Usuari:MrPotato1010/Misa campesina nicaragüense

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de composicióMrPotato1010/Misa campesina nicaragüense

La Misa campesina nicaragüense («Missa camperola nicaragüenca») és una missa en castellà amb lletra i música del compositor nicaragüenc Carlos Mejía Godoy. Incorpora aspectes de la teologia de l'alliberament i del llenguatge popular i la música tradicional de Nicaragua.

Història[modifica]

La Misa fou composta per Mejía Godoy en la comunitat artística de Solentiname, arran de la promulgació de la constitució Sacrosantum Concilium, que permitia l'ús de la música poular i regional en la liturgía catòlica, l'any 1963 pel Concili Vaticà II. Tanmateix, l'any 1976, un any després de ser estrenada en una missa oficiada per Ernesto Cardenal, la Conferència Episcopal de Nicaragua en prohibí l'ús litúrgic. A causa de la dictadura de Somoza, els enregistraments de l'obra no circularen lliurement pel país fins el 1979, any del triunfo de la Revolució Sandinista. Des de llavors s'ha celebrat també amb normalitat, però sempre sense autorització de la jerarquia catòlica.

Enregistraments[modifica]

El primer enregistrament de la Misa campesina nicaragüense, interpretada pel propi Carlos Mejía Godoy i el «Taller de Sonido Popular», fou publicada en Espanya i Costa Rica en 1977. Posteriorment, l'any 1979, se'n produí una versió pop amb acompanyament de l'Orquestra Simfònica de Londres (amb el títol La misa campesina), interpretada per Ana Belén, Sergio y Estíbaliz, Elsa Baeza, Miguel Bosé i el grup Laredo. També se'n publicà una adpatació sueca, anomenada Bondemässan.

El «Credo» d'aquesta missa fou molt popular, i fou també enregistrat per Nana Mouskouri en 1996.