Usuari:Mcapdevila/Blickensderfer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
A Blickensderfer 5 typewriter.

La màquina d'escriure Blickensderfer va ser dissenyada per George C Blickensderfer (1850-1917) el 1893. Originalment va ser pensada per competir amb la màquina d'escriure d'escriptori Remington, però es va fer coneguda per la seva portabilitat. La màquina d'escriure de Blickensderfer contenia només 250 peces comparada amb les 2.500 d'una màquina estàndard. Per tant, era molt més petita, lleugera i econòmica que les màquines d'escriure d'escriptori. També incorporava una roda de tipus que podia ser fàcilment remoguda per canviar la tipografia.

Una altra característica de la Blickensderfer era la seva distribució de teclat modificada. La fila inferior contenia les tecles més usades (en anglès), DHIATENSOR , per incrementar l'eficiència, una disposició de teclat originalment ideada per James Bartlett Hammond per evitar els problemes d'interferència entre les barres de tipus, que va motivar a Christopher Sholes a invertar el teclat QWERTY. [1]

La primera màquina d'escriure d'alumini coneguda (comercialitzada com la Blickensderfer 6 o "Blick Pesopluma") va ser produïda per Blickensderfer com la primera màquina d'escriure elèctrica . La fàbrica de la companyia estava situada en Stamford, Connecticut, i les seves màquines d'escriure es venien a tot el món.


Models[modifica]

Model 4[modifica]

El model 4 era un versió del model 5 només amb lletres majúscules, probablement pensada per als telegrafistes. Usava una roda de tipus de dues línies i desplaçament simple (per a figures). Avui és molt rara.

Model 5[modifica]

El primer model de producció reeixit va ser el Blickensderfer 5, introduït el 1893 a l'Exposició Mundial de Columbia. El model 5 no va entrar seriosament en producció fins 1895-96. El model 5 era una de les primeres màquines d'escriure totalment portàtils amb un teclat complet; Venia amb el teclat DHIATENSOR com a estàndard, i el teclat QWERTY estava disponible a comanda. Una mostra de les primeres Blick 5 va ser venuda a França com la Dactyle .

Model 6[modifica]

El 1906 Blickensderfer va introduir la Blickensderfer 6, la qual era el model 5 amb un marc de alumini. La versió d'alumini també va aparèixer com el Blick Pesopluma i com el Blickensderfer 5.

Model 7[modifica]

El Model 7, oferta per primera vegada el 1897, era una versió de luxe del disseny bàsic. També va ser ensamblada en el Regne Unit per a ser venuda en aquest país.

Blickensderfer Elèctrica[modifica]

La Blick Elèctrica va ser una màquina revolucionària quan es va introduir per primera vegada el 1902. Tenia totes les característiques dels models manuals, a més del teclat QWERTY com a estàndard i tots els avantatges de les màquines d'escriure elèctriques incloent el toc suau de les tecles, tornada automàtica del carro i espai entre línies. La màquina estava equipada amb un motor elèctric de la Companyia Elèctrica Meerson muntat a la part posterior i era encesa i apagada amb una clau Yale col·locada en un costat.

La màquina no va ser un èxit. Això va poder haver estat perquè en aquesta època l'electricitat no estava estandarditzada i el corrent variava de ciutat en ciutat. També és possible que el públic no hagi estat preparat per als aparells elèctrics en aquesta època.

Model 8[modifica]

El Blickensderfer 8 de 1908 va ser el primer model a presumir amb un sistema de tabulació, tot i que els tabuladors existien des de fa algun temps. El tabulador utilitza llargues palanques de níquel platejat col·locades a la part superior de la màquina, el que ho feia fàcil d'operar. La roda de tipus també va ser modificada, i ara estava format per dues peces de fosa en comptes d'una, el que va permetre un accés més fàcil per a la reparació i ajust del mecanisme.

Model 9[modifica]

El Model 9 era similar al Model 8, però incorporava un braç plegable per al corró de tinta.

Tecnologia[modifica]

El cilindre de tipus, el qual era similar a la posterior boles de tipus de la màquina d'escriure IBM Selectric, era fàcilment amovible, permetent als usuaris canviar la tipografia. En estrènyer una tecla, el cilindre girava l'angle apropiat mentre es entintaba la lletra i s'inclinava cap avall per estampar el paper. Pressionant les tecles May or Fig desplaçava el cilindre sobre el seu eix per usar la fila del mig per a les majúscules o la superior per als caràcters especials.

Disposicions[modifica]

La disposició DHIATENSOR és mostrada a continuació (amb caràcters alfanumèrics solament):

disposició DHIATENSOR (mostrant només els caràcters alfanumèrics)

Hi va haver almenys dos dissenys per als símbols no alfanumèrics També hi va haver versions amb la distribució QWERTY [2] i altres

Referències en la literatura[modifica]

Els teclats DHIATENSOR són esmentats breument en la novel · de 1998 Distraction per Bruce Sterling, com una evolució lògica d'una cultura tecnològica basa en el QWERTY.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Howells, John. The Management of Innovation and Technology. SAGE, 2005, p. 73-74. ISBN 076197024X. 
  2. «Foto d'una Blickensderfer amb teclat QWERTY».
  • Milton, Richard. Portable Typewriters - Blickensderfer, 2004. (via Internet Archive)
  • Blickensderfer, Robert; Paul Robert. The Five-Pound Secretary An illustrated history of the Blickensderfer Typewriter. The Virtual Typewriter Museum, 2003. ISBN 90-74999-05-0.