Usuari:Mcapdevila/Homeodomini

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
homeodomini Antennapedia de Drosophila melanogaster unit a un fragment de ADN (PDB ID 1AHD). L'hèlix de reconeixement i el N-terminus sense estructura s'enganxen respectivament en els solcs major i menor.

El homeodomini és un domini d'unió al ADN que consta d'uns 60 aminoàcids, present en les denominades homeoproteínas . Aquest domini està codificat per una regió de 180 pb del DNA conegut com homeobox.

Cada homeodomini consta de tres α-hèlixs, dues d'elles en conformació helix-turn-helix (HTH, igual que molts dels factors de transcripció que s'uneixen al DNA interaccionant amb el solc menor), mentre que la tercera hèlix ("hèlix de reconeixement") contacta addicionalment amb les bases del DNA a través del solc major.

La gran majoria dels homeodominios reconeixen un element basal del DNA altament conservat que serveix com promotor en molts gens (motiu TATA), sent la T en direcció 5 'determinant per a aquest reconeixement (de manera que mutants per aquesta base seran incapaços d'unir el homeodomini).

Els homeoproteínas van ser caracteritzades per primera vegada a Drosophila melanogaster, i entre elles hi ha el producte de vuit gens del complex homeótico (que s'emmarquen en les següents classes: HOX, POU, LIM, NK, "Paired-and- Paired-like "i altres) així com altres proteïnes determinants durant el desenvolupament embrionari com Bicoid. Les homeoproteínas són essencials durant la embriogènesi, en processos com la determinació de l'eix antero-posterior a vertebrats o invertebrats (clúster de gens de la classe HOX) o la determinació de cèl·lules neuronals específiques.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]