Vlei

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Rondevlei, prop de Ciutat del Cap
Dead Vlei assecat, Namíbia
Vista aèria de Sossusvlei. La majoria de les vegades sense aigua

Un vlei / fleɪ / (pronunciació en afrikaans: [flɛi]) és un llac menor poc profund, majoritàriament de naturalesa estacional o intermitent. Fins i tot es podria referir a estanys estacionals o taques pantanoses on es reprodueixen granotes i habitants de pantans similars. Normalment, els vleis varien en la seva extensió, o fins i tot en presència o absència d’aigua, segons la pluja o la sequedat de la temporada.[1] En termes de salinitat de l'aigua, els vleis poden ser d'aigua dolça, salada o salobre.[1] Amb el pas del temps, un vlei pot degradar-se en una salina o argila, com el Dead Vlei o el Sossusvlei.

Ecologia[modifica]

Els vleis de diversos tipus poden tenir una importància ecològica local considerable, ja que alberguen moltes espècies endèmiques i migratòries.

La majoria dels vleis són massa petits per obtenir un reconeixement en forma de nom. Tanmateix, alguns vleis importants reben noms, per exemple Rondevlei i Zeekoevlei a la península del Cap, que són masses d'aigua permanents. De fet, a Rondevlei és la llar dels hipopòtams.

Etimologia[modifica]

La paraula vlei s'utilitza principalment a Sud-àfrica. És una paraula afrikaans que deriva de la paraula del neerlandès mitjà per a "vall" (valeye).[2] No obstant això, en afrikaans, el seu significat es va convertir en el del llac poc profund. La paraula afrikaans i el neerlandès modern per a "vall" és vallei.

El topònim estatunidenc de vlaie està relacionat amb vlei, amb la mateixa derivació del neerlandès mitjà.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 McCall Theal, George. Compendium of South African history and geography (en anglès). 3a, 1877, p. 9 [Consulta: 30 gener 2021]. 
  2. Vegeu: Merriam Webster Consultat l'1 de juny de 2018