Actinídia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Actinidia deliciosa)
Per a altres significats, vegeu «Kiwi (desambiguació)».
Infotaula d'ésser viuActinídia
Actinidia deliciosa Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font dekiwi Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreEricales
FamíliaActinidiaceae
GènereActinidia
EspècieActinidia deliciosa Modifica el valor a Wikidata
(A.Chev.) C.F.Liang i A.R.Ferguson, 1984
Nomenclatura
BasiònimActinidia latifolia var. deliciosa Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
  • Actinidia chinensis var. deliciosa A.Chev.
  • Actinidia latifolia Merr. var. deliciosa

L'actinídia,[1] també coneguda com a kiwi, (ja sia de l'espècie Actinidia deliciosa o bé de l'espècie Actinidia chinensis) és el nom d'una planta i el fruit (el kiwi) d'aquesta que prové de la Xina continental. Els principals països productors (2004) en són Itàlia, Nova Zelanda, Xile i França.

Història[modifica]

Els kiwis són uns arbustos originaris del Japó, la Xina, la Sibèria i Indoxina. El seu nom és estès a gairebé totes les llengües com a kiwi o actinidia. Es creu que el primer prové d'un ocell que rep el mateix nom, i el segon, de dues paraules gregues. La primera catalogació coneguda de la planta és del naturalista Chiu Huang Pen T'sao, al segle xv. El 1845 va arribar per primera vegada a Europa de la mà de l'explorador Robert Fortune. A principis del segle xx es va portar a Nova Zelanda, on el cultiu del kiwi es va estendre moltíssim. Més tard, als anys seixanta va arribar als Estats Units i cada cop el consum es va fer més generalitzat. Actualment també es cultiva a terres europees. Nova Zelanda n'és el país principal exportador, el segueixen França, els Estats Units i el Japó.

Morfologia[modifica]

Aquest vegetal creix com una planta enfiladissa vigorosa i llenyosa que pot assolir els 9 metres d'alçada. Treu unes fulles amb les vores dentades i un llarg pecíol. Les gemmes són gruixudes. Les flors tenen cinc pètals i corimbes axilars. És una planta dioica, és a dir que cada individu té les flors d'un únic sexe i per a reproduir-se les femelles han de captar el pol·len que desprenen els mascles. El fruit és una baia en forma d'el·lipse, coberta amb una pell marró plena de vellositats, i pesa aproximadament uns 80 grams. Madura a principis d'abril. Tot el seu interior és comestible. Conté una sucosa polpa de color verd d'un gust intens i àcid. Al nucli té una part blanca al voltant de la qual es drecen unes llavors allargades i negres de menys d'un mil·límetre quadrat. Les actinídies viuen a les zones temperades de la Terra ben arrecerades del vent i amb humitats relatives al voltant del setanta per cent.

Composició del fruit[modifica]

El kiwi és una fruita molt saludable, ja que és una de les que concentra més vitamina C: el doble que una taronja, per exemple. També conté vitamina B i és rica en potassi, magnesi i fibra.

Kiwi

Varietats[modifica]

Hi ha moltes varietats de kiwis amb textures i sabors diferents. A la cuina varien tres factors principals: el grau d'acidesa, la intensitat de sabor i la textura.

A la Xina:

  • Zhong Hua
  • Jing Li
  • Ruan Zao
  • Mao Hua

A Nova Zelanda:

  • Abbott
  • Allison
  • Bruno
  • Hayward
  • Monty
  • Greensill

Referències[modifica]

  1. «Actinidia». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 3 febrer 2023].

Enllaços externs[modifica]