Alberto Giacometti

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlberto Giacometti

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement10 octubre 1901 Modifica el valor a Wikidata
Borgonovo (Suïssa) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort11 gener 1966 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
Coira (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Malaltia pulmonar obstructiva crònica Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaBorgonovo (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióAcadémie de la Grande Chaumière Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballEscultura Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball París
Venècia
Roma
Ginebra Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescultor, joier, gravador, artista gràfic, dissenyador, pintor, escriptor, dibuixant Modifica el valor a Wikidata
Activitat1913 Modifica el valor a Wikidata –  1966 Modifica el valor a Wikidata
GènereArt abstracte, figureta, pintura d'animals, pintura de gènere, paisatge, retrat i natura morta Modifica el valor a Wikidata
MovimentSurrealisme Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsAntoine Bourdelle Modifica el valor a Wikidata
Representat perGalerie Kamel Mennour i Artists Rights Society Modifica el valor a Wikidata
Participà en
13 juny 1992Documenta IX
28 juny 1964documenta 3
11 juliol 1959documenta 2
Jewelry by Contemporary Painters and Sculptors
De Calder à Koons, Bijoux d'Artistes, La Collection Idéale de Diane Venet Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeAnnette Arm (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesGiovanni Giacometti Modifica el valor a Wikidata  i Annetta Giacometti (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansDiego Giacometti i Bruno Giacometti Modifica el valor a Wikidata

Discogs: 3777846 Find a Grave: 8009239 Modifica el valor a Wikidata

Alberto Giacometti (Borgonovo, Suïssa, 10 d'octubre de 1901 - Coira, Suïssa, 11 de gener de 1966) va ser un escultor i pintor suís.[1]

Biografia[modifica]

Giacometti va néixer a Borgonovo, a Suïssa, prop de la frontera italiana, on va créixer en un ambient d'artistes. El seu pare, Giovanni Giacometti, havia estat pintor impressionista,[2] mentre que el seu padrí, Cuno Amiet, va ser fauvista.

Després d'acabar l'ensenyament secundari, es va traslladar a Ginebra per a cursar estudis de pintura, dibuix i escultura en l'Escola de Belles Arts i a París, el 1922, per a estudiar en la Académie de la Gran Chaumière a Montparnasse sota la tutela d'un associat de Rodin, l'escultor Antoine Bourdelle.[3] Va ser allí on Giacometti va experimentar amb el cubisme. No obstant això, li va atreure més el moviment surrealista i cap a 1927, després que el seu germà Diego es convertís en el seu ajudant, Alberto havia començat a mostrar les seves primeres escultures surrealistes al Saló de les Teuleries.

Poc temps després, ja era considerat un dels escultors surrealistes més importants de l'època. Vivint en una zona tan creativa com Montparnasse, va començar a associar-se amb artistes com Joan Miró, Max Ernst i Pablo Picasso, a més d'escriptors com Samuel Beckett, Jean-Paul Sartre, Paul Éluard i André Breton, per al qual va escriure i va dibuixar en la seva publicació Le surréalisme au Service de la Révolution. Entre 1935 i 1940, Giacometti va concentrar la seva escultura en el cap humà, centrant-se principalment en la mirada. Això va ser seguit per una nova i exclusiva fase artística en la qual les seves estàtues van començar a estirar-se, allargant les seves extremitats.

Durant la Segona Guerra Mundial va viure a Ginebra, on va conèixer Annette Arm. El 1946 ambdós van tornar a París, on van contreure matrimoni el 1949. El matrimoni va semblar tenir un bon efecte en ell, ja que li va seguir el període probablement més productiu de la seva carrera. Va ser la seva dona la qual li va brindar l'oportunitat d'estar constantment en contacte amb altre cos humà. Altres models havien trobat que el posar per a ell no era un treball fàcil, però Annette el va ajudar enormement, suportant pacientment sessions que durarien hores fins que Giacometti assolís el que buscava. Poc més tard es va organitzar una exposició del seu treball a la Galeria Maeght de París i en la galeria Pierre Matisse de Nova York, per al catàleg de la qual el seu amic Jean-Paul Sartre va escriure la introducció. A principis dels anys 50, l'ús del bronze s'havia fet econòmicament accessible i Giacometti va començar a realitzar els seus treballs en bronze. Perfeccionista, Giacometti estava obsessionat amb crear les seves escultures exactament com les veia a través del seu exclusiu punt de vista de la realitat.

El 1954 va rebre l'encàrrec de dissenyar un medalló amb la imatge de Henri Matisse, pel que va crear nombrosos dibuixos durant els últims mesos de vida del pintor. El 1962 va rebre el gran premi d'escultura en la Biennal de Venècia, el que li va dur a convertir-se en una celebritat internacional.

Referències[modifica]

  1. «Alberto Giacometti» (en castellà). [Consulta: 3 març 2019].
  2. «Alberto Giacometti | La Exposición | Museo Guggenheim Bilbao» (en castellà). [Consulta: 3 març 2019].
  3. «Biografia de Alberto Giacometti». [Consulta: 3 març 2019].

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alberto Giacometti