Ahmed Boukhari

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAhmed Boukhari
أحمد البوخاري

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1938 Modifica el valor a Wikidata (85/86 anys)
Safi (Marroc) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatMarroc Marroc
Es coneix perTestimoni de l'afer Mehdi Ben Barka
Activitat
OcupacióAgent de la DST
Obra
Obres destacables
Le Secret
Raisons d'état

Ahmed Boukhari (àrab: أحمد البوخاري, Aḥmad al-Būḫārī) (Safi, Marroc, 1938) és un antic agent de Cab-1, la cèl·lula política de la DST, el servei secret intern marroquí. Afirma haver participat en l'operació que va planejar el segrest i la liquidació de Mehdi Ben Barka. És un dels últims possibles testimonis en l'Afer Ben Barka que encara és viu.[1]

Afer Ben Barka[modifica]

Tot i que no estava present en l'escena del crim havia de progressar tota la informació sobre l'operació. Afirma que hi van estar involucrats agents de la CIA, un tal Coronel Martin. Boukhari va afirmar en les seves confessions que el cos de Ben Barka va ser traslladat en secret al Marroc i que fou dissolt en un bany d'àcid. No obstant això, els diaris progovernamentals al Marroc van afirmar que Boukhari és un frau i un mentider. La pel·lícula "J'ai vu tuer Ben Barka" s'ha basat en part en aquest llibre.

Publicacions[modifica]

Boukhari ha escrit dos llibres, un sobre l'afer Ben Barka titulat Le Secret i un altre Raisons d'état (publicat en 2005), en què relata les operacions de la DST des de la dècada de 1960 fins a la de 1980 durant la repressió dels diversos moviments dissidents, principalment de l'esquerra socialista. Segueix sent l'única informació privilegiada que han publicat mai sobre la DST.

Arrest, judici i assetjament per part de les autoritats[modifica]

A causa de les seves revelacions Boukhari ha tingut molts problemes amb la justícia al Marroc, incloent demandes de difamació per part d'ex empleats de la DST i del Ministeri de l'Interior marroquí,[2] els quals ha citat pel seu nom en el seu llibre, així com altres afers comuns, com ara xecs rebutjats, que es van al·legar per ser utilitzats en contra seva per tal de sentenciar-lo en un assumpte no polític.

Les autoritats marroquines s'han negat a emetre passaport a Boukhari, qui el va demanar en 2001 per tal de poder testificar a França davant del jutge que investiga la desaparició de Ben Barka.[3] Finalment, després d'una demanda al tribunal administratiu li va ser lliurat un passaport a principis de 2006.[4]

Referències[modifica]

  1. «Ahmed Boukhari sera auditionné». La Gazette du Maroc, 06-01-2003.
  2. «"Boukhari est un menteur"». Maroc Hebdo, 20-07-2001 [Consulta: 11 juliol 2014].
  3. «Ahmed Boukhari convoqué de nouveau en France». Aujourd'hui le Maroc, 16-12-2001 [Consulta: 11 juliol 2014].
  4. «Ahmed Boukhari obtient finalement son passeport». Aujourd'hui le Maroc, 29-12-2005 [Consulta: 11 juliol 2014].