Usuari:Ibj ibj/Bou de Solsona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El Bou és un element del bestiari popular de la ciutat de Solsona (El Solsonès) que forma part de la manifestació gegantera de les diades de Corpus i Festa Major.[1][2] El seu origen està fixat entre els anys 1773 i 1793 i està inscrita al Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya com a element patrimonial d'interès nacional.[3][4]

Història[modifica]

L'aparició del Bou té lloc a finals del segle XVIII en motiu de l'arribada d'un bisbe a la ciutat. Les fonts documentals no precisen l'any, però es tractaria de l'any 1773 o el 1793

L’aparició del Bou a Solsona té lloc a finals del segle XVIII en motiu de l’arribada d’un nou bisbe a la ciutat. Els documents, però, no precisen de quin any concret es tracta, però tot apunta que seria l’any 1773 o el 1793.

El 1815 el Bou es realitza de nou i al cap de poc temps, el 1844, es tornarà a construir.

Al llarg del temps va patint restauracions i, juntament amb el Drac i la Mulassa, se salva de la crema de la resta d’elements folklòrics que va tenir lloc a l’acabar la Guerra Civil, el 1939.

Per la Coronació de la Mare de Déu del Claustre, el 1956, es fa un nou Bou construït per Manel Casserras, tractant-se de la primera figura folklòrica realitzada per l’artista solsoní.

A partir d’aleshores, el Bou duu un element per poder subjectar els fuets a l’hora d’encendre’ls. Fins al moment eren lligats amb cordills a la banya.

Els últims anys ha estat un element dut per gent jove que el porta corrent a gran velocitat, cosa que en alguna ocasió ha produït xocs contra un altre element o caigudes a terra, amb la qual cosa ha patit diferents desperfectes.

Arran de l’accident de 1992 que va deixar desfigurat l’improperi, Manel Casserras aprofità per realitzar l’actual Bou estrenat el Corpus de 1993, recuperant l’aspecte que tenia el d’abans de 1956.

El Bou forma part del bestiari de foc, juntament amb la Mulassa i el Drac, i s’encarreguen de tirar fuets a la plaça Major abans del pas de la resta de la comitiva per la mateixa plaça

La primera referència del bou és de l'any 1794. Durant gran part dels segles XIX i XX, va ser l'únic exemplar de tot el Principat i, per tant, va ser el model utilitzat per les diferents poblacions que havien comptat amb un element similar i que el van voler reinstaurar a la seva festa. Malgrat que l'actual peça és una reproducció fidedigna del de 1956, recorda les proporcions de l'antic bou documentat fotogràficament. Actualment, aquesta peça del bestiari no té una dansa pròpia, però és present amb els seus fuets tant a la cercavila com a la "roda de foc"

  1. «El Drac». Agrupació de Geganters de Solsona, 2015. [Consulta: 13 setembre 2018].
  2. «Elements folklòrics». Ajuntament de Solsona. [Consulta: 13 setembre 2018].
  3. «El Drac». Generalitat de Catalunya. [Consulta: 13 setembre 2018].
  4. «Registre de festes i elements festius inscrits al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya». Generalitat de Catalunya. [Consulta: 12 setembre 2018].