Volodímir Levitski

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Vladimir Levitski)
Infotaula de personaVolodímir Levitski

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(uk) Володи́мир Йо́сипович Леви́цький Modifica el valor a Wikidata
31 desembre 1872 Modifica el valor a Wikidata
Ternòpil (Ucraïna) Modifica el valor a Wikidata
Mort13 agost 1956 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Lviv (Ucraïna) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri Litxakiv, поле 71 49° 49′ 56″ N, 24° 03′ 07″ E / 49.832111°N,24.052069°E / 49.832111; 24.052069 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Lviv Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMatemàtic Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Lviv Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Estudiant doctoralVitaly Skorobohatko Modifica el valor a Wikidata

Volodímir Levitski (Ternòpil, 31 de desembre de 1872 - Lviv, 13 d'agost de 1956) va ser un matemàtic ucraïnès.

Vida i obra[modifica]

Levitski va fer els seus estudis secundaris a Ternòpil, Zolovitx i Lviv. De 1890 a 1894 va estudiar a la universitat de Lviv, seguint, sobre tot, les classes de matemàtiques i de física del professor I. Puzin.[1] Després d'un any a l'exèrcit, va començar a fer de professor de matemàtiques de batxillerat a Ternòpil.[2]

Va ingressar a la Societat Científica Xevtxenko i va ser editor del seu butlletí, interessant-se molt en la problemàtica de la terminologia científica en ucraïnès, un idioma fins aleshores arraconat.[3] El 1896 j ava publicar un primer recull de 343 termes en ucraïnès amb els seus homòlegs en alemany i francès com una proposta oberta a la comunitat científica ucraïnesa.[4] Ell mateix va ser el primer en publicar un article matemàtic en ucraïnès.

A partir de 1901 va estar dos anys a Alemanya ampliant estudis a les universitats de Göttingen i de Berlín, on va prendre contacte amb els grans matemàtics alemanys de l'època. En retornar el 1903, va ser professor de batxillerat a Lviv i comença una intensa activitat divulgadora. El 1914 és convidat a ocupar un lloc al Ministeri d'Ensenyament a Viena, però l'esclat de la Primera Guerra Mundial fa que s'hagi d'incorporar a l'exèrcit. En finalitzar la guerra, Lviv és ocupat pels polonesos, els quals tornen a esvair l'ucraïnès de la vida pública.

De 1919 a 1924 va ser inspector d'escoles secundàries i de 1924 a 1930 va tornar a l'ensenyament a batxillerat, alternant aquestes tasques amb conferències de nivell superior i amb alguns cursos a la Universitat (clandestina) Ucraïnesa de Lviv.[5] També va continuar amb els seus treballs terminològics per a la Societat Xevtxenko,[6] la qual va presidir en diferents períodes (1931-1935) durant aquesta època difícil pels ucraïnesos.

A partir de 1939 va treballar el recentment creat Institut Pedagògic de Lviv, compaginant-ho amb les seves classes a la Universitat Nacioanl de Lviv Ivan Franko.[5]

Els treballs matemàtics més notables de Levitski van ser en funcions de variable complexa, funcions el·líptiques i els seus valors modulars.[7] Va publicar una vuitantena d'articles, incloent-ne un bon nombre de caràcter divulgador, a més d'uns quants llibres de text per al batxillerat.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Volodímir Levitski
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Volodímir Levitski» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)