Usuari:Alexistudela/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


nostr - (notes i altres coses transmeses per relés)[1][2][modifica]

Nostr és un protocol obert construït amb comptes/identitats pròpies que ens permet crear xarxes socials "descentralitzades", globals i resistents a la censura. No es basa en cap servidor central de confiança sino en petits servidors distribuïts i en claus i signatures criptogràfiques.

La xarxa social Nostr[1][modifica]

La xarxa social Nostr es construeix de manera molt semblant a Twitter, on podeu crear publicacions (com tweets), "likes", seguir algú o deixar de seguir-los o retuitejar/republicar. Normalment, el terme "publicació" o "nota" s'utilitza per referir-se a la creació d'una publicació a la xarxa social nostr.

Funcionament[2][modifica]

  • Hi ha dos components: clients i relés. Cada usuari executa un client. Qualsevol pot executar un relé.
  • Cada usuari està identificat per una clau pública. Cada publicació està signada amb una clau privada. Cada client valida aquestes signatures.
  • Els clients obtenen dades dels relés que trien i les publiquen a d'altres relés que trien. Un relé no parla amb un altre relé, només directament amb els usuaris.
  • Per exemple, per "seguir" algú, un usuari només indica al seu client que consulti les retransmissions que coneix per a publicacions d'aquesta clau pública.
  • A l'inici, un client consulta les dades de tots els relés que coneix per a tots els usuaris que segueix (per exemple, totes les actualitzacions de l'últim dia) i després mostra aquestes dades a l'usuari cronològicament.
  • Una "publicació" pot contenir qualsevol tipus de dades estructurades, però les més utilitzades s'introduiran en l'estàndard perquè tots els clients i relés puguin gestionar-les de manera perfecta.

Resumint, tothom executa ​​un client. Pot ser un client nadiu, un client web, etc. Per publicar alguna cosa, escrius una publicació, la signes amb la teva clau privada i l'envies a diversos relés (servidors allotjats per algú altre, o per tu mateix). Per rebre actualitzacions d'altres persones, demaneu a diversos relés si saben alguna cosa sobre aquestes altres persones. Qualsevol pot executar un relé, és molt senzill. No fa res més que acceptar publicacions d'algunes persones i reenviar-les a d'altres. No cal confiar en els relés. Les signatures es verifiquen al costat del client.

Passos per utilitzar Nostr[1][modifica]

  1. Creeu una parella de claus privada/pública utilitzant un client nostr. El client us preguntarà si voleu crear aquest parell de claus i, si hi esteu d'acord, us el crearà. Això s'utilitza com a identitat "autosobirana" al sistema Nostr.
  2. Desa la clau privada: Un cop hàgiu creat un parell de claus públiques/privades, hauríeu de desar la clau privada en algun lloc segur i mantenir-la en secret. A més, si perds la clau privada que acabes de crear, sempre en pots generar una de nova, però és possible que perdis l'accés als teus missatges privats antics, però no als missatges públics.
  3. Creeu diverses claus si cal: La mateixa clau es pot utilitzar en tots els clients nostr. Si voleu crear diverses identitats o comptes, podeu crear parells de claus nous.
  4. Actualitzeu el vostre perfil: Des del client que utilitzeu, hauríeu de poder actualitzar el vostre nom de perfil, la vostra imatge, etc. Depèn del client si ho podeu actualitzar i quan. Normalment podeu afegir el vostre nom, la secció sobre mi i la foto de perfil.
  5. Crea publicacions: El client ha de mostrar algunes publicacions d'altres usuaris, permetre crear publicacions pròpies i seguir-ne d'altres.
  6. Cerca usuaris: En primer lloc, heu de conèixer-los i obtenir la seva clau pública d'alguna manera, ja sigui preguntant o veient-la referenciada en algun lloc. Un cop estiguis dins d'una xarxa social de Nostr, podràs veure'ls interactuant amb altres persones i després també pots començar a seguir-los i interactuar amb aquests altres. També pots consultar llistes en línia o afegir els contactes de Twitter.

Nota sobre els formats de clau: Alguns clients utilitzen el format de clau npub/nsec, mentre que d'altres clients utilitzen hex. Per convertir de npub/nsec a format hexadecimal existeixen algunes eines. Les claus hexadecimals s'eliminaran gradualment de totes les parts dels clients orientades a l'usuari.

Com trobar relés[2][modifica]

Si no estàs connectat amb cap dels relés en que estigui connectat un usuari no podràs comunicar-te amb aquesta persona. Es poden consultar directoris de relés en línia.

Extensions per navegadors[modifica]

Permeten autentificar l'usuari i signar esdeveniments a Nostr a les aplicacions web sense haver de donar-los les claus privades. Molt recomanable per evitar robatoris d'identitats i de bitcoin. Algunes carteres són Alby, nos2x i Kollider.

Especificacions dels protocols[modifica]

Vegeu els NIP i especialment el NIP-01 per obtenir una explicació detallada de l'especificació del protocol.

Programari[modifica]

Hi ha una llista de la majoria de programari que s'està construint amb Nostr que s'actualitza constantment.

Llicència[modifica]

Domini públic.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «What is Nostr, and how to start using Nostr · Discussion #31 · vishalxl/nostr_console» (en anglès). [Consulta: 29 gener 2023].
  2. 2,0 2,1 2,2 «nostr - Notes and Other Stuff Transmitted by Relays», 29-01-2023. [Consulta: 29 gener 2023].

Vegeu també[modifica]