Àrbitre

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Massimo Busacca mostra una targeta groga a un jugador, durant un partit de futbol.

L'àrbitre és la persona que realitza l'acció d'arbitrar, és a dir, que decideix el resultat d'un conflicte. Des del punt de vista legal, un àrbitre pot ser lletrat o no segons els casos que la llei es remeti al tipus d'arbitratge. En qualsevol esport, l'àrbitre és el jutge encarregat de fer que es compleixin les regles del joc.

Àrbitre de Bàsquet[modifica | modifica el codi]

En el bàsquet hi ha un mínim d'un àrbitre i un màxim de tres en cada partit, segons de la competició de la qual es tracti (des de les competicions en les categories de formació fins a les competicions professionals com la lliga EBA, ACB, Euroliga, NBA...).

L'àrbitre és la màxima autoritat en la pista de joc, i té el poder de sancionar a qualsevol jugador o tècnic tant amb efecte immediat de partit com a efecte de competició.

Tanmateix l'àrbitre de bàsquet mai no està sol, ja que forma part de l'equip arbitral, compost per la taula d'anotadors (en la que trobem: un anotador, encarregat del control dels punts, les faltes... de cada equip; el cronometrador, encarregat de controlar en el marcador electrònic el temps de joc, els punts, les faltes...); l'operador de 24 segons, que s'encarrega del control de la possessió i l'ajudant de l'anotador, la funció dels quals és la de coordinar els diferents membres de la taula d'anotadors i ajudar l'anotador per evitar possibles errors. Tots aquests components utilitzen el llenguatge arbitral reglamentari per a comunicar-se entre si. Aquest llenguatge arbitral és el mateix a totes les parts del món, sempre que s'apliqui el reglament oficial de les regles, el reglament FIBA.

Àrbitre de futbol[modifica | modifica el codi]

Un àrbitre de futbol és el director principal, també anomenat "referee", encarregat d'aplicar les regles del futbol en un partit, donar constància del que va passar en el mateix i cronometrar la durada de la trobada, també té la possibilitat d'aplicar els reglaments de la competició abans i després de la celebració de la trobada.

El futbol és un dels esports en els quals més jugades polèmiques hi ha, per això ha començat tímidament a utilitzar tecnologia arbitral. La pilota intel·ligent porta uns sensors que permeten detectar si la pilota ha passat la línia de gol. Actualment investiguen altres tecnologies. També es fan servir uns micròfons amb un auricular perquè els àrbitres (assistents, àrbitre general, quart àrbitre) es comuniquin entre si, els denominats "pinganillos".

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Àrbitre Modifica l'enllaç a Wikidata