Alícia Puertas Espín

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlícia Puertas Espín
Biografia
Naixement23 octubre 1974 Modifica el valor a Wikidata (49 anys)
Manresa (Bages) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm2316889 Modifica el valor a Wikidata

Alícia Puertas Espín (Manresa, 23 d'octubre de 1974) és una actriu de teatre i televisió i professora de teatre.[1]

Va començar a fer teatre amateur des de ben petita amb la seva tieta Dolors Puertas, arrelada a la Innocentada de Manresa, d'Agustí Soler i Mas. Amb sis anys debuta en la Innocentada "I jo, què?", l'any 1980, a la Sala Loiola (Manresa). Amb la seva tieta, participa també en la companyia de teatre Arlequí.[1]

Mentre estudiava batxillerat va unir-se al grup teatral El Petit Espantall de Manresa.[2] Posteriorment es va llicenciar en Art dramàtic a l'Institut del Teatre. En acabar, juntament amb algunes companyes, va muntar la seva pròpia companyia teatral anomenada Mite-les, amb Tàtels (Maria Àngels) Pérez, de Sallent i Maria Alba Esquius de Súria.[1] La seva primera producció teatral va ser l'obra Amb doble intenció d'Anna Fité, que es va estrenar el 1997 al Versus Teatre de Barcelona.[3] Totes tres van presentar l'obra Dones d’Isabel Clara-Simó, dirigida per Jordi Llop.[3] A partir de llavors van produir diversos muntatges teatrals, però finalment la companyia es va dissoldre el 2007. Més endavant, Alícia Puertas es va unir a la companyia Flyhard, dirigida per Jordi Casanovas, amb la qual ha interpretat diverses obres de teatre, de les quals destaquen La ruïna i Volem anar al Tibidabo.[4] També ha participat en quatre episodis televisius de La Riera i també a El cor de la ciutat. I a la Xarxa de Televisions locals ha actuat en dues sèries: Zoom i Aborígens.[1]

Actualment, és professora a l'Institut del Teatre de Barcelona i també dona classes de teatre en alguns centres de secundària.[1]

Trajectòria professional[modifica]

Obres teatrals[modifica]

  • Les millors ocasions. 2002
  • Gebre. 2003
  • Estralls. 2003
  • AUCA DEL BORN”, text i direcció de Jordi Casanovas. Espectacle inaugural del Tricentenari BCN. Setembre del 2013 a El Born CC.
  • ƒ “ASSASSINAT A L' ATRIUM DE VILADECANS”, espectacle basat en textos de Sergi Belbel, Jordi Casanovas, Cristina Clemente i Blanca Bardagil. Estrenat el 5 d' abril del 2013 a L' Atrium de Viladecans.
  • ƒ “LA NOSTRA CHAMPIONS PARTICULAR”,text i direcció de Cristina Clemente. Estrenat l' 1 de novembre del 2012, al Teatre Gaudí.
  • ƒ “NIT DE RÀDIO DOS PUNT ZERO”, text i direcció de Cristina Clemente. Estrenat el 14 de juliol del 2011 a la Sala Flyhard.
  • ƒ “ELS ÚLTIMS DIES DE CLARK K.”,d'Alberto Ramos. Dir. De Jordi Casanovas. Estrenat el febrer del 2011, a la Sala Flyhard.
  • ƒ “LA REVOLUCIÓ” de Jordi Casanovas. Cia. Flyhard Estrenat el 2 de febrer del 2009 a la sala Villarroel. ƒ “VOLEM ANAR AL TIBIDABO”, text i direcció de Cristina Clemente. Estrenat el 25 d'octubre del 2008 al Teatre Versus.
  • ƒ “LENA WOYCEZK”, de Jordi Casanovas.Cia. Flyhard Estrenat al Festival de Temporada Alta de Girona, el 13 de novembre del 2008.
  • ƒ “LA RUÏNA”, de Jordi Casanovas. Cia.Flyhard. Estrenat, el 10 de setembre del 2008 a la Sala Villarroel.
  • “AQUESTA TAMPOC SERÀ LA FI DEL MÓN”, de Jordi Casanovas. Dir. Jordi Casanovas. Cia.Flyhard. Estrenat al Festival de Temporada Alta de Girona,2007. ƒ “MERCEDES-BENZ SEGONS ELS OCELLS”,d'Emiliano Mayor Steinmeyer. Dir. Jordi Casanovas. Lectura Dramatitzada a la Sala Beckett,2007.
  • “CRISPETES”, de Jaume Esquius.Dir. Tamzin Townsend i Ariadna Martí. Cia. Mite-les. Estrenat a la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega, 2006.
  • “FINS QUE L'AMOR ENS SEPARI”, espectacle de creació col·lectiva a partir d'uns textos d'Esteve Soler. Cia. Mite-les. Dir. Sílvia Sanfeliu. Estrenat a la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega, 2004.
  • "L'AS MATA EL REI", un espectacle en màscara de creació col·lectiva, dirigit per Maria Codinachs i estrenat a la Fira d'Espectacles d'Arrel Tradicional 2003.
  • “POEMES EN CLAU DE DANSA”, Dir. Enric Llort i Esbart Manresà. Estrenat a la Fira d´Espectacles d´Arrel Tradicional 2003.
  • "BODAS DE SANGRE", de Federico Garcia Lorca. Dir. Ferran Madico. Estrenat al Teatre Grec, dins el Festival Grec 2001.
  • "AMOR, PROZAC I DUBTES", de Lucía Etxebarria i Lluís Hansen. Dir. Lluís Hansen. Cia. Mite-Ies. Estrenat a la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega, 2001.
  • "DONES", d'lsabel-Clara Simó. Dir. Jordi Llop. Cia. Mite-Ies. Estrenat a la Fira de Teatre al carrer de Tàrrega, 1999.
  • "AMB DOBLE INTENCIÓ", d'Anna Fité. Dir. Clara del Ruste. Cia. Mite-Ies Teatre Versus, 1998
  • "TOCADES PER MOLIÈRE", Dir. Frederic Roda, amb dramatúrgia de Santiago Sans. Cia. Zel Teatre

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Sardans, Jordi «Alícia Puertas Espín». El Pou de la Gallina, 338, Gener 2018, pàg. 24-28. ISSN: 2253-6647.
  2. Oliva, Josep M. «Alícia Puertas Espin: actriu professional». El Pou de la Gallina, setembre 2001, pàg. 22.
  3. 3,0 3,1 Pla Genobart, Aida «Alícia Puertas: «En el teatre és difícil mantenir sempre una estabilitat emocional»». Nació Digital, 16-10-2009 [Consulta: 11 octubre 2017].
  4. «Teatralnet». Arxivat de l'original el 2017-10-14. [Consulta: 14 octubre 2017].

Enllaços externs[modifica]