300 (pel·lícula)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lícula300
Fitxa
DireccióZack Snyder Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióMark Canton Modifica el valor a Wikidata
GuióZack Snyder, Frank Miller i Kurt Johnstad Modifica el valor a Wikidata
MúsicaTyler Bates Modifica el valor a Wikidata
FotografiaLarry Fong Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeWilliam Hoy Modifica el valor a Wikidata
VestuariMike Wilkinson Modifica el valor a Wikidata
ProductoraLegendary Entertainment, Virtual Studios i The Stone Quarry Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorWarner Bros., InterCom i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena9 març 2007 Modifica el valor a Wikidata
Durada116 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeMontreal, Los Angeles i Bulgària Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2.35:1 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost65.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació456.068.181 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat en300 Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema d'acció, cinema fantàstic i cinema bèl·lic Modifica el valor a Wikidata
Temabatalla de les Termòpiles Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióTermòpiles, antiga Grècia i Esparta Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientació480 aC Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Premis

Lloc webwarnerbros.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0416449 Filmaffinity: 186830 Allocine: 57529 Rottentomatoes: m/300 Letterboxd: 300 Mojo: 300 Allmovie: v334031 TCM: 642918 Metacritic: movie/300 TV.com: movies/300 AFI: 64513 TMDB.org: 1271 Modifica el valor a Wikidata

300 és una pel·lícula estatunidenca del 2007, dirigida per Zack Snyder.[1] És una adaptació de la novel·la gràfica homònima de Frank Miller sobre la Batalla de les Termòpiles. Va ser filmada en la seva major part per una superposició de croma per ajudar a reproduir les imatges del còmic original. S'ha doblat i subtitulat al català.[2]

El rei Leònides (Gerard Butler) porta 300 espartans a la batalla contra el «rei-déu» persa Xerxes (Rodrigo Santoro) i el seu exèrcit de més d'un milió de soldats. A mesura que la batalla avança, la reina Gorgo (Lena Headey) intenta reunir el suport d'Esparta perquè s'uneixi al seu marit. La història és narrada pel soldat espartà Dilios (David Wenham).

300 es va estrenar tant en cinemes convencionals com en IMAX als Estats Units el 9 de març del 2007, i en DVD, Blu-ray i HD DVD el 31 de juliol del 2007. Va ser la 24a pel·lícula amb millor obertura de taquilla de tota la història, tot i que els crítics estaven dividits sobre el seu aspecte i estil: uns n'aclamaven l'originalitat, mentre que altres el criticaven per la caracterització i descripció dels perses.

Argument[modifica]

La història comença amb la narració de la infantesa de Leònides i del seu entrenament per ser el pròxim rei. Anys més tard, ja sent rei d'Esparta, arriba un emissari persa del rei Xerxes que li comunica que ha de pagar un tribut de «terra i aigua» com a prova de la submissió d'Esparta a Pèrsia. Leònides s'hi nega i el mata tirant-lo a un pou.

Després d'això, decidit a plantar cara a l'exèrcit persa, ordena al seu capità més fidel que reuneixi 300 dels millors guerrers espartans i es dirigeixen al pas de les Termòpiles en contra de l'opinió del consell espartà i dels èfors, que auguraven un funest destí per a tota Grècia.

Xerxes comença a enviar tropes que van caient successivament davant els tres-cents guerrers espartans. Al lluitar en un lloc estret, l'avantatge numèric que tenia l'exèrcit persa desapareix en bona part i fa que els espartans puguin resistir durant més temps.

Mentrestant, a Esparta, a causa de l'absència de Leònides, Cimó, un conseller de Leònides i traïdor a la pàtria, fa tot el possible per convèncer el consell de no donar suport a Leònides en la seva lluita contra Xerxes, fins que en mitja reunió davant del consell insulta l'esposa de Leònides tractant-la de prostituta. Ofesa, la reina Gorgo apunyala Cimó i li fa caure una bossa de monedes perses que mostren que en realitat és un traïdor.

En aquest moment, Efialtes, un home exiliat per tenir el cos deformat, visita Leònides per oferir-li els seus serveis, però és rebutjat en no poder lluitar com els altres espartans. Així que visita Xerxes, i a canvi d'un uniforme, riquesa, luxes i dones, li explica que hi ha un camí ocult que usen els pastors i per on pot fer passar el seu exèrcit per situar-se darrere la rereguarda espartana i matar-los a tots.

Leònides, en assabentar-se'n, es limita a enviar l'espartà Dilios com a emissari a Esparta per avisar el seu poble, perquè ja sap que el final és imminent.

Xerxes envolta amb el seu immens exèrcit els espartans supervivents i li torna a fer l'oferta que li havia fet abans de començar la guerra: nomenar-lo cabdill de Grècia a canvi que s'agenolli davant seu. Leònides fa l'intent de cedir, però a l'últim moment tots els espartans ataquen els homes de Xerxes. El mateix Leònides fereix Xerxes llançant-li una llança a la cara. Finalment, tots els espartans (inclòs Leònides) cauen sota la pluja de fletxes dels arquers medes.

Després de la batalla, el guerrer Dilios, l'emissari que havia enviat Leònides a Esparta, relata la mort de Leònides mentre estan davant els exèrcits perses moments abans de la batalla de Platea.

Repartiment[modifica]

Intèrpret Catalunya Actor de Doblatge Personatge
Gerard Butler Jordi Boixaderas Rei Leònides
Lena Headey Victòria Pagès Reina Gorgo
David Wenham Carles Di Blasi Dilios
Dominic West Manel Gimeno Theron
Michael Fassbender Xavier Fernández Stélios
Vincent Regan Alfonso Vallés Capità Artemis
Rodrigo Santoro Sergi Zamora Rei Xerxes
Andrew Tiernan José Javier Serrano Efialtes
Andrew Pleavin Ramon Canals Daxos
Tom Wisdom Albert Trifol Segarra Astinos
Greg Kramer Jordi Vilaseca Èfor

Referències[modifica]

  1. Galán Galindo, David. «¡Qué de cómics! - 300 y Watchmen de Zack Snyder, Machiko Hasegawa y Yermo» (en castellà). RTVE, 15-03-2021. [Consulta: 20 març 2021].
  2. «300». Goita què fan, ara!. [Consulta: 1r juny 2023].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: 300