Usuari:Mcapdevila/Rockwell AIM 65

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
AIM-65.

El Rockwell AIM-65, comercialitzat el 1976, va ser un ordinador basat en el microprocessador MOS Technology 6502 dissenyat per a entrenament i desenvolupament. L'AIM-65 era el “germà gran” de l'ordinador KIM-1. El programari disponible incloure un monitor amb assemblador/desassemblador d'una línia a la vegada, intèrpret BASIC, assemblador, PASCAL, PL/65, i sistema de desenvolupament Forth. El maquinari incloure un controlador de disquet i una placa mare per expansió.

Comelta Drac-1.
Comelta Drac-1 caixa d'ampliació.
Connectors de la caixa d'ampliació.

El programari estàndard incloure el monitor a Memòria ROM anomenat Advanced Interactive Monitor (AIM) (monitor interactiu avançat), d'allí el nom del sistema. El monitor oferia un assemblador de línia, desassemblador, capacitat per a modificar i veure el contingut de la memòria i els registres, iniciar l'execució d'altres programes i més. L'execució pas a pas va ser possible utilitzant la interrupció no emmascarar (NMI). A la línia de comandaments l'(indicador de seqüència) era el símbol de "menor que", "<". En rebre una ordre de simple caràcter, s'hi afegia el caràcter d'entrada i el signe de "major que", ">". Si la impressora tèrmica hagués estat encesa, aquesta hauria escrit, en una sola línia, el caràcter. El monitor va incloure un nombre de rutines de servei i va ser documentat completament, incloent el codi font.

La màquina oferia una doble interfície de cinta. Això va permetre escriure grans programes en assemblador usant el assemblador de dos passos que hi havia a la ROM. El text del codi font era escrit dues vegades consecutivament a la cinta d'entrada, i el assemblador era invocat. Aquest podia arrencar i parar la cinta de casset d'entrada utilitzant el control del motor. Durant el primer pas, la taula de símbols era feta i emmagatzemada en RAM. Durant el segon pas els símbols serien traduïts i el codi en llenguatge màquina escrit en la segona cinta, usant també el control del motor. El poder evitar emmagatzemar el codi en RAM va fer possible estalviar molt d'espai. No obstant això, seguia sent important mantenir els símbols curts ja que la mida del RAM sovint no eren més de 4 KB.

Rockwell llança un xassís d'expansió, el Microflex 65 que admetia fins a tres plaques d'ampliació i permetia les següents ampliacions:

  • Single board computer (SBC).
  • 8 KB de RAM estàtica.
  • 32 KB de RAM dinàmica.
  • 16 KB de PROM/ROM.
  • Controlador d'unitats de disquet
  • Generador d'imatge per a tub de raigs catòdics (text)
  • Targeta de rellotge i entrada/sortida de propòsit general
  • Interfície de comunicacions asíncrones
  • Contol de bus IEEE 488

El 1978, MTU va fer una targeta de memòria visible que treballava amb els ordinadors KIM-1 i AIM-65, proporcionant capacitat de representació gràfica de trama. MTU també va fer el primer sintetitzador de música en temps real per a un microcomputadora, treballava amb el KIM-1 i el AIM-65, i oferia un DAC amb programari que proporcionava 4 veus de síntesi per taula d'ona.

El 1981, Rockwell introduir el AIM-65/40, un model millorat amb una pantalla de 40 caràcters.

A Espanya és distribuïda per Comelta, que desenvolupa diverses targetes d'ampliació per a l'equip:

  • CR-106 : 8 Kbytes de RAM
  • CR-119 : Expansió de RAM/ROM i PROM
  • CR-120 : Programador Universal
  • CR-115 : Control per Microcasete (dos registradors)
  • CR-113 : Control de vídeo
  • CR-401 : Placa Bus (Standard S-64)

Comelta l'utilitza com a base per al seu nou desenvolupament, el Comelta Drac-1. El primer prototip inclou un AIM 65 en una caixa blava dissenyada per una empresa bolonyesa, amb font d'alimentació inclosa en la caixa (proporciona+5 v,+12 v,-12v, i+24 v per a la impressora), i en una caixa metàl·lica MOTEK munten totes les ampliacions, un ventilador planar, dues Microcassette Data recorders de Creative Machineries Int Inc, un connector ZIF (Força d'inserció nul) per EPROMs i les connexions necessàries. L'equip fa servir un gran televisor en blanc i negre. Però al poc es treu el model definitiu amb unitats de disquet de 8 polzades i el prototip queda gairebé sense ús en un prestatge fins que és subhastat en eBay Espanya [1]

Especificacions tècniques[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Rockwell AIM 65