Alfa Lupi

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'estrellaAlfa Lupi
Dades d'observació
Constel·lació Llop
Variabilitat Beta Cephei variable
Característiques físiques
Tipus espectral B1.5III
Velocitat de rotació 16 Km/s
Més informació
Codi de catàleg
Modifica dades a Wikidata

Alfa Lupi (α Lup / HD 129.056 / HR 5469) és l'estrella més brillant de la constel·lació del Llop, amb una magnitud aparent de +2,30. Ocasionalment rep el nom xinès tradicional Men i el nom d'origen àrab Kakkab.

Alpha Lupi a la seva constel·lació

És una estrella gegant blava calenta de tipus espectral B1.5III, amb una temperatura superficial de 21.600 K. La seva lluminositat equival a 20.000 sols i es troba a 550 anys llum de distància de la Terra. Amb una massa estimada d'unes 10 vegades més gran que la massa solar, és una estrella relativament jove, d'uns 20 milions d'anys d'edat.

Alfa Lupi és una variable del tipus Beta Cephei, semblant a Murzim (β Canis Majoris). Aquest tipus d'estrelles mostren variacions en el seu brillantor a causa de pulsacions en la seva superfície. En el cas d'Alfa Lupi aquestes variacions són d'un 3% en la seva lluminositat i el seu període d'oscil·lació és d'una mica més de 6 hores 14 minuts.

Com moltes estrelles de tipus espectral O i B, Alfa Lupi forma part d'una associació estel·lar OB, grup d'estrelles disperses amb un probable origen comú. Concretament és membre de l'associació "Centaurus Superior-Lupus" o UCL, que al seu torn forma part de la gran Associació Scorpius-Centaurus.

Referències[modifica]


Enllaços externs[modifica]