Usuari:Contraix/proves/Riu de Tavascan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaContraix/proves/Riu de Tavascan

El riu de Tavascan és un riu d'alta muntanya que neix de la confluència dels emissaris dels estanys de capçalera de la vall de Tavascan, situats entre els 2.000 i els 2.500 metres d'altitud. Els principals emissaris que formen el riu són el torrent de Mascarida, nascut a l'estany del Diable, el torrent de Mascaró, originat a la Coma del Forn, el torrent de la Roia de Mollàs, procedent dels estanys de la Gallina, el riu d'Escobes que neix a l'estany de Mariola, el riu del Port que s'origina a l'estany del Port de Tavascan, el riu de Noarre nascut a l'estany de Flamisella i el riu de Guerossos originat a l'estany Blanc i afluent del riu de Noarre per l'esquerra.

En el curs del torrent de la Roia de Mollàs, als 1.600 metres d'altura, es troba l'impressionant salt d'aigua de la Roia de Mollàs,[1] també conegut com Pixal de la Fumalera.

El riu de Tavascan desaigua al riu Noguera de Lladorre per la dreta, en el poble de Tavascan, a una altura de 1.105 metres, a la cua del pantà de Tavascan.

El curs del riu està situat íntegrament al terme municipal d'Lladorre, a la comarca del Pallars Sobirà, i es troba dintre del Parc Natural de l'Alt Pirineu. El cabal del riu està regulat per la presa del pantà de Graus, ubicada als 1.351 metres d'altitud.

Referències[modifica]

  1. «Tavascan Territori Aigua i Energia» (HTML). Centre d´Interpretació de Tavascan. [Consulta: 27 setembre 2020].

Bibliografia[modifica]

  • «Riu de Tavascan» (HTML). Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. [Consulta: 27 setembre 2020].