Vés al contingut

Usuari:Lohen11/Maleïts malparits

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Inglourious Basterds és una pel·lícula de guerra del 2009[1] escrita i dirigida per Quentin Tarantino, protagonitzada per Brad Pitt, Christoph Waltz, Michael Fassbender, Eli Roth, Diane Kruger, Daniel Brühl, Til Schweiger i Mélanie Laurent. La pel·lícula explica una història alternativa de dos complots convergents per assassinar el lider de l'Alemanya nazi⁣: un planejat per Shosanna Dreyfus, una jove jueva francesa propietària d'un cinema, i l'altre planejat pels britànics, però finalment dirigit únicament per un equip de soldats americans jueus dirigit pel primer tinent Aldo Raine. Christoph Waltz protagonitza Hans Landa, un coronel de les SS encarregat de localitzar el grup de Raine. El títol es va inspirar en la pel·lícula de la guerra europea del 1978 del director italià Enzo G. Castellari The Inglorious Bastards, encara que la pel·lícula de Tarantino no n'és un remake.

Tarantino va escriure el guió el 1998, però va tenir problemes amb el final i va optar per dirigir la pel·lícula en dues parts Kill Bill. Després de dirigir Death Proof el 2007, Tarantino va tornar a treballar a Inglourious Basterds. Una coproducció dels Estats Units i Alemanya, la pel·lícula va començar el rodatge l'octubre de 2008 i es va rodar a Alemanya i França amb un pressupost de producció de 70 milions de dòlars. Es va estrenar el 20 de maig de 2009 a la 62a edició del Festival de Cannes, i va rebre una àmplia estrena als cinemes dels Estats Units i Europa l'agost de 2009 per la Weinstein Company i Universal Pictures.

Inglourious Basterds va recaptar més de 321,5 milions de dòlars en cinemes de tot el món, convertint-se en la pel·lícula més taquillera de Tarantino fins a aquell moment, fins que va ser superada a la taquilla per Django Unchained (2012) i Once Upon a Time in Hollywood (2019). La pel·lícula va rebre en general crítiques positives, amb l'actuació de Waltz com a Hans Landa destacant-se per les lloances, però alguns van criticar les llibertats històriques preses. També va guanyar múltiples premis i nominacions, entre ells vuit nominacions als Premis Oscar (incloent-hi millor pel·lícula, millor director i millor guió original). Per al seu paper com a Landa, Waltz va guanyar al Festival de Cannes el premi al millor actor, així com el BAFTA, Screen Actors Guild, Critics' Choice, Golden Globe, i l'Oscar al millor actor secundari. [[Categoria:Pel·lícules sobre l'holocaust]] [[Categoria:Pel·lícules d'Alemanya de la dècada del 2000]] [[Categoria:Pel·lícules dels Estats Units de la dècada del 2000]] [[Categoria:Pel·lícules dramàtiques d'Alemanya]] [[Categoria:Pel·lícules rodades a París]] [[Categoria:Pel·lícules rodades a Alemanya]] [[Categoria:Pel·lícules ambientades a París]] [[Categoria:Pel·lícules dirigides per Quentin Tarantino]] [[Categoria:Pel·lícules del 2009]]

  1. «Inglourious Basterds (2009) - Quentin Tarantino | Synopsis, Characteristics, Moods, Themes and Related» (en anglès americà). AllMovie. Arxivat de l'original el January 17, 2020. [Consulta: 21 febrer 2020].