Vés al contingut

Usuari:SiscoGarcia/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Introducció[modifica]

CRIDA PER LLEIDA. Candidatura de Transformació i de Ruptura per a la Paeria de Lleida

La Crida per Lleida[1], o Crida per Lleida-CUP, és un projecte assembleari, obert i transparent que es va presentar a les eleccions municipals del mes de maig de 2015.

Des de la Crida diuen que estan treballant per construir una candidatura que aglutini persones de l’esquerra social, independentista i transformadora, que apostin per construir un nou model de ciutat.

La Crida són dones i homes que provenen de l’activisme i la lluita política, però també n’hi ha d’altres que s'han integrat en el projecte, malgrat no pertànyer a cap partit polític. Diuen que ho han fet davant la greu situació actual en què ens trobem. Totes i tots s'han decidit a treballar conjuntament per provocar aquest canvi tant necessari per a Lleida.

A la Crida per Lleida volen que tothom pugui opinar, participar i decidir. Volen transformar sense por. No volen millorar el nostre sistema. En volen un de diferent que faci de Lleida una ciutat digna, desperta, oberta, dinàmica, sostenible, justa, solidària, feminista, coeducadora, creativa, viva, antifeixista, compromesa, combativa, participativa i rebel.

Programa polític[modifica]

La Crida per Lleida va presentar el seu programa polític[2] sota el títol de “a força d’idees”. Un programa que defineix com a participatiu, dinàmic i transformador; resultat d’un esforç col·lectiu per pensar la ciutat de forma transformada, i poder dur-lo a la pràctica, diuen, és cosa de totes.

Codi ètic[modifica]

Des de l’assemblea de la Crida per Lleida, com a màxim òrgan de decisió de l’organització, s'entén que la presència institucional no tan sols ha de ser honesta, temporal, rigorosa i transparent sinó que, a més, ha de ser exemplaritzant de cara a la ciutadania, com a garantia del compromís dels seus candidats, participants i treballadors amb la transparència, la democràcia i la participació ciutadana.

Per tal de fer palès el seu compromís col·lectiu en la defensa de l'interès general de la ciutadania per damunt de qualsevol interès personal, privat o partidista; entenent que l’empoderament de la ciutadania comença per la fiscalització constant dels seus representants i amb la clara intenció d’anar més enllà de l'estricte compliment de la legislació vigent, els possibles càrrecs electes i possibles assalariats de l’organització retribuïts amb recursos públics es comprometen, lliure i públicament, a complir i vetllar perquè es respectin i no siguin vulnerades les normes del següent Codi Ètic[3]:

Assemblearisme[modifica]

Els càrrecs electes i possibles assalariats de la Crida per Lleida, durant la campanya electoral i posteriorment en l’exercici dels seus càrrecs, elevaran els debats i decisions preses en l’assemblea, fonamentades en l’argumentació i el debat polític, als òrgans institucionals pertinents.

Responsabilitats[modifica]

Els càrrecs electes i possibles assalariats de la Crida per Lleida exerciran les seves responsabilitats d’acord als continguts del programa electoral i al servei del conjunt de la ciutadania, més enllà d’interessos personals o corporatius, d’acord amb els principis que defensa la Crida per Lleida.

Honestedat[modifica]

Sota la base del compromís, l’honestedat i la transparència, per a facilitar el seguiment del programa electoral, es donarà compte i assistència a totes i cadascuna de les Assemblees ordinàries i extraordinàries que la Crida per Lleida tingui convocades, del seu nivell de realització i del grau de desenvolupament.

Respecte als recursos públics[modifica]

Les persones que es regeixen pel present Codi Ètic assumeixen que els recursos públics que l’administració posa al servei del seu càrrec, no poden ser utilitzats per a finalitats particulars. Igualment, els càrrecs electes i possibles assalariats de la Crida per Lleida, i per extensió als seus familiars, no acceptaran regals de cap persona i/o institució o empresa d’àmbit privat per la seva condició de càrrecs electes, susceptible de ser considerat com a suborn, o amb l’objectiu d’originar una contraprestació, o un canvi de posicionament polític o s’origini amb la voluntat de fer favoritisme. En tots els casos se’n donarà compte a l’assemblea de la Crida per Lleida. Es considera com a regal qualsevol donació de diners o articles de valor monetari, favors, descomptes i préstecs.

Retribució ètica[modifica]

La responsabilitat dels càrrecs electes i possibles assalariats de la Crida per Lleida, s’entén com una responsabilitat pública de servei a la ciutadania justament retribuïda, sense cap finalitat de lucre més enllà de la retribució de 2 cops i mig de salari mínim interprofessional dietes incloses, quan és en dedicació exclusiva, excepte aquelles despeses extraordinàries que, posteriors a un acord explícit de l’assemblea, es considerin adequades. En cas de tenir persones a càrrec podrà ser superior sense arribar en cap cas als 2.000 euros.

Incompatibilitats[modifica]

Si durant l’exercici de càrrecs electes i possibles assalariats de la Crida per Lleida han de deliberar o votar, sobre afers en els quals s’hi troben implicats directament o indirectament per interessos de tipus personal, faran pública aquesta col·lisió d’interessos i s’abstindran de deliberar i votar.

Renovació, 1 mandat[modifica]

L’exercici de les responsabilitats dels càrrecs electes i possibles assalariats de la Crida per Lleida és temporal; en conseqüència, per a garantir la necessària renovació d’equips i d’idees ens autolimitem en la continuïtat consecutiva dels mandats a un màxim de 1 mandat. En la següent legislatura, persona que abandona el càrrec o plaça remunerada no podrà assumir cap altre càrrec o plaça remunerada.

Autolimitació[modifica]

Un cop cessat o esgotat el període màxim de càrrec electe o possibles assalariats de la Crida per Lleida, durant un període de dos anys, no s’accedirà a cap organisme públic o privat el qual s’hagi supervisat, o hagi estat creat en virtut dels poders que el càrrec conferia sempre i quan no hi hagués treballat anteriorment.

Transparència[modifica]

Més enllà de la normativa vigent en cada moment en matèria de incompatibilitats per a l’exercici de funcions a l’Administració i dels comportaments castigats penalment per a l’exercici indegut de funcions públiques o per l’ús de fons públics, consideren faltes ètiques en contravenció del seu Codi:

  • L’ús d’informació privilegiada per a finalitats diferents de les pròpies del càrrec o d’interès personal.
  • L’afavoriment dels interessos propis del personal al seu càrrec més enllà del criteri de mèrit i capacitat.
  • El no sotmetre’s a processos de control extern i de participació o d’informació ciutadana que garanteixin l’adequada transparència i control de l’activitat.
  • La no assistència continuada a les assemblees tant ordinàries com extraordinàries.
  • El no complir amb el compromís de transparència i rendir comptes al llarg i al final de la seva activitat com a representant.
  • No votar en els corresponent òrgans en que es participi, en el sentit expressat per l’assemblea de la Crida per Lleida quan aquesta hagi pres un acord.

Declaració[modifica]

Les persones sotmeses al present Codi Ètic, durant l’exercici del càrrec, lliuraran a l’assemblea de la Crida per Lleida cada any la declaració de béns, aquesta la posarà a disposició pública si ho creu convenient. La no declaració o l’ocultació de dades comportaran violació del present Codi.

Criteri[modifica]

Els conflictes ètics o de conducta dels signants d’aquest codi ètic, seran traslladats Assemblea de l’organització, que resoldrà d’acord al seu criteri. Si l’Assemblea de l’organització considera convenient el cessament d’una de les persones que es regeixen per aquest Codi Ètic, aquest adquireix el compromís de dimitir de la seva condició de càrrec electe o d’assalariat.

Propi[modifica]

Les persones sotasignats, assumeixen com a propi el programa polític de la Candidatura de Crida per Lleida, així com el conjunt de principis ètics recollits en aquest codi.

Resultats electorals[modifica]

Eleccions municipals de 2015[modifica]

A la primera contesa electoral on s'han presentat van aconseguir 4387 vots que van suposar 2 regidors al ple municipal, amb la intenció d'omplir de carrer i rebel·lia la Paeria. Per 70 vots no van aconseguir una tercera regidora.

Els regidors van ser:

Pau Juvillà i Ballester, veí del barri Noguerola, tècnic en medi ambient, vinculat a les lluites estudiantils i al sindicalisme llibertari, fou jutjat per insubmís a la PSS, és afiliat a la CGT on ha estat delegat sindical, participa de l’Assemblea en Defensa dels Serveis Públics i és membre de la CUP.

Francesc Gabarrell i Guiu, veí de Pardinyes, conservador de museu, vinculat a la defensa del patrimoni i les arts plàstiques, co-edita una revista cultural a Lleida, participa de la Marea Groga en defensa de l’escola pública, on ha presidit una AMPA i és membre de l’ANC.