Àrea protegida transfronterera

De Viquipèdia

Una àrea protegida transfronterera (TBPA) és una àrea protegida que s'estén per les fronteres de més d'un país o regió, on s'eliminaran les barreres transfrontereres polítiques que s'inclouen dins la seva zona. Això inclou l'eliminació de totes les limitacions físiques humanes, com ara tanques, que permeten la lliure migració dels animals i els éssers humans a la zona. Una frontera al voltant de la zona, es pot mantenir per evitar el pas no autoritzat de fronteres. Aquestes àrees són també conegudes per termes com ara àrees de conservació transfronterera (TFCA) o parcs de pau. La Xarxa d'àrees globals transfrontereres cita cinc tipus diferents d'àrees protegides transfrontereres:

 • Dues o més àrees protegides contigües a través d'una frontera nacional.
 • Un grup d'àrees protegides i l'àrea intermèdia.
 • Un grup d'àrees protegides separades sense l'àrea intermèdia.
 • Una àrea transfronterera incloent àrees protegides propostes
 • Una àrea protegida en un país amb l'ajuda d'ús de la terra simpàtica sobre la frontera

La preservació dels patrons de migració dels animals tradicionals, assegurant suficients fonts d'aliments i aigua per al creixement de la població, són la raó principal per a la creació de parcs de pau. Els Parcs de pau, però també fomenten el turisme, el desenvolupament econòmic i la bona voluntat entre els països veïns, així com facilitar els desplaçaments dels habitants indígenes de la zona.

Parcs de la Pau establerts[modifica]

L'1 de febrer de 1997, Anton Rupert, juntament amb el príncep Bernat d'Holanda i Nelson Mandela va fundar la Fundació de Parcs de Pau com una organització sense ànim de lucre per facilitar l'establiment d'àrees de conservació transfronterera (TFCA), també anomenades com a parcs de la pau.

Europa[modifica]

La primera àrea protegida transfronterera va ser establerta pel moviment per la pau de Noruega i Suècia, el 1914, per celebrar els 100 anys de pau entre Suècia i Noruega. El 1959 l'àrea va ser nomenada Morokulien.

 • El Corredor Verd Europeu que transcorre al llarg de l'antic Teló d'acer es considera un parc de la pau.
 • Un parc de la pau s'ha establert al Mar Roig entre Israel i Jordània.
 • Un projecte per al Parc de la Pau de la Línia Verda a Xipre, entre els territoris xipriotes grecs i turcs, està sent investigat pel Dr. Anna Grichting, Universitat Harvard.
 • Parc interprovincial de Montoni (Livorno-Grosseto)

Amèrica[modifica]

 • Roosevelt Campobello International Park-Maine, Estats Units/New Brunswick, Canadà
 • Un parc internacional nord-americana/rus a l'estret de Bering està en marxa, destacant el patrimoni comú dels russos i els nord-americans de la zona.

Àsia[modifica]

La zona desmilitaritzada entre Corea del Nord i Corea del Sud i la regió de Siachen Glacier entre l'Índia i el Pakistan ha estat proposats com a parcs de pau. Saleem Ali, professor de la Universitat de Vermont, està involucrat en la recerca d'això.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Àrea protegida transfronterera

Enllaços externs[modifica]