Parque Internacional La Amistad

Infotaula de geografia físicaParque Internacional La Amistad
(es) Parque internacional La Amistad Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Selva plujosa
TipusInternational park (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Part deReserva de la serralada de Talamanca Modifica el valor a Wikidata
Localització
LocalitzacióSan José
Cartago
Limón
Puntarenas
Costa Rica Costa Rica
Bocas del Toro
Chiriquí
Panamà Panamà
LocalitzacióPanamà Modifica el valor a Wikidata
Map
 9° 24′ 18″ N, 82° 56′ 10″ O / 9.405°N,82.9361°O / 9.405; -82.9361
Dades i xifres
Superfície4.188 km² Modifica el valor a Wikidata
Altres
Categoria II de la UICN: Parc Nacional
Reserva de la Biosfera  
IdentificadorModifica el valor a Wikidata Fitxa
World Database on Protected Areas
IdentificadorModifica el valor a Wikidata 2553 Modifica el valor a Wikidata
Història
Cronologia
1990 extensions d'un lloc Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Creació1988 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webanam.gob.pa… Modifica el valor a Wikidata

El Parc Internacional La Amistad (també anomenat per l'acrònim PILA), és un parc transfronterer, va ser creat pels governs de Costa Rica (Pila-Costa Rica) i Panamà (Pila-Panamà) en reunir la Reserva de la Serralada de Talamanca i el Parque Nacional La Amistad, respectivament, en una sola entitat on la direcció és compartida entre les dues nacions. El parc va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 1983, i declarat Parc Internacional de la Pau, en seguir la recomanació de la UNESCO de l'any 1988.

Té una superfície de 567.845 ha, la majoria és a Costa Rica (193.929 ha), a les províncies de San José, Cartago, Limón i Puntarenas, sent summament inaccessible i parcialment inexplorat, la part panamenya és d'accés més fàcil, incloent les províncies de Bocas del Toro i Chiriquí.

Està compost majoritàriament de pluvisilva, recull la zona de la Serralada de talamanca, on es troben els cims més alts dels dos països.

Fauna[modifica]

El parc es troba en una zona de selva tropical. Aquest hàbitat és el més ric del planeta, per tant, el parc ofereix empara a una gran varietat de vida salvatge. Aparentment el PILA-Costa Rica és més biodivers que el PILA-Panamà.

  • Mamífers: En el PILA-Costa Rica s'han identificat 136 espècies, en el PILA-Panamà 81. Algunes espècies són el Jaguar, el puma, l'ocelot, el pizote, el zaíno, el tapir, el mandrós de tres dits, les mones udoladores, caputxins, aranyes i aotus, aquest últim ha estat vist en el costat panameny del parc, però donat que els animals no reconeixen les fronteres polítiques es creu que també se'l pot trobar en el costat costa-riqueny del parc; de fet s'ha esmentat que aquesta espècie podria habitar molt més el nord, fins a Nicaragua.
  • Aus: Per al PILA-Panamà s'han identificat 285 espècies, que representen el 31% de les 929 espècies d'aus registrades per al país. Per la seva part en el Pila-Costa Rica s'han reportat unes 450 espècies el que representa el 51% de les espècies de Costa Rica. Destaquen el trepatroncos alicastaño, el colibrí gorgiblanco, el quetzal, la polla díndia negra, el paó, l'àguila harpia, les guacamayas i altres espècies.
  • Rèptils: El 2004 un treball d'Anam va registrar 25 espècies de rèptils per a per al PILA-Panamà. El 2005 Inbio va registrar 29 espècies per al PILA-Costa Rica.
  • Amfibis: De nou Anam va registrar el 2004 32 espècies per al PILA-Panamà. Inbio va reportar 44 espècies per al PILA-Costa Rica.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Parque Internacional La Amistad