d'Itàlia. [Consulta: 27 gener 2017].
  2. «Decreto 5 maggio 2005». Ministero dell'Istruzione, dell'Universita' e della Ricerca. [Consulta: 27 gener 2017].
  3. «LEGGE 3 maggio 2001, n. 6». Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana. Ministero dell'Istruzione, dell'Universita' e della Ricerca. [Consulta: 27 gener 2017].
  4. «Le proposte di istituzione di nuove università non statali». Sviluppo e programmazione del sistema universitario per il triennio 2004-2006 Relazione tecnica del CNVSU. Ministero dell'istruzione, dell'università e della ricerca. Comitato nazionale per la valutazione del sistema universitario. [Consulta: 27 gener 2017].
  5. «Universita' di Enna «KORE» DECRETO 22 febbraio 2016». Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana. Ministero dell'Istruzione, dell'Universita' e della Ricerca. [Consulta: 27 gener 2017].
  6. «Università, dalla Kore di Enna 2.900 pubblicazioni e 12 brevettiː I numeri dimostrano che l'ateneo ennese cresce nel campo della ricerca universitaria Università, dalla Kore di Enna 2.900 pubblicazioni e 12 brevetti». La Sicilia, 25-01-2017 [Consulta: 27 gener 2017].
  7. «Università degli studi di Enna “Kore”». La Republica [Consulta: 27 gener 2017].
  8. Greco, Massimo «L'Università Kore di Enna. La genesi». ViviSicilia-ViviEnna. Associazione ViviSicilia ViviEnna. Arxivat de l'original el 28 de gener 2017 [Consulta: 18 gener 2017].
  9. «Università degli Studi di Enna “Kore”». PRISMA. [Consulta: 27 gener 2017].

Enllaços externs[modifica]