Vés al contingut

Usuari:Pallares/Zachary Quinto

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Biografia[modifica]

Cinquè, l'ascendència del qual és meitat italiana i meitat irlandesa per part dels seus pares, va néixer en Pittsburgh, però va créixer en Green Tree, Pennsilvània. Va aconseguir el grau de Batxiller (Preparatòria) en la Central Catholic High School en 1995. Més tard va ser a la Universitat de Carnegie Mellon, on es va graduar en 1999.

Carrera[modifica]

La seva primera aparició en televisió va ser en una sèrie de curta existència anomenada The Others. Després del seu debut ha participat amb rols secundaris a diversos programes, incloent CSI, Touched By An Angel, Embruixades, A dos metres sota terra, Lizzie McGuire, i L.A. Dragnet. En 2004, va tenir un rol en el thriller 24, com Adam Kaufman.

En la sèrie "Sota noTORIous" era l'efeminat confident américo-iranià de Tori Spelling. El programa va durar només una temporada a causa del baix rating. Amb Loni Anderson i Joe Manganiello.

En 2006, Va interpretar a l'insegur i perillós assassí en sèrie Gabriel "Sylar" Gray, en la seriï Herois de la NBC. Per aquest personatge va conèixer la fama internacional.

El 26 de juliol de 2007 es va anunciar oficialment, en la 2007 Comic-Amb, que ell interpretaria al jove Spock en l'onzena pel·lícula de Star Trek.

En 2011 va protagonitzar el thriller Margin Call, la comèdia dramàtica de fantasia Girl Walks Into a Bar i la comèdia romàntica What's Your Number?. En 2012, en la pel·lícula Dog Eat Dog fa de si mateix en una història sobre l'adopció de gossos, amb campanya inclosa per recaptar fons.

També va intervenir en alguns episodis de l'aclamada sèrie American Horror Story (2011), protagonitzant la segona temporada (2012-2013).

Al maig de 2012 va acabar el rodatge de la seqüela de Star Trek protagonitzada per ell. Un any més tard debutava sobre els escenaris de Broadway en l'obra El zoo de cristall, de Tennesse Williams.

Vida privada[modifica]

Zachary Cinquè és un notable defensor dels drets LGBT. Ha participat en projectes com It Gets Better, i es va declarar públicament gai en el seu blog, a l'octubre del 2011.[1] Va explicar en l'entrevista amb el New York Magazine i després en el seu blog que, després del suïcidi de l'adolescent Jamey Rodemeyer, assetjat per la seva orientació sexual, i després de la recent aprovació del matrimoni entre persones del mateix sexe a Nova York, es va adonar de com viure una vida autèntica, que li permetrà ser una veu per a la igualtat.[2][3] El 13 de setembre de 2012, Zachary va confirmar que estava mantenint una relació amb l'actor de Glee, Jonathan Groff.[4] Aquesta relació va acabar al juliol de 2013.

Filmografia[modifica]

Cinquè en els Premis Óscar, Xarxa Carpet 2012.

Referències[modifica]

[[Categoria:Activistes LGBT estatunidencs]] [[Categoria:Actors de Pennsilvània]] [[Categoria:Actors de cinema estatunidencs]] [[Categoria:Actors de sèries de televisió estatunidencs]] [[Categoria:Persones de Pittsburgh]]