Usuari:Amor1985/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Origen del projecte[modifica]

La biblioteca Frederica Montseny de Canovelles (Barcelona) treballa per ser una biblioteca híbrida que permeti l'accés a la informació a través de qualsevol tipus de tecnologia. En motiu de la celebració del mil·lenari del municipi (2008) es van engegar diverses accions per comprendre millor el passat de la localitat i una d'aquestes accions va consistir en catalogar la col·lecció local en format digital per tal d'acostar-la més als seus usuaris i crear així una biblioteca digital. Aquest projecte porta per nom Estela[1], fa referència a una de les primeres formes d'escriptura sobre una pedra. Amb aquest nom es preten lligar l'antiguitat amb la modernitat. El fons d'Estela està format per un diari local, publicacions de l'ajuntament de la localitat i per notícies de la premsa comarcal que fan referència a Canovelles.

Criteris tècnics i abast[modifica]

El projecte necessitava:

  1. Un grup de professionals amb comunicació periòdica.
  2. Pel que fa l'abast calia tenir clar els drets d'autor, d'explotació i els drets d'imatge dels fons que es volia digitalitzar i a quins usuaris anava dirigit el projecte.
  3. Trobar un programa de gestió de documents digitals que:
  • Permetés catalogar seguint els estandards de catalogació com OAI (Open Archives Initiative-Protocol Metadata Harvesting), XML (Extensible MarkUp Language) i Dublin Core (Dublin Core Metadata Initiative)
  • Permetés recuperar facilment la informació
  • Fos gratuït

El programa que complia tots els requisits era Greenstone

El repositori digital com la resta d'aplicacions estan creades amb LINUX i en el cas d'aquest repositori els requisits són els següents:

Procés d'introducció de documents[modifica]

En primer lloc es rep el document i es recull informació anexa a aquest aplicant uns estandards de format de digitalització. En segon lloc, s'inicia el procediment de preservació i catalogació a través de l'assignació de metadades i finalment el document es accessible a l'usuari a través de cerques directes per paraules o mitjançant menús de navegació. El personal de la biblioteca es l'encarregat de digitalitzar el document (si es el cas) i de catalogar-lo i publicar-lo.

Gestió i organització de la col·lecció [modifica]

Greenstone ofereix la Greenstone Librarian Interface (GLI) que esta organitzada en cinc pestanyes:

  1. Reunir: permet afegir nous documents
  2. Enriquir:permet afegir les metadades
  3. Disseny: s'utilitza el primer cop per configurar els índex de cerca i les llistes de classificació.
  4. Crear: depen del tipus de càrrega d'arxius s'utilitzarà la reconstrucció completa o parcial per publicar nous continguts
  5. Format: igual que la pestanya disseny s'utilitza el primer cop per definir el format de la presentació de les llistes

Estela s'organitza en base a tres col·leccions:

  • Premsa: aquesta conté les diferents edicions de la revista d'informació local editada pel mateix ajuntament així com les notícies de la premsa comarcal que fan referència a Canovelles
  • Audiovisuals: col·lecció formada per fotografies, audiovisuals i gravacions de personatges, paisatges i activitats relacionades amb Canovelles.
  • Publicacions: Monografies que fan referència al municipi i que han estat editades pel mateix ajuntament.

Avaluació del projecte[modifica]

Punts forts
Permet gestionar una gran quantitat d'informació en formats diferents
Permet agrupar els documents en col·leccions
S'utilitza en un entorn web
Greenstone és un programa lliure i gratuït això permet que sempre es pugui millorar
Permet l'interoperabilitat: les dades són compatibles amb altres sistemes i permeten l'exportació i migració
Permet la catalogació detallada del document
Ha aportat innovcació professional a l'organització
L'usuari té més informació local al seu abast
Punts febles
Poques biblioteques han utilitzat aquest sistema i això suposa més esforç de gestió
Al llarg del projecte s'ha patit manca d'ajudes tant econòmiques com tècniques
Requereix molta dedicació
El fet de treballar amb un programa lliure i gratuït implica que les millores d'aquest siguin fetes per usuaris i això pot suposar certa lentitut.

El futur d'Estela[modifica]

Estela va nèixer del no res per esdevenir la biblioteca digital de referència de Canovelles. El fet de ser creada amb un programari lliure permet dissenyar infinites millores. D'entrada es va pensar en un disseny bàsic però ja s'està treballant en:

  • Implementar cerques transversals entre les diferents col·leccions
  • Aconseguir més convenis de cessió dels drets d'explotació i exhibició de diverses publicacions
  • Digitalitzar sumaris que ajudin a localitzar la informació
  • Sentar les bases d'un sistema d'introducció de dades a GLI a través d'altres programes

Per fer tot això i seguir desenvolupant aquest projecte cal disposar de recursos econòmics i de suports polítics i bibliotecaris. La col·lecció local forma part del patrimoni i cal donar-la a conèxier.

Bibliografia[modifica]

  1. Sanz Moix, Sylvia; Silvestre Gusí «Estela y Fedàncius. Bibliotecas Digitales para la colección local». V Congreso Nacional de Bibliotecas Públicas [Gijón], 2010, pàg. 12.