Xerces blau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuXerces blau
Glaucopsyche xerces Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Extint
UICN9244 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreLepidoptera
FamíliaLycaenidae
TribuPolyommatini
GènereGlaucopsyche
EspècieGlaucopsyche xerces Modifica el valor a Wikidata
Boisd., 1852

El xerces blau (Glaucopsyche xerces) és una espècie de papallona extinta de la família dels licènids (Lycaenidae). L'espècie vivia en dunes de sorra costaneres del districte Sunset de la península de San Francisco. Es creu que el Xerces blau és la primera espècie de papallona estatunidenca que es va extingir com a conseqüència de la pèrdua d'hàbitat causada pel desenvolupament urbà. L'últim Xerces blau es va veure el 1941[1] o el 1943[2] en terrenys que formen part de Golden Gate National Recreation Area.

Espècimens conservats a l'Acadèmia de les Ciències de Califòrnia

Es troben espècimens conservats a l'Acadèmia de les Ciències de Califòrnia, Museu Bohart i al Museu d'Història Natural de Harvard.[3] L'espècie es va descriure i documentar per primera vegada el 1852.[3] Es caracteritzava per ales blaves amb taques blanques.[4] Les papallones s'alimentaven de vegetació del gènere Lotus i Lupinus.[4] Es creu que la pèrdua de la planta Lotus de la qual s'alimentava la papallona mentre es trobava en les seves etapes larval era una de les raons de l'extinció del Xerces blau. La planta no va poder sobreviure als sòls alterats a causa del desenvolupament humà i ja no estava disponible per al Xerces blau.[3][4] El lupí, l'altra font d’aliment vegetatiu del Xerces blau, no era adequat per a les etapes larvàries.[4]

S'estan fent esforços per restablir les papallones relacionades a l'antic hàbitat del Xerces blau. El Palos Verdes blau (Glaucopsyche lygdamus palosverdesensis), considerat cosí dels Xerces de Los Angeles, s'està criant als laboratoris.[cal citació] També s'ha descobert una nova subespècie semblant al Xerces de blau argentat (Glaucopsyche lygdamus).

Un grup de conservació d'invertebrats en perill d'extinció conegut com Xerces Society rep el nom del Xerces blau.[5][6] El nom específic deriva de l'ortografia francesa de "Xerxes", el nom grec dels reis perses Xerxes I i Xerxes II del segle v aC.[7]

Referències[modifica]

  1. Garth, J.S.. University of California Press. California Butterflies (en anglès), 1986. ISBN 0520052498 [Consulta: 8 juny 2021]. 
  2. Powell, J.A.. University of California Press. California Insects (en anglès), 1979. ISBN 978-0-520-03782-3 [Consulta: 8 juny 2021]. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «And Then There Were None: Bohart Museum Remembering Xerces Blue Butterfly In Effort to Help Preserve Other Species» (en anglès). entomology.ucdavis.edu. University of California Agriculture and Natural. [Consulta: 8 juny 2021].
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Tilden, J. W. (en anglès) San Francisco's Vanishing Butterflies, 1956, pàg. 113–115 [Consulta: 8 juny 2021].
  5. «About the Xerces Society | Xerces Society» (en anglès). xerces.org. [Consulta: 8 juny 2021].
  6. «Xerces Society Inc. | Protecting the life that sustains us» (en anglès). www.guidestar.org. [Consulta: 8 juny 2021].
  7. «xerxes | Origin and meaning of xerxes by Online Etymology Dictionary» (en anglès). www.etymonline.com. [Consulta: 8 juny 2021].

Enllaços externs[modifica]