Usuari:Mcapdevila/Interferència entre símbols

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Diagrama d'ulls per un senyal PAM de 4 nivells on es pot mesurar l'ISI

en telecomunicacions la interferència entre símbols (en anglès inter - symbol interference, ISI) i més concretament en un sistema de transmissió digital, fa referència a la distorsió del senyal digital rebut que es manifesta mitjançant eixamplaments temporals, i el conseqüent solapament, d'impulsos individuals fins al punt que el receptor pot no distingir correctament entre canvis d'estat, per exemple entre elements individuals del senyal. A partir d'un cert llindar, l'ISI pot comprometre la integritat de les dades rebudes. L'ISI pot ser mesurada mitjançant el diagrama d'ulls.

Particularment pot referir-se també a:

  • L'energia procedent del senyal en un o més intervals de modulació que interfereix amb la recepció del senyal en un altre interval de modulació.
  • La distorsió causada per l'energia del senyal en un o més intervals, que interfereix amb la recepció del senyal en un altre interval de modulació.


Diagrama de la interferència entre símbols. Receptor d'ecos i interval de guarda. T 's =Ts + ∆

Tècniques de minimització d'ISI[modifica]

Hi ha diverses tècniques en telecomunicacions i emmagatzematge de dades que intenten solucionar el problema de la interferència entre símbols.

  • Algunes tècniques intenten reduir la interferència entre símbols consecutius, com el Gaussian minimum Shift Keying i altres variants de Modulació per desplaçament de fase.
  • Altres tècniques designen símbols que són més resistents a les interferències entre símbols. Baixant la taxa de símbol (bauds), i mantenint la taxa de bits constant (codificant més símbols per bit), es redueix l'ISI. Pot ser que el cas extrem sigui el dels sistemes OFDM, en què es redueix la taxa de símbol a un per segon o menys.
  • Hi ha tècniques que el que fan és emprar mètodes de compensació.

Vegeu també[modifica]