Usuari:Barroso28/cartílagdetauró

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cartílag de tauró en una farmàcia de medicina tradicional xinesa.

A la medicina alternativa es coneix al cartílag de tauró com un producte que s'usa en teràpia biològica, és a dir, basada en substrats biològics que es troben a la natura[1]. A aquest teixit se li atribueixen propietats regeneratives de les articulacions. És ric en glucosamina, un aminosucre que estimula la síntesi de proteoglicans, pròpia de les superfícies articulars. No obstant, el contingut del cartílag de tauró no té res de particular respecte al de qualsevol altre cartílag d'animal.

Indicacions[modifica]

El cartílag de tauró és un complement de les dietes especialment per als esportistes, que l'utilitzen per evitar el desgast de les articulacions per l'excés d'exercici que fan. Gairebé sempre, inclou minerals i aminoàcids per regenerar el cartílag de l' articulació danyada. Teòricament, l'efecte del cartílag es pot apreciar a mitjà o llarg termini quan pot començar a alleugerir el dolor i malestar que s'associa a malalties com l'artritis o artrosis.

Comercialització i efectivitat[modifica]

El cartílag de tauró és un producte natural que normalment es comercialitza als herbolaris. L'èxit que ha tingut la producció i venda del cartílag de tauró, juntament amb d'altres productes del mercat com els aliments funcionals, es deu a una resposta a la gran demanda per part dels consumidors. Cada cop més gent, per tant, vol ingerir altes dosis d'aquests components als quals se'ls atribueixen propietats "saludables".[2] La utilitat no és superior a qualsevol altre producte que estigui fet de cartílag o de glucosamina. El fet té més a veure amb què s'extregui de tauró (més màrketing) que amb la suposada efectivitat. D'altra banda, se n'han descrit efectes adversos.

Controvèrsia[modifica]

Al cartílag de tauró se li atribueixen, efectes per inhibir l'angiogènesi, formació anormal de vasos sanguinis, un procés comú en multitud de patologies inclòs el càncer. Això, però, es va descartar des del cas de Lane Labs, empresa productora i distribuïdora de càpsules de cartílags de tauró "BeneFin",[3] amb el qual la Federal Trade Comission de EEUU va obligar a aquesta empresa a detenir la producció d'aquestes pastilles i cremes, i retornar tots els diners als consumidors que van comprar el producte des del 1999 a 2002. De fet, la Lanelabs pertanyia al fill del Doctor William Lane, autor del llibre Sharks don't get cancer (Els taurons no contrauen càncer). El manament legal en contra del cartílag de tauró de marca "BeneFin" no afecta a altres marques del producte que no es destinen al tractament de malalties i es venen, doncs, com a suplements dietètics, els quals són totalment legals .[3] Alerten del consum de cartílag de tauró ja que l'ofereixen com a component "miraculós" per tal de prevenir el càncer o millorar les articulacions. Així doncs, l'ús està àmpliament difós com a component de suplements alimentaris "alternatius". No obstant, una investigació realitzada per la Universitat de Miami va descobrir una dada força preocupant: el cartílag de tauró conté toxines associades a l'Alzheimer i altres malalties neurològiques.

La conclusió va sorgir d'un estudi efectuat entre set espècies de tauró de la costa de Florida als EE.UU. Segons ressenya el portal de The New York Times a Well, un dels seus blogs mèdics, els científics van prendre mostres de cartílag dels animals i van trobar "grans quantitats d'un component anomenat Beta-metilamino-L-alanina (conegut com BMAA) el qual ha estat relacionat amb el desenvolupament de malalties neurodegeneratives ". A well.blogs.nytimes.com es diu: "La troballa és important perquè està creixent l'acceptació de suplements que contenen cartílag extret de les aletes dels taurons. Aquests productes tenen molta popularitat entre els consumidors, que l'accepten com un producte anticàncer o un remei per resoldre problemes en ossos i articulacions".

D'acord amb les dades de The New York Times, el BMAA s'ha trobat en el cervell de persones amb malalties degeneratives com l'Alzheimer o la Síndrome de Lou Gehrig. "Un estudi realitzat l'any 2009 va determinar que els nivells del compost en altres pacients era de 256 nanograms per mil·ligram, mentre que els cervells de pacients que van morir per altres causes solament tenien traces molt petites o, en alguns casos, cap. No s'ha determinat del cert que el BMAA sigui la causa de les malalties degeneratives, però sí s'ha establert com un possible factor per al desenvolupament d'aquestes malalties".

El Beta-metilamino-L-alanina és un aminoàcid generat per unes bactèries que contenen certes algues i s'ha afirmat que el seu consum és altament perillós per les neurones i que "produeix atròfia muscular i danya el sistema nerviós en els primats", apunta well.blogs.nytimes.com.

Veieu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. NOGALES-GAETE, Jorge. Medicina alternativa y complementaria (en español). Rev. chil. neuro-psiquiatr. [online]. 2004, vol.42, n.4 [citado 2010-01-06], pp. 243-250. ISSN 0717-9227. doi: 10.4067/S0717-92272004000400001.
  2. SEDO MASIS, Patricia. El mercat dels aliments funcionals i els nous reptes per a l'educació alimentària - nutricional (en español). Rev. costarric. salud pública. [online]. jul. 2002, vol.11, no.20 [citado 06 Enero 2010], p.18-25. ISSN 1409-1429.

Enllaços externs[modifica]