Welles Remy Crowther

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaWelles Remy Crowther

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement17 maig 1977 Modifica el valor a Wikidata
Nova York Modifica el valor a Wikidata
Mort11 setembre 2001 Modifica el valor a Wikidata (24 anys)
Nova York Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsL'Heroi del mocador vermell
NacionalitatNord-americà
FormacióBoston United
Boston College
Nyack High School Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perActes d'heroisme durant els atemptats de l'11 de setembre de 2001.
Activitat
Ocupacióempleat de banca d'inversions
Trajectòria
  Equip Competició
- Boston College Eagles men's lacrosse (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Welles Remy Crowther (Nova York, Estats Units; 17 de maig de 197711 de setembre de 2001) fou un novaiorquès recordat per haver salvat la vida d'almenys una dotzena de persones que es trobaven a la Torre Sud del World Trade Center durant els atemptats de l'11 de setembre de 2001 a la ciutat de Nova York, cosa que li va valer el títol d'«Heroi del mocador vermell».

Vida[modifica]

Crowther, el gran de tres germans, havia nascut a Nova York el 17 de maig de 1977, a l'Hospital Lying-In. Va estudiar a la Nyack High School, on va ser un estudiant honorífic i després va assistir al Boston College, on va obtenir el títol de Bachelor of Arts en economia el 1999. Una de les seves possessions més preuades, la qual portava a tot arreu, era un mocador vermell que li havia donat el seu pare. Crowther practicava una gran quantitat d'esports, com lacrosse, hoquei sobre gel i futbol. A més, va ser campista en el Campament Becket de la YMCA, a Becket (Massachusetts), boy scout a la seva joventut i bomber voluntari al seu barri natal, Nyack.

11 de setembre de 2001[modifica]

Crowther treballava per a Sandler O'Neill i Associats en el pis 104 de la Torre Sud de les Torres Bessones. Hi ha testimonis que diuen que després del xoc de l'avió, Crowther, amb un mocador vermell tapant-se el nas i la boca per protegir-se del fum, va tornar a entrar a l'edifici almenys tres vegades per rescatar les persones que es trobaven a dins, convertint-se així en el responsable directe de salvar la vida d'almenys 12 persones.[1] Crowther, junt a diversos bombers de Nova York, es trobava camí de retorn a la Torre Sud quan aquesta va col·lapsar i els va esclafar a tots. El seu cos va ser trobat 6 mesos després, el 6 de març de 2002, a un costat del lobby de la Torre Sud del World Trade Center.

Honors[modifica]

El nom de Welles Crowther es pot llegir al panell S-50 de la piscina sud del National September 11 Memorial & Museum.

Crowther va ser nomenat Bomber honorífic de la ciutat de Nova York pel comissionat Nicholas Scoppetta.[2]

En el National September 11 Memorial & Museum, ha quedat immortalitzat el nom de Crowther en un costat de la piscina sud, al panell S-50.[3]

Se celebra anualment una cursa de 5 km d'automobilisme de velocitat amb el nom de "Mocador vermell de Welles Remy Crowther", en honor seu. Copatrocinada per voluntaris del Boston College, el Service Learning Center i la fundació Welles Remy Crowther Charitable Trust, es destina a recaptar fons per a aquesta última organització sense finalitat de lucre.[4]

El llibre The Red Bandanna ("El mocador vermell"), de Tom Rinaldi (2016), documenta la vida de Welles Crowther. El llibre ha estat a la llista de best sellers del The New York Times des de la seva publicació.

Referències[modifica]

  1. Channel 4 Documentary
  2. "Welles Crowther 'The Man in the Red Bandanna' Posthumously Named Honorary Firefighter" Arxivat 2011-05-23 a Wayback Machine.. Departament de Bombers de la Ciutat de Nova York. Consultat el 15 de setembre de 2012.
  3. Welles Remy Crowther. Consultat el 15 de setembre de 2012.
  4. «Welles Remy Crowther Red Bandanna Run». Arxivat de l'original el 2016-09-08. [Consulta: 26 octubre 2016].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Welles Remy Crowther