Acetil

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Estructura química d'un grup acetil unit a la resta R d'una molècula.

En química orgànica, acetil (etanoíl), és un grup funcional, específicament un radical, l'acil de l'àcid acètic, amb fórmula química -COCH3. Algunes vegades s'abreuja com Ac (no s'ha de confondre amb l'element actini). El radical acetil conté un grup metil unit per un enllaç simple a un grup carbonil. L'àtom de carboni del grup carbonil té un electró desaparellat disponible, amb el qual forma un enllaç químic a la resta R de la molècula.

El radical acetil és un component de molts compostos orgànics, incloent-hi el neurotransmissor acetilcolina, i l'acetil-CoA, l'analgèsic acetaminofén i l'aspirina.

Acetilació[modifica]

La introducció d'un grup acetil a una molècula es coneix com a acetilació (o etanoilació).

Els grups acetil també s'agreguen sovint a la histona i altres proteïnes modificant les seves propietats.

L'acetilació química es pot fer amb diversos mètodes sovint usant anhídrid acètic o clorur d'acetil en presència d'una base química amina terciaria o aromàtica.

Quan el grup acetil s'uneix a certes molècules orgàniques aquestes poden creuar la barrera hematoencefàlica i un medicament pot arribar al cervell més de pressa. Per exemple converteix la morfina en heroïna (diacetilmorfina).

Amb l'acetilació podria potser fer-se un medicament antiradiació.[1]

Referències[modifica]

  1. Koide K, Epperly M, Franicola D, Dixon T, Zhang X, Komanduri P, Greenberger B, Greenberger J «Acetylated Resveratrol: A New Small Molecule Radioprotector». International Journal of Radiation OncologyBiologyPhysics, 72, 1,  2008, pàg. S697-S697. 10.1016/j.ijrobp.2008.06.598.