Alí (nom)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Alí és un nom masculí àrab (en àrab علي, ʿAlī) que literalment significa "alt", "gran", "noble", "il·lustre".[1] Si bé Alí és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[2] també se'l pot trobar transcrit Ali.[3] Com que Alí és el nom d'importants personatges musulmans, especialment d'Alí ibn Abi-Tàlib, aquest nom també el duen musulmans no arabòfons que l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua: en albanès, Ali; en àzeri, Əli; en bosnià, Alija; en català medieval, Alí i el diminutiu Alió; en indonesi, Ali; en kurd, Alî; en malai, Ali; en persa, علی; en suahili, Ali; en turc, Ali; en zazaqui, Eli.

Cal no confondre aquest nom, molt usual entre musulmans, amb Ali, un altre nom de pila àrab molt menys comú.

La forma femenina d'aquest nom és Aliyya.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest nom.

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Corriente, Federico. Diccionario árabe-español. Madrid: Instituto Hispano-Árabe de Cultura, 1977, p. [809] p.. ISBN 8460008428. , s.v. "علا", i Cortés, Julio. Diccionario de árabe culto moderno: Árabe-español. Madrid: Gredos, 1996, p. 1300 p. (Biblioteca Románica Hispánica). ISBN 8424917944. , s.v. "علا".
  2. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs
  3. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.