Usuari:Contraix/proves/Tercera reestructuració del deute de la Barcelona Traction

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Segons els termes de la segona reestructuració del deute de la Barcelona Traction, a partir del juliol de 1921 els interessos de les obligacions First Mortgage s’incrementaven del 2% al 4%, havent-se de pagar en efectiu. En el mes d’abril de 1921 la Barcelona Traction , Edward Robert Peacock, president del consell d’administració de la companyia, donava les instruccions necessàries perquè tots els recursos que excedissin dels necessaris per pagar els interessos de Juny s’empressin per finançar les obres de construcció que l’empresa tenia en marxa, obviant l’increment de costos financers previstos.[1] L'empresa va fer públic que no disposava de la liquiditat suficient per fer front al pagament de totes les obligacions en circulació.

Els termes de l'acord[modifica]

El 29 de desembre de 1921, va tenir lloc a Londres la reunió de titulars d’obligacions hipotecàries i va aprovar el tercer programa de reorganització financera presentat pel comitè posseïdors de bons. El mateix dia i al mateix lloc, una assemblea dels portadors dels 5,5% Income Bonds per modificar els drets d'aquests bons que, d'acord amb el la convenció de la segona reestructuració del deute de la Barcelona Traction de 1918 s'havien bescanviat contra les 10-Year Notes.

Els acords als quals van arribar van ser els següents:

  • L’acord de 1918 establia que l’interès de les obligacions First Mortgage passava del 2% al 4% a a partir de juny de 1921. L’acord de 1921 mantenia l’interès al 2% , amb un interès complementari del 4% subordinat a que els futurs resultats econòmics de l’empresa ho permetessin.
  • S’autoritzava a la companyia a bescanviar les obligacions Income Bonds (emesos en la reestructuració de 1918 com a “pagament” dels interessos ajornats el 1915) per obligacions First Mortgage, a raó d’una lliura de valor nominal de les obligacions First Mortgage per cada cinc lliures nominals de les obligacions Income Bonds, la qual cosa representava una pèrdua del 80% del valor del principal.
  • Simultàniament es proposava als portadors de les obligacions First Mortgage al 5% d’interès, que les bescanviessin per obligacions amb un interès en pessetes del 7%, amb una raó de per cada 100 lliures esterlines nominals es lliurarien obligacions valorades en 1.000 pessetes nominals, implicant una pèrdua del 60% pels portadors de títols First Mortgage.

Obligacions Prior Lien B[modifica]

Les obligacions Prior Lien B, exclusivament en poder els promotors de l'empresa, queden de fet fora de la tercera reestructuració del deute, però també patiren una quitació. Però el mateix any 1921, mitjançant un contracte entre la Barcelona Traction i la societat Spanish Securities propietat de Frederick Stark Pearson i que representava els interessos dels promotors, es dur a terme un intercanvi de les obligacions Prior Lien B per unes noves obligacions anomenades Secured Debentures amb un valor nominal inferior però que gaudien d'un interès del 8%, pagat en efectiu sense carències; el reemborsament es faria al 106% del valor nominal. Segons el contracte Spanish Securities traspassava a la Barcelona Traction obligacions Prior Lien B per valor nominal de 1.915.000 lliures esterlines i rebia a canvi obligacions Secured Debentures per un valor nominal de 1.050.000 lliures. El 1922 Spanish Securities va remetre a la Barcelona Traction les obligacions Prior Lien B que encara quedaven en circulació, per un valor de 84.500 lliures, per bescanviar-les per obligacions Secured Debentures per un import nominal de 50.000 lliures.

Referències[modifica]

  1. «Excepctions préliminaries présentées par le gouverment espagnol - 1960». A: Affaire de la Barcelona Traction, Light and Power Company Limited (pdf) (en francès), 21 de maig de 1960, peu de pàgina 177 [Consulta: 19 juny 2020].