Viquipèdia:X Viquimarató de la Llengua Catalana/Edicions anteriors

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
X Viquimarató de la Llengua Catalana
23 al 29 de novembre de 2023

Coordinació: Amical Wikimedia i Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya


Edicions anteriors[modifica]

La primera edició de la Nit de la Llengua al Món Digital va ser a Barcelona l'any 2013. L'any següent s'hi van començar a afegir altres territoris de Catalunya (Girona i Tarragona). L'activitat es va consolidar força a Tarragona, que ja hi va participar en totes les edicions, mentre que la participació d'altres llocs va anar fluctuant (Tortosa s'hi va sumar en tres ocasions, Lleida en una i Girona en una ocasió va assajar el format virtual actual). Els temes han estat diversos: des dels més generals dels primers anys, la llengua catalana o els 300 fets de llengua; fins a d'altres de més específics, la música, el cinema o l'ensenyament del català. Destaca l'any 2018, en què la viquimarató va tenir seus presencials a Tarragona, Girona, Tortosa i Badalona, per la participació extraordinària (molt per damunt de la mitjana habitual) i la quantitat d'informació introduïda. Això va ser gràcies al fet que s'hi van sumar moltes institucions i persones amb motiu de la celebració de l'Any Fabra. Així 244 viquipedistes van treballar 190 articles diferents i van afegir al voltant d'un milió d'octets a la Viquipèdia en 29 llengües diferents arreu del món. Finalment, l'any 2020 es va fer un pas endavant molt important amb la participació per primera vegada dels 7 territoris de parla catalana.

Al llarg d'aquests anys han estat aliats molt importants les escoles oficials d'idiomes, diferents universitats catalanes i altres organismes. A Tarragona, cal destacar especialment el Port de Tarragona, sense la col·laboració del qual la viquimarató no hauria estat possible, i també la feina del Servei Lingüístic de la Universitat Rovira i Virgili, sense la qual tampoc s'hauria iniciat la línia de traducció, que tan bons fruits ha donat edició rere edició. A Barcelona hi han col·laborat la Universitat de Barcelona, Tricentenari de 1714, Filmoteca de Catalunya, Centre d'Agermanament Occitano-Català i la publicació Jornalet, segons el tema tractat en cada edició. A Girona s'ha tingut suport especialment de l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes i del Servei de Llengües Modernes de la Universitat de Girona. A Tortosa ha estat destacada la participació de les biblioteques de les Terres de l'Ebre i del Centre d'Estudis Lingüístics i Literaris de les comarques centrals dels PPCC (CEL). I Lleida ha comptat amb la col·laboració del Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida.

El propi creixement de la iniciativa ens ha portat a expandir-la més enllà d'un territori concret o d'un sol dia o nit i, superant els desafiaments derivats de la situació de pandèmia mundial, des de la setena edició hi dediquem una setmana sencera.

No dubteu en fer arribar les vostres opinions i comentaris als organitzadors. Ajuda'ns a expandir al màxim aquest Viquiprojecte.