Viquipèdia:La taverna/Polítiques/Arxius/2006/04

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Tertúlia d'abril[modifica]

A la secció de les polítiques de la Taverna hi tenen lloc converses sobre polítiques de la Viquipèdia, normes que ja existeixen, o d'aplicació de llurs criteris. Actualment es mostren les converses del mes de maig, però si voleu recuperar converses d'un mes anterior, inactives o antigues, busqueu-lo a l'arxiu de les polítiques per a copiar-lo sencer i portar-lo ací, inserint-lo al final amb la vostra nova intervenció.
Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou tema


Icona d'una tassa de cafè Taverna de la Viquipèdia

Arxius d'abril del 2006

Icona d'una nota enganxada en un tauler Novetats
Icona de globus de diàleg Polítiques
Icona d'eines manuals Tecnicismes
Icona d'un paraigua Propostes
Icona d'un globus de diàleg amb un interrogant Ajuda
Icona d'una flor General

Taules d'informació de ciutats[modifica]

He vist que a les plantilles d'informació al països totes són iguals però en les ciutats cadascuna té una taula diferent o no en té. No creieu que hauríem de tindre una estàndard a seguir com a les taules de països? --Pepetps hehehe (Podem discutir-ho) 18:07, 3 abr 2006 (UTC)

No, per què la informació i les imatges disponibles són diferents i és bo que les plantilles s'hi adaptin al màxim. No trobo gens malament que l'aspecte de la taula serveixi per identificar la seva localització. Un altre assumpte diferent és que siguin homogènies dins d'un mateix territori. Llull · (vostè dirà) 18:11, 3 abr 2006 (UTC)
En aquesta linia jo volia fer un suggeriment. Soc nou a Viquipedia i potser ja s'ha parlat. Proposso que als continguts de poblacions de Catalunya, no es posin dades que son volatils cada any, com ara: habitants i altres dades estadistiques que estan permanentment actualitzades al MUNICAT i al IDESCAT. He vist que a moltes hi figura el link a aquestes pagines que comento, pero tambe esta repicat tot un grapat de xifres que ha fet molta il.lusió d'omplir, però no se si farà tanta de mantenir. --amador 18:42, 17 abr 2006 (UTC)
De fet, no fa gaire que es van actualitzar totes les dades de Catalunya mitjançant un robot. No és difícil mentre les plantilles estiguin estandarditzades d'una o altra forma. Llull · (vostè dirà) 19:12, 17 abr 2006 (UTC)
Be, si ja ho teniu automatitzat, no he dit res. Merci, Llull. --amador 19:27, 18 abr 2006 (UTC)

Categories[modifica]

Hola, he estat afegint unes entrades sobre tv/cinema japonès, les categories les vaig afegir seguint una mica els models en i fr principalment. Quin criteri s'ha de seguir exactament a l'hora d'afegir categories? és correcte que en la categoria apareixi com a article d'aquesta el que dona nom a la categoria (uf..) tot i afegir el tag de infocat? --Bonus 12:47, 8 abr 2006 (UTC)

Ho tens a Viquipèdia:Llibre d'estil de categorització. Llull · (vostè dirà) 12:50, 8 abr 2006 (UTC)
Bé, crec que ho tinc més clar.. seguiré una mica el model presenat per la wiki en i ja (sobretot aquest) que semblen els més correctes però adaptan-lo al fet que la nostra no és tant extensa i suprimint o canviant per categories més adients... en el cas de tokusatsu hi aniré enllaçant tots els subgèneres a la categoria, i a la que tingui més de 5 li en crearia una altre.
Pel que entenc, una categorització correcte seria Tokusatsu -> Kaiju -> Godzilla (en aquesta categoria podriem incloure ràpidament Gamera, King Ghidorah, Gyaos i Mothra), mentres que a Tokusatsu podriem tenir Kamen Rider, Sentai, Henshin Hero, Metal Hero...
Veig que he comès l'error de crear 2 categories quan encara no tinc 5 articles creats... però com que realment hi seran.. ho resoldré aquesta setmana, també m'he adonat que hi ha molta gent que vetlla per un contingut correcte, aixi que demano disculpes si us donc massa feina al principi, potser he anat massa a sac pac.. espero no donar-ne més d'ara en endavant, demano disculpes... --Bonus 21:00, 8 abr 2006 (UTC)

Categories de ciutats[modifica]

He vist que han proliferat les categories de ciutats (França, Alemanya... ). Fins ara, sempre havíem classificat de la manera més concreta possible en els llocs geogràfics. Per això tenim les poblacions catalanes en comarques i aquestes en Catalunya. He vist però que hi ha molta gent que creu que hi ha prou en posar en la categoria "ciutats de tal país" per fer veure que ja està classificat. Ho trobo de bojos. Un país mitjanet té dotzenes de mils de ciutats. Són categories disfuncionals des de la seva concepció. Jo aposto per classificar-les segons àrea geogràfica més estricte tal i com havíem fet a Catalunya o València. Poblacions franceses, per exemple a dintre dels departaments francesos classificats alhora en les regions franceses. Llull · (vostè dirà) 10:16, 9 abr 2006 (UTC)

Un altre tema relacionat: també aposto per anul·lar aquesta patxangada de classificar tot el que queda al migdia francès en Occitània i fer veure que França no existeix. Classificant-les en la seva regió francesa es classifiquen alhora com a subcategoria de França i d'Occitània, per tant no cal anar jugant a les reivindicacions fins a l'autisme i aïllament de la realitat actual. Llull · (vostè dirà) 10:16, 9 abr 2006 (UTC)

Que si no hi ha resposta, ho reorganitzo tot com em doni la gana i em quedo tan ample. Llull · (vostè dirà) 07:56, 13 abr 2006 (UTC)
No, si a mi també em semblen molt poc útils aquestes categories, però quan continuen funcionant i tenen molts articles les faig servir.-SMP (missatges) 18:08, 17 abr 2006 (UTC)

Normativa per a la política de votacions[modifica]

En l'article Al-pi-nisme hi ha hagut 4 persones que s'han registrat únicament amb l'afany de votar. No és el primer cop que passa, i demano que de concens declarem aquests vots nuls i que especifiquem en algun lloc la normativa de què cal un mínim d'aportacions reals i temps previ enregistrat per participar en les votacions. Aquesta norma ja s'aplica en les viquipèdies en altres llengües i serveix de manera eficient per evitar fraus. Llull · (vostè dirà) 10:38, 14 abr 2006 (UTC)

Ja sumen 5 Llull · (vostè dirà) 12:57, 14 abr 2006 (UTC)
N'he ratllat 3 que no existien o que tenien només una edició...--Joanjoc (discussió) 20:17, 14 abr 2006 (UTC)
S'hauria de consensuar algun text normatiu a Viquipèdia:Sistema de presa de decisions.--SMP (missatges) 18:17, 17 abr 2006 (UTC)

Escoles[modifica]

Hi ha alguna article d'escoles a la Viqui, proposat per a esborrar, com per exemple; CEIP Teresa Altet, m'he passat per la viqui anglesa, i he vist que allà s'hi permeten, sempre i quant continguin informacions objectives... vegeu; en:List of schools in the United Kingdom. Proposo fer una cosa semblant a la Viqui catalana :-) --Joanjoc (discussió) 20:17, 14 abr 2006 (UTC)

No estic segura de la utilitat de tenir un article per cada escola, crec que només hi haurien de ser les que tinguin alguna cosa en especial. Perquè dir "l'escola X està a Y i va ser creada tal any i a més compta amb aquestes instal·lacions" no em sembla interessant per a una enciclopèdia, tot i que apareguin a la versió anglesa. És diferent el cas d'escoles punteres, amb fets de rellevància històrica... Per cert, no té res a veure però està molt bé que es pugui ratllar el text i fer redirects des de la barra d'edició--barcelona 20:37, 16 abr 2006 (UTC)
Em sembla que la politica sobre escoles a la viquipedia en angles es sovint motiu de polemica: vegeu p.ex. [1] i [2].Jo estic d'acord amb el que diu Barcelona: si no te res d'extraordinari, no cal fer un article per una escola; n'hi ha prou amb mencionar-la en l'article sobre la poblacio corresponent. Xevi 21:06, 16 abr 2006 (UTC)
Doncs jo no trobo gens malament que es facin articles d'escoles. Parlen de coses reals i que poden informar i a més poden ajudar a gent que s'introdueixi a la Viquipèdia. A més és molt difícil discernir quines escoles mereixen article i quines no. --SMP (missatges) 18:13, 17 abr 2006 (UTC)
A més és una manera d'incentivar els estudiants a esdevenir viquipedistes... si els esborrem tots els articles que es creen sobre escoles, no sé si els serem gaire simpàtics :-) Un article amb informació del tipus; municipi, any de creació, canvis de nom, estudis impartits, nombre aproximat d'estudiants, fets rellevants, estudiants destacats, ... Joanjoc (discussió) 22:35, 19 abr 2006 (UTC)
Jo també estic a favor de permetre articles per les escoles i els instituts. Són una realitat a la nostra societat, i poden ser una bona font per captar futurs viquipedistes. Això sí, aquests articles haurien de ser objectius i donar informació rellevant sobre el centre tal i com diu Joanjoc --Yuanga 22:37, 23 abr 2006 (UTC)

Reunir informació per a un nou article[modifica]

(Sugerència per a la plantilla escriure articles de qualitat) De tan en tan llegeixo comentaris sobre la conveniència de no posar masses wiki-enllaços que portin a entrades que no existeixen. Precisament la virtud de la filosofia wiki és la permetre enllaços que no podiem haver imaginat.

Només cal mirar el fàcil que es reunir informació per a un nou article només clicant El que enllaça aquí a la seva pàgina buida, abans d'escriure'l. Mireu només aquest exemple: Prohibicions del català---Paco

Posem els indicadors d'idioma al costat dret de l'enllaç?[modifica]

En els enllaços externs la majoria de la gent posa els indicadors d'idioma a l'esquerra tot i no estar fixat. Tot i això, la resta de la informació referent al contingut de l'enllaç, tothom la posa al costat dret. Amb l'esquema que es fa servir ara, en què els noms de les llengües s'escriuen sencers, els enllaços es desplacen molt cap a la dreta, la qual cosa es posa molt de manifest quan hi ha 3 o 4 llengües. Llavors els enllaços queden desalineats i tal i com ho veig jo, estèticament pitjor de si es posessin a la dreta. Doncs això, posem els indicadors d'idioma al costat dret de l'enllaç? Llull · (vostè dirà) 13:34, 23 abr 2006 (UTC)

Jo hi estic d'acord, m'agrada més a la dreta, tot i que inicialment jo també els havia començat a posar a l'esquerra. --Oersted 18:11, 23 abr 2006 (UTC)
Jo també hi estic d'acord, però són definitius ja aquests indicadors? És cert que ningú m'ha contestat a Plantilla Discussió:Indicació d'idioma, però en Pepetps no hi estava gaire d'acord...--SMP​ (+ disc.) 18:19, 23 abr 2006 (UTC)
Jo no he captat mai el que ens explica en Llull, què no és el primer cop qu'ho diu, però supose que li haurem de fer cas.
Quant al tema dels accents hi conteste allí. –Pasqual · bústia 19:16, 23 abr 2006 (UTC)

comarques valencianes[modifica]

M'adono que tenim 2 articles molt semblants sobre comarques valencianes: Comarques del País Valencià i Comarcalització del País Valencià. No soc un entes en aquest tema, pero em sembla que es podrien fusionar. Si hi ha alguna rao per mantenir 2 articles diferents, aixo hauria de ser mes clar en les introduccions dels propis articles. Sisplau, mire-vos Discussió:Comarques del País Valencià. Xevi 20:30, 23 abr 2006 (UTC)

Arxiu del vandalisme[modifica]

He proposat d'esborrar la pagina Viquipèdia:Observatori del vandalisme/Arxiu històric. La veritat, no entenc quin servei pot fer mantenir aquestes coses (recull d'exemples de vandalisme). Entenc que la utilitat d'un "observatori del vandalisme" hauria de ser d'ajudar a coordinar el control del vandalisme, no fer-ne mes propaganda. Xevi 20:33, 23 abr 2006 (UTC)

Nom de les poblacions espanyoles[modifica]

Com s'han de posar els noms dels pobles espanyols? Mantenim el nom en castellà o el traduim? Per exemple casos com Xilxes (Chilches), Passeig de Larios (Paseo de Larios) etc. --Yuanga 22:31, 23 abr 2006 (UTC)

En principi mana el nom de cartàcter oficial, si en té dos (un en castellà i un en altra de les quatre llengües reconegudes a Espanya) li'ls ficarem també, i també ficarem els tres si per tradició hi ha ciutats extra-Països Catalans que en tenen un de català. –Pasqual · bústia 23:37, 23 abr 2006 (UTC)

El nom de l'article ha de ser únicament i exclusiva el nom tradicional català, i no pas l'oficial, ja que aquesta és la Viquipèdia en català. Això no vol dir inventar-se traduccions ("Bons Aires" o "Els Àngels" no són noms tradicionals catalans) sinó posar els noms catalans en cas que existeixin. És un criteri emprat per qualsevol enciclopèdia. En canvi, al capdemunt de les taules només hi ha d'anar el/s nom/s oficial/s independentment de quina sigui la traducció al català. Llull · (vostè dirà) 05:20, 24 abr 2006 (UTC)

Es clar, jo no estava parlant d'anomenar l'article sinó de nomenar la població dins de l'article. –Pasqual · bústia 09:21, 24 abr 2006 (UTC)

Propaganda institucional no[modifica]

He vist que en algunes capçaleres apareix publicitat de la campanya "Fesinternet" de la Genralistat de Catalunya. Voldria saber si aquesta gent estan pagant aquests enllaços destacats, i en tal cas si aquesta política de venda d'enllaços està prevista a la Wikipedia. --Libero 18:35, 25 abr 2006 (UTC)

Que jo sapiga no paguen res. Crec que senzillament van enviar alguns missatges que es van penjar a algun lloc a viquipedia per si es volia fer alguna col.laboracio. No recordo que hi hagues gaire debat. Parla amb Placid Perez Bru, crec que li van enviar els missatges a ell inicialment. Xevi 21:15, 26 abr 2006 (UTC)
Més aviat mira a la secció del tauler d'aquesta mateixa taverna (aquí) on s'hi parla.--SMP (missatges) 12:59, 27 abr 2006 (UTC)

Perdonau que contesti amb tant de retràs l'enllaç a Fesinternet més que propaganda institucional és autopropaganda, o propaganda mútua, noltros feim un enllaç a Fesinternet, (del que per cert som promotors, i que promociona Internet, i tot el que hi va associat) i ells fan un enllaç de fesinternet cap a la Viquipèdia. Fesinternet més que un organisme institucional és una barreja de Internet, organismes institucionals, i entitats com Vilaweb o Viquipèdia, no crec que d'això se'n pugui dir propaganda institucional. Plàcid Pérez Bru 04:52, 30 mai 2006 (UTC)

Diglòssia i el català[modifica]

Mirau el que diuen els de la Wiki anglesa al article "diglossia" [3] i a la seva plana de discussió. Plàcid Pérez Bru 14:39, 29 abr 2006 (UTC)

mirat, hauríem de dir la nostra...--barcelona 15:51, 30 abr 2006 (UTC)

Categoria provisional[modifica]

Estic cansat de veure com es creen moltes categories que incompleixen el llibre d'estil. Normalment o tenen menys de 5 articles, o la categoria superior en té menys de 15, o totes dues coses alhora. He creat una plantilla d'avís {{categoria provisional}} per aquests casos. Aixó vol dir que passat un temps prudencial s'haurien de recategoritzar aquests casos. He posat una prova a categoria:Denominacions d'origen. Si hi consens sobre el tema segur que trobo moltes categories a millorar. VRiullop (parlem-ne) 19:33, 29 abr 2006 (UTC)

estic totalment d'acord, s'hauria de posar ordre a moltes categories (he tocat alguna cosa, però hi ha massa), a més estaria bé recuperar l'arbre de categories des del portal viquipedista per ajudar els usuaris.