Vés al contingut

Usuari:Contraix/proves/Sofina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióContraix/proves/Sofina

La Sofina, acrònim de Société Financière de Transports et d'Enterprises Industrielles, va ser una societat fundada el 1898 per un període de 30 anys a Brussel·les. Creada per finançar els equipaments elèctrics dels fabricants d'equipament elèctric més importants del moment (primer la UEG, després l'AEG), a parti de 1905 ràpidament va convertir-se en un inversor internacional de primer ordre en el sector del transport urbà i la producció d'energia elèctrica. La companyia es va dissoldre el 1928, sent substituïda per la Trufina.


Historial[modifica]

Constitució[modifica]

La Union Elektrizitäts-Gesellschaft (UEG) era la filial alemanya del fabricant nordamericà de material elèctric Thomson-Houston Electric Company. Així la UEG, juntament amb la seva filial financera, la Gesellschaft für elektrische Unternehmungen (Gesfürel) i amb la participació de bancs belgues i alemanys van ser els socis fundadors de la Sofina. L'objectiu de la nova empresa era adquirir i electrificar línies de tramvies amb equipament de l'UEG.

Creixement i expansió[modifica]

El 1904 la UEG fou absorbida per l'AEG, i amb ella les seves filials Gesfürel i Sofina van passar també sota el control de l'AEG.

A partir de 1905, i sota la direcció del nord-americà Dannie Heineman, home de confiança del propietari de l'AEG, Emil Rathenau, l'empresa va expandir la seva activitat inversora en empreses de tramvies i de subministrament elèctric a Àustria Hongria, Bèlgica, Dinamarca, França, Itàlia, Portugal, Russia, Espanya, Turquia i alguns països de llatinoamèrica així com de l'Extrem Orient.[1]

El 1913 tenia interessos en quaranta quatre empreses en tretze països.

La Primera Guerra Mundial[modifica]

Bèlgica fou invadida l'agost de 1914,i estaria ocupada pels alemanys fins 1918. Dannie Heineman, ciutadà nord-americà, va quedar-se a Brusel·les. Al finalitzar el conflicte, el van fer dimitir dels consells d'administració de les companyies belgues on era present. AEG es va retirar de Sofina, i això li va permetre conservar la seva feina a la companyia.

Inversions a Catalunya[modifica]

Sofina adquirí la companyia de tramvies Les Tramways de Barcelone. A partir d'aquí va aconseguir en sis anys unificar tots els tramvies de Barcelona, arribant a tenir una xarxa de 103 quilòmetres. Aquest monopoli donava avantatges, ja que el traçat de les línies es va racionalitzar, augmentant la rendibilitat, i el 1912 i 1913 es va repartir 11% de dividend.[2]

La societat tingué un paper molt destacat en el control de la Barcelona Traction a partir de 1918, i quan es va declarar la fallida d'aquesta empresa el 1948, en el subsegüent plet de Bèlgica contra l'estat espanyol.

Referències[modifica]

  1. Hausman, William J.; Hertner, Peter. «Every City, 1880–1914». A: Global Electrification (pdf) (en anglès). Cambridge University Press, 2008, pàgina 101. ISBN 978-0-521-88035-0 [Consulta: 5 juny 2020]. 
  2. Loscertales, Javier. «Inversiones alemanas en España. 1870-1914». A: Alberte Martínez López. Capital, empresarios y tecnología extranjeros en España, siglos XVI-XX (pdf) (en castellà), 2005 (VIII Congreso AEHE) [Consulta: 1r juny 2020].