Amigurumi

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Cranc fet amb tècnica amigurumi

Amigurumi (編み包み, també escrit 編みぐるみ, nino de punt?) és una tècnica d'origen japonès que consisteix a teixir ninotets mitjançant ganxet. La paraula prové de la combinació de les paraules japoneses ami, que significa teixit de punt, i nuigurumi, que significa ninot amb farciment. Els amigurumis prenen forma principalment d'animals com ossets, conills, gats o gossos, però també se solen crear altres ninots de personatges del còmic o amb formes antropomòrfiques, i fins i tot es fan accessoris com bosses o moneders. En una gran part del món occidental es coneixen amb el nom de ninots de drap, per bé que els amigurumis tinguin una textura superficial característica del ganxet que els diferencia d'altres ninots fets de roba.


Materials empleats[modifica]

Generalment, els amigurumis es teixeixen usant llana o fil. Aquests materials varien en gruix, color, textura i materials de què estan compostos, que van des del 100% de llana d'ovella fins a la utilització de fibres sintètiques com l'acrílic o l'elastà en diferents percentatges.

Per teixir es fan servir agulles de ganxet. La mida del ganxet que s'utilitza té relació amb el que s'indica a l'etiqueta de la madeixa de llana que es farà servir per a fer l'amigurumi. La relació entre el gruix del fil i el ganxet determina la tensió del teixit. L'ideal és que el teixit sigui prou ajustat perquè el farciment no es vegi i prou folgat perquè l'amigurumi sigui suau i mantingui la característica de peluix.

Per al farciment dels amigurumis s'utilitza escuma o fibra siliconada (cotó o ploma sintètica) com la que porta qualsevol peluix. Per a cosir les parts que componen l'amigurumi cal una agulla de llana (amb punta roma per a no fer malbé els fils) i fil del color de les parts que s'han de cosir, encara que normalment és el mateix fil final del teixit que s'utilitza per a unir cada part amb el seu lloc.

Enllaços externs[modifica]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Amigurumi Modifica l'enllaç a Wikidata