Usuària:AnaGufe/Carol (novela)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Carol, o El preu de la sal és una novel·la escrita per Patricia Highsmith que narra l'amor entre dues dones.

Rebutjada pels seus editors a causa de la seva temàtica lèsbica, va aparèixer en 1951 amb el títol El preu de la sal i sota el pseudònim de Claire Morgan. En 1989 la va reimprimir amb el títol de Carol i amb el veritable nom de la seva autora.[1] Va afegir un pròleg on explicava les raons que llavors la van obligar a ocultar-se i la seva satisfacció perquè hagués ajudat a altres lesbianes. Va vendre prop d'un milió d'exemplars.

L'obra era insòlita per al seu temps perquè la relació lèsbica no acaba malament, sinó bé; això pressuposava que no es condemnava moralment el lesbianisme. El seu gènere no és de cort policíac, habitual d'aquesta escriptora nord-americana; més aviat s'endinsa en la psique d'una jove que està descobrint la seva homosexualitat. Carol va ser concebuda quan Highsmith tenia vint-i-set anys i recentment havia acabat la seva primera novel·la Estranys en un tren, la mateixa que anys més tard va ser portada al cinema per Alfred Hitchcock i la va donar a conèixer al gran públic. Mentrestant es trobava sense diners i va treballar durant una temporada en la secció de joguines d'uns grans magatzems. Un dia, una elegant dona rossa embolicada en visons, que va entrar a comprar una nina, va donar un nom i una adreça perquè la hi enviessin i es va marxar.

Patricia Highsmith es va anar a casa i va escriure "d'una tirada" l'argument complet de Carol, que comença justament amb la trobada de Therese, una jove escenògrafa que treballa accidentalment com a venedora, i Carol, l'elegant i sofisticada dona, recentment divorciada, que entra a comprar una nina per a la seva filla i canvia per sempre el curs de la vida d'aquella jove amb aspiracions artístiques.

Aquesta és la primera novel·la de temàtica lèsbica en la qual el final no és tràgic, com s'acostuma en les novel·les de Highsmith; més aviat acaba en un clima de fràgil felicitat unida al perill. Els crítics la consideren una novel·la commovedora i escruixidora i és considerada un clàssic de la literatura homosexual femenina al costat d'altres obres d'Ann-Marie MacDonald, Marijane Meaker, Jane Rule i Jeanette Winterson.

Referències[modifica]

  1. Núria Añó (2014). "Carol, Claire Morgan versus Patricia Highsmith." En: L'Ull crític no. 17-18, UdL, pp. 267-279.

 

[[Categoria:Novel·les estatunidenques]]