Usuari:Albertvillanovadelmoral/Municipi del País Valencià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El municipi del País Valencià és l'entitat local bàsica de l'organització territorial del País Valencià.

Està regulat per la Llei de Règim Local de la Comunitat Valenciana[1], que desenvolupa les competències autonòmiques assumides per l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana i les previsions que en aquest sentit realitza la legislació bàsica estatal (Llei Reguladora de les Bases del Règim Local[2]).

Algunes de les disposicions específiques són:

  • Els municipis s'inscriuran al Registre d'Entitats Locals del País Valencià.
  • S'estableix el valencià com a llengua pròpia de l'administració local i de totes les corporacions i institucions públiques que en depenguen.
  • Es regula el procediment de creació i supressió de municipis.
  • Es regula l'alteració dels termes municipals; la resolució dels procediments de delimitació de termes municipals correspondrà a la conselleria competent en matèria d'administració local, amb un dictamen preceptiu del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana.
  • Es crea el Consell Tècnic de Delimitació Territorial, òrgan d'estudi, consulta, proposta, mediació i arbitratge respecte de les matèries relatives a la demarcació i delimitació territorial de les entitats locals valencianes.
  • S'estableix el procediment per al canvi de denominació de municipis, el qual serà aprovat per decret del Consell de la Generalitat Valenciana, amb un informe previ de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
  • L'aprovació, modificació i rehabilitació d'escuts i banderes municipals s'inscriurà en el Registre d'Entitats Locals del País Valencià, i es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
  • S'estableix una organització municipal complementària, amb la creació d'òrgans com el Consell Social Municipal, el Consell Territorial de Participació o el Defensor o Defensora dels Veïns.
  • Es crea la figura del règim especial de gestió compartida, que configura un model simplificat d'organització i funcionament per als petits municipis.
  • Fomenta la participació ciutadana en la vida pública local i estableix un catàleg de drets dels veïns i veïnes davant de les administracions locals.
  • Es regulen les relacions de col·laboració i coordinació entre la Generalitat Valenciana i les entitats locals, amb la creació d'institucions com la Comissió Mixta de Cooperació entre la Generalitat i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i la Comissió Interdepartamental de Coordinació de Polítiques Locals.
  • Es crea el Fons de Cooperació Municipal del País Valencià[3], amb la finalitat de garantir la suficiència financera de les entitats locals.


Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «LLEI 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de Règim Local de la Comunitat Valenciana». Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, núm. 6296, 24-06-2010 [Consulta: 1r gener 2024].
  2. «Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local». Butlletí Oficial de l'Estat, núm. 80, 03-04-1985 [Consulta: 1r gener 2024].
  3. «LLEI 5/2021, de 5 de novembre, de la Generalitat, reguladora del Fons de Cooperació Municipal dels Municipis i Entitats Locals Menors de la Comunitat Valenciana». Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, núm. 9212, 10-11-2021 [Consulta: 1r gener 2024].

Enllaços externs[modifica]

[[Categoria:Municipis del País Valencià| ]]