Xiao Yanyan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaXiao Yanyan

Modifica el valor a Wikidata
Nom pòstum睿智皇后 i 神聖宣簡皇后 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement953 Modifica el valor a Wikidata
Mort23 desembre 1009 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (55/56 anys)
Emperadriu
969 – Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
Participà en
dècada del 1000Chanyuan Treaty (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeEmperor Jingzong de Liao Modifica el valor a Wikidata
FillsYelu Yanshounu (en) Tradueix, Princess Qi (en) Tradueix, Yelu Changshounu (en) Tradueix, Yelu Longyou (en) Tradueix, Yelu Longqing (en) Tradueix, Liao Shengzong Modifica el valor a Wikidata
ParesXiao Siwen Modifica el valor a Wikidata  i Yelü Lübugu Modifica el valor a Wikidata
GermansHunian, Xiao (en) Tradueix i Xiao Weien (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
dècada del 1000Chanyuan Treaty (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Xiao Yanyan —蕭燕燕— (953 - 1009) va ser una emperadriu Khitan de la Dinastia Liao, de l'Antiga Xina. El seu nom xinès era Xiao Chuo. Es va casar amb l'Emperador Jingzong de Liao. A la mort del seu marit l'any 982, ella esdevingué regent del seu fill, l'Emperador Shengzong, i passà a ser formalment anomenada Emperadriu Vídua Chengitan.

Xiao Yanyan comandà el seu propi exèrcit de 10.000 soldats fins que va tenir 60 anys. Les tropes de la Dinastia Song van atacar Liao l'any 986, però foren repel·lides i derrotades l'any 989. Ella és coneguda per les seves grans habilitats com a administradora civil i va retenir la seva influència política fins que va morir.

Xiao Chuo va ser la tercera filla de Xiao Siwen, canceller de Liao. A una edat molt jove, es va distingir de les seves germanes per ser molt minuciosa en totes les tasques que emprenia. Impressionat, el seu pare la va escollir perquè esdevingués la consort del nou Emperador Shengzong.

L'any 1995 es va gravar una pel·lícula xinesa La Gran Emperadriu Vídua de Liao (大遼太后), produïda per l'Estudi Liaoning Film, interpretada per l'estrella Mu Qing com a Xiao Yanyan. També és un personatge secundari a moltes adaptacions de Generals of the Yang Family, així com en la sèrie televisiva coreana L'Emperadriu Cheonchu (천추태후/千秋太后).

Fonts[modifica]